KompetanseStavangerLørdagFire001.JPG
Mens de feststemte galladeltagerne i bakgrunnen applauderer stående, mottok Svein Sønju prisen som Årets ildsjel i Norsk Friidrett av friidrettspresident Tore Hordnes.

"Søkkande moro" sa Årets ildsjel

Til stående applaus fra den gallastemte salen, mottok Årets ildsjel, Svein Sønju prisen som Årets ildsjel fra friidrettspresident Tore Hordnes. Etterpå fikk han klem av fru Gunvor!

 

Etter overrekkelsen av prisen gikk Svein Sønju sporenstreks ned til fru Gunvor, som vartet opp med en varm gratulasjonsklem.

Av de rundt 4000, som avga sine stemmer før Årets ildsjel kunne kåres, havnet over 1000 på kontoen til Svein Sønju fra Modum! De var ialt seks meget sterke kandidater til prisen.

At kåringen ble mottatt som «søkkande moro» høsten humring gjennom salen. Det var friidrettspresident Tore Hordnes som foresto utdelingen av den gjeve og høythengende prisen. I tillegg til heder og ære på friidrettsgallaen, ble Sønju invitert sammen med sin kone til sommerens Exxon Mobil Bislett Games med hotellovernatting og gode greier.

I sin takketale trakk Sønju først og fremst sin trofaste kone gjennom årene de har vært gift siden 1971! Hans egen idrettskarrier stoppet syklende mot panseret eller var det støtfangeren på en bil. I en alder av 17 ble det bråstopp, men det stoppet ikke Svein Sønju fra å ofre det aller meste av tid og krefter på friidretten.

Og selv om basen er Modum, er han kjent for sin innsats langt ut over Buskeruds grenser.

Søkkande moro var det!

Edith Allern og Jostein Steffensen er blitt Friidrettsgallaens "husband"! Under et glimt fra den feststemte salen. Nedet Rjukans Andres Sætre og Tommy Storøygard sammen med prisutdeler Mette Dale.

Aftenens høydepunkt

Utdelingen av prisen til Årets ildsjel var det selvskrevne høydepunkt på Friidrettsgallaen 2016, som føyde seg pent inn i rekken av de foregående fire.

Her møtte et par hundre deltagere midt under Kompetansehelgen og pyntet i sin fineste stas. Med posering på den røde løperen, og det kommer neppe som noen stor overraskelse at det var de kvinnelige deltagerne i samtlige aldre som hadde de flotteste garderobene. Sjelden så vi så mange stivpyntede på «et friidrettsstevne».

Kvelden ble innledet til vakre toner fra «husbandet», som de nå kalles, Edith Allern og Jostein Steffensen. Vakrere toner og sang får vi ikke i våre egne rekker! Og de to konferansieren, Kirsti Tomassen og Ståle Jan Frøynes, knyttet det hele sammen til en sammenhengende festaften.

På menyen sto blomkålsuppe m/bacon, kyllingbryst m/potetpure, og med pasjonsfrukt-pannacotta som den velsmakende avslutning.

Over til prisene

Dermed var det klart for det store deler av salen ventet på, nemlig den lange rekken av prisutdelinger. Først ut var prisen til Årets satsingsklubb, og den prisen havnet øverst i Telemark hos Rjukan! Til enorm applaus da klubbleder Andres Sætre assistert av sportslig leder Tommy Storøygard besteg podiet for å motta prisen fra Mette Dale.

- Friidretten på Rjukan har gått i bølger. Vi var nede i to-tre voksne for ti år siden, mens vi siden 2011 har gått enormt frem. Vi har god økonomi og rundt 110 medlemmer hvorav flertallet er under 15, berettet Sætre stolt.

Styremedlem Anne Farseh delte ut en pris fra European Athletics til Anne Sophie Hunstad for arbeidet hun legger ned i friidretten i den trønderske hovedstaden. Henvendt til ungdommen i salen sa Anne Sophie:

- Vær opptatt av idrett og ta samfunnsansvar hvert annet år ved stemmeurnene. Uten politikk får vi ingen idrettsanlegg!

Anne Sophie Hunstad mottok pris fra European Athletics. Under Byrkjelos Knut Lunde med prisen til Årets dommer.

Fire fra Friidrettens Venner

Norges Friidrettsforbund har en god og raus samarbeidspartner i Friidrettens Venner. Styreleder Jan Arne Kragseth delte ut de fire prisene han hadde med seg til Stavanger denne lørdagen.

Først ut var prisen til Årets dommer, som tilfalt en kar alle som har gjestet Byrkjelo kjenner:

Knut Lunde, Breimsbygda idrettslag! Stevneleder ved ikke mindre enn 11 norske mesterskap på sin CV! Senest i fjor loset Lunde sine tropper gjennom et vellykket junior-NM.

Utviklingsprisen ledsaget av et stipend på 10.000 kroner gikk til sprinteren Even Meinseth, som har byttet ut sine trener-foreldre i Grimstad og klubben Sørild med det gode trenerapparatet i Sandnes.

- Målet mitt kommende sesong er å kvalifisere meg til EM i Amsterdam, var beskjeden fra en ubeskjeden Even.

Even Meinseth takket Friidrettens Venner fra scenen, Karsten Warholm takket fra badekaret på Tenerife...

Takket fra badekaret

In absentia, som det heter, mottok Karsten Warholm prisen for fremragende resultater og internasjonal innsats. Med diplomet, som Dimnas Olav Hansen mottok, fulgte et treningsstipend på10.000 kroner fra riidrettens Venner.

Karsten takket i en humørfylt og munter sekvens fra sitt badekar på hotellrommet han har på den pågående treningsleiren på Tenerife.

Årets utøver var heller ikke til stede. Men takket være 12,86 og hårfint unna en VM-finale på 100 meteren i Beijing sist sommer, falt valget på Isabelle Pedersen. Sammen med diplomet mottok BULs Anne Farseh på vegne av klubbens flotte representant, også en miniatyr av Grete Waitz-statuetten.

Og så kom overraskelsen

Friidrettens Venner nøyer seg ikke med dette, for på tampen av deres utdelinger, kunne Kragseth opplyse at neste år skal det deles ut en egen «Utøvepris»! Som det ligger i ordet, blir det utøverne selv som skal velge sin fremste mann eller kvinne.

Og før prisen til Årets ildsjel ble delt ut, kunne Stine Haugom dele ut prisen til Årets unge leder. Valget falt på Malin Nyfors fra Sandnes, men hun var tydeligvis for ung til å være oppe så lenge, så klubbkamerat Richard Sandberg Hansen mottok hederen på Malins vegne.

Og dermed var det over for denne gang etter en friidrettsgalla hvor tiden og timene fløy, hvilket burde indikere at kvelden hadde vært vellykk

BULs Anne Farseth med prisen til Isabelle Pedersen. Under: Richard Sandberg Hansn som mottok prisen til Årets unge leder, Malin Nyfors.