775185691LB034_European_Ath.jpg
Mari Andreassen Rud. Foto: European Athletics via Getty Images

EM U18 dag 1: Fem norske utøvere er klare for finale

Pål Haugen Lillefosse, Fabian Weinberg, Hedda Marie Kjølberg Hauge, Henrik Flåtnes og Moa Bollerud er alle klare for finale etter første dag av EM U18 i Györ.

Link til resultater

Pål Haugen Lillefosse fra Gneist er klar for fredagens finale på 100 meter etter å ha vunnet sin semifinale med 10.79/-0.6.
Et seint recall-skudd som følge av en tjuvstart ble ikke hørt av tre av løperene som fullførte hele distansen før de skjønte det hadde vært tjuvstart. Resultatet ble at det første semifinaleheatet ble løpt til slutt så utøverne som ikke fikk med seg recall-skuddet fikk litt hvile.

Tidligere på dagen vant han også sitt forsøksheat på 10.75/+0.6

- Forsøket skulle jeg bare nyte, og så skulle jeg "gønne" til i semfinalen. Jeg føler at jeg har gjort to gode løp og gleder meg til flere konkurranser, sa Pål som taklet utsettelsen på grunn av tjuvstarten på en super måte.

Weinberg levde farlig

Fabian Weinberg fra Kristiansand levde farlig i diskoskvalifiseringen. Medaljekandidaten, som har nest beste resultat av deltakerne i år, innledet med to døde kast før han fikk opp 53.82 i det siste. Det ga en femteplass og trygt avansement til fredagens finale.
- Det gikk bra, men jeg var litt useriøs på de to første kastene. Jeg gikk litt for fort og skulle ta i litt for mye, sa Fabian.
- I finalen skal jeg slappe av å kaste slik jeg pleier på trening, og som jeg gjorde under oppvaringen i dag som jo var veldig bra.

Feilfri til finale

Hedda Marie Kjølberg Hauge fra Ski er klar for lørdagens finale i stav. Hun tok 3.60, 3.70 og 3.80 i første forsøk, og selv om det automatiske finalekravet var 3.95 var det bare tretten jenter over 3.80 og da var nok nok.
- Det var en veldig morsom konkurranse. Det var deilig å ta de tre høydene i første forsøk og være klar for finale, sa Hedda.

Finaleklar på dårlig dag

Henrik Flåtnes fra Tønsberg fikk opp 14.83/+0.9 i tresteg i siste omgang av kvalifiseringen, ble nummer fire og var en av syv hoppere som klarte det automatiske finalekravet på 14.75. Han innledet med 14.15 og hadde så et dødt hopp. Trestegfinalen går fredag kveld.
- Ingen ting stemte imidlertid i dag, men jeg fikk karret meg over kvalifiseringsgrensen i det siste hoppet. Jeg var litt nervøs før jeg fikk se resultatet av det siste hoppet. Nå er det tilbake på rommet å fokusere på morgendagen, sa Henrik.

Moa videre - Ole utslått

Moa Abounnachat Bollerød fra Sem er klar for lørdagens finale på 1500 meter etter å ha blitt nummer fem i sitt forsøksheat med 3.56.30 - ett hundredel bak fjerdeplassen som ga automatisk avansement. Men det gikk mye raskere i dette andre heatet, og de fire plassene til finale på tid kom alle her.
- Jeg følte meg bra hele veien. Med en runde igjen så jeg at tida vår var så god at jeg kunne kontrollere litt på sisterunden og ikke behøve å være blant de fire beste, sa han.

Ole Lyngbø fra Ask så lenge ut til å sikre seg en av de fire plassene som ville gitt automatisk finaleplass. Men det buttet litt de siste 100 meterne, og han ble nummer seks i det første heatet med 4.02.42. Det holdt ikke da de som gikk videre på tid som sagt kom fra heat to.
- Kjipt å være så nær men likevel ikke få løpe finale, sa Ole.
- Det gikk veldig rolig de første rundene, men så ble det et voldsomt kjør. Med 600 meter igjen løp jeg meg i posisjon, og jeg var jo helt i tet med 250 meter igjen. Men syren kom for fullt de siste 60 meterne.

Begge jentene til semifinale

Sara Busic fra Skjalg imponerte da hun kontrollert løp seg til fredagens semifinale på 800 meter. Sara ble nummer to i sitt heat med 2.16.26. Det var en svært rolig førsterunde på 1.11.99, men Sara løp taktisk godt og hadde full kontroll da hun satte inn spurten.
Kristin Svendby Otervik fra Lørenskog er også klar for semifinale, men den satt lenger inne. Hun ble nummer fire i sitt forsøksheat på 800 meter med 2.12.98, og var dermed ikke automatisk klar for semifinale. Men når alle heat var ferdig og alt var talt opp hadde hun den sjette av seks tider som skulle videre i tillegg til plassering. Og da har vi to jenter i fredagens semifinale.
- Målet var nettopp en semifinale, så jeg er veldig godt fornøyd med å ha klart det. Det kan bli tøft å gå til finalen men nå kan jeg slippe alle kreftene fri i semifinalen, sa Kristin - som var et eneste stort smil etter å ha avanserte som siste løper på tid.

Frida taklet runden

Frida Røe Tærum fra Vidar er klar for fredagens semifinale på 400 meter etter at hun ble nummer fire i sitt forsøksheat med tiden 56.68 og dermed var automatisk kvalifisert.
- Tiden er jeg ikke helt fornøyd med, men jeg får en ny sjanse i morgen. Målet var å perse og se hvor langt det holdt, sa Frida.
- Jeg følte det gikk bra de første 200 meterne, og siste sving var grei. Men på oppløpet stoppet jeg vel nesten opp. Det ble tungt og tregt, sa hun.

Ingen start for Stephan

Stephan Skogheim Kyeremeh fra BUL har måttet trekke seg fra EM U18 på grunn av skade.
- Jeg fikk en krampe for halvannen uke siden. Da trodde jeg at jeg skulle rekke dette mesterskapet, men dessverre går det ikke. Jeg får bare se fremover, sa Stephan.

Tungt for Siri og Lars

Siri Gamst Glittenberg fra Laksevåg endte på en 23. plass på kvinnenes 5000 meter kappgang finale med tiden 27:29.26.
- Det var gøy å gå, men dessverre gikk det ikke så veldig bra, sa Siri.
 - Jeg slet litt med varmen. Planen var å gå to minutter på runden. Det klarte jeg til å begynne med, men så gikk det saktere og saktere, sa Laksevåg-jenta.

Lars Agnar Hjelmeset fra Nittedal endte på en sekstendeplass i finalen på 3000 meter med 9.15.49. Briten Thomas Keen vant med 8.27.38 etter at svenske Emil Millan de la Oliva tidlig stakk i fra og fikk en stor luke. Men han ble hentet inn.

Ingen finale for slegge-jentene

Helle Henriksen Hvidsten fra Modum var første norske utøver i aksjon i årets EM; i kvinnenes sleggekvalifisering første pulje. Etter å ha innledet med et ugyldig kast ble det deretter 57.07 og 58.92. Det holdt imidlertid ikke til avansement.
- Jeg sleit litt med ringen, som jeg følte var litt treg. Jeg hadde også alle oppvarmingskastene døde, og innledet også dødt. Da byttet jeg til en annen slegge med et annet håndtak og da gikk det bedre. Jeg er ikke misfornøyd for jeg vet at nivået er skyhøyt, sa Helle.

Oda Myklebust fra Bergens Turnforening ble slått ut i kvalifiseringsgruppe B med 57.44 fra tredje omgang. Hun innledet med 56.13 og hadde så et dødt kast.
- Jeg hadde to døde kast på oppvarmingen, og startet dårlig i konkurransen. På andrekastet følte jeg at jeg traff teknisk, men det slo borti noe og forsvant på en farlig ferd over buret og traff nesten en funksjonær. Tredje kastet var sånn bob-bob, og jeg er helt ok fornøyd selv om jeg ikke gikk videre, sa Oda.

Fem utøvere klarte det automatiske finalekravet på 65 meter, mens 60.95 var siste resultat som ga avansement til finalen. I sammendraget endte Oda på 23. plass mens Helle Henriksen Hvidsten som kastet i den første puljen ble nummer 19.

Bommet i oppvarmingen

Jakob Vaula fra Stord klarte ikke å komme seg videre til semifinalen på 100 meter. Han ble nummer fem i sitt forsøksheat med tiden 11.23/-0.8.
- Jeg fikk en grei start, og de første 60 meterne var gode. Men da kjente jeg at jeg ikke var skikkelig forberedt til dette løpet. Hadde spart stigningsløpene i piggsko til call room, men det er tydeligvis blitt noen nye regler, så de fikk jeg ikke gjort, sa Jakob.
11.09 var for øvrig svakeste tid som ga avansement til semifinale.

Elleve i hvert sitt heat

Hannah Berntzen Engevik fra Nittedal ble nummer elleve i det første forsøksheatet på 2000 meter hinder med 7.08.58, og det holdt ikke til avansement.
- Det ble åpnet veldig fort, og jeg var nødt til å være litt fornuftig ettersom jeg ikke klarer å åpne så voldomt. Da sprekker jeg. Men jeg klarte å plukke noen løpere etterhvert. Men jeg ble stiv mot slutten da vanngravene ikke gikk så veldig bra, sa Hannah.

Mari Andreassen Rud fra Askim ble nummer elleve i det andre forsøksheatet på 2000 meter hinder med 7.03.99, og helder ikke det ga avansement.
- Jeg syntes tempoet var greit i starten. Men så fikk jeg et fall og måtte komme meg opp igjen. Det ble tøft mot slutten, men jeg prøvde å ta meg sammen så godt jeg kunne, sa Mari.