iuel.jpg
Amalie Iuel satte norsk rekord i forsøket på 400 meter hekk. Foto: Bildbyrån.

Amalie Iuel smadret norgesrekorden i forsøket

Amalie Iuel gjorde et strålende løp på 400 meter hekk i forsøket i Doha. Hun løp på 54.72 og forbedret sin norske rekord med hele 43 hundredeler. Hun vant sitt forsøksheat og Tyrving-løperen kom seg enkelt til semifinale. Eivind Henriksen er klar for finale i slegge, mens Tom Erling Kårbø ble slått ut i forsøket på hinder.

Resultater VM dag fem

Totalt hadde Iuel den nest beste tiden i forsøket og om hun restituerer seg bra til semifinalen på onsdag er det absolutt muligheter for en finaleplass.

– Dette var gøy og utrolig moro å være i toppform når det virkelig gjelder. Jeg måtte løpe ned mot min pers for å komme meg videre, så jeg tok forsøket som at jeg bare skulle løpe en gang. Jeg visste ikke hvor de andre var og kjente at jeg var bra, så jeg fikk ikke roet noe ned. Da jeg løp over siste hekk så jeg at tiden kom til å bli bra og da smilte jeg inni meg. Nå må jeg hjem for å restituere til semifinalen i morgen, sa Iuel til NRK.

Der kom gjennombruddet vi har ventet på [NRK].

Iuel deltok i sitt tredje verdensmesterskap og tok plass i bane fem i det fjerde forsøksheatet, der de fire beste i heatet skulle direkte til semifinalen, pluss de fire beste tidene totalt. Iuel åpnet tøft og ut på oppløpet lå hun som nummer to. Hun hadde en meget sterk avslutning og løp inn til en klar heatseier på en råsterk tid.

Eivind til finale

Eivind Henriksen kastet 76.46 i kvalifiseringen i slegge i verdensmesterskapet i Doha tirsdag ettermiddag. Han ble nummer fem i gruppe B i kvalifiseringen og nummer åtte totalt, som da holdt til at Tjalve-kasteren kom seg til sin første globale finale i det som er hans andre verdensmesterskap i karrieren, åtte år etter debuten i Daegu. Henriksen er første norske utøver i en VM-finale i slegge noensinne.

eivind.jpg

Eivind Henriksen. Foto: Bildbyrån.

– Det var veldig deilig å komme seg til finale. Kvalifiseringen var ikke helt som jeg håpet, jeg satset på å klare kravet i første kast. Jeg var ikke så veldig nervøs før konkurransen egentlig. Det første kastet var veldig kontrollert, deretter bommet jeg litt i andre kast, før jeg traff bedre i tredje omgang, sa Henriksen til Line Andersen.

– Jeg har trent veldig bra de siste ukene og er veldig fornøyd med oppladningen. Kasttreningen skjer mye alene, nå har jeg med meg min fysiske trener som trener til dette mesterskapet. Jeg mistet min trener i fjor (Einar Brynemo gikk bort) og har ikke vært på jakt etter ny trener foreløpig. Nå skal jeg søke litt ut og skal kanskje få en gresk trener. Planen for finalen er å kline til og det blir nok jevnt da det var mange som kastet rundt 76 meter, øker jeg et par meter kan det bli medalje.

Henriksen åpnet med fine 76.21, syv mann i gruppe A kastet lengre enn dette og han lå som nummer tre i sin gruppe etter første omgang. I andre omgang ble det 75.48 og Henriksen lå som nummer elleve totalt før hans gruppe skulle kaste tredje omgang. I sitt siste kast økte han til 76.46, bare fire centimeter bak det automatiske kvalifiseringskravet og langt nok til å komme seg til finale.

Debutanten perset 

Tom Erling Kårbø gjorde unna sin VM-debut i Doha tirsdag ettermiddag i forsøket på 3000 meter hinder. Han ble nummer elleve i første forsøksheat med tiden 8:27.01, pers med 66 hundredeler. Han røk da ut, men må absolutt få godkjent i sitt første globale mesterskap noensinne.

– Det føltes relativt greit, men de gikk mye hardere ut enn det jeg trodde. Jeg tenkte at min største sjanse var å holde mitt tempo og kanskje plukke noen mann på slutten. Det var litt for dårlig plassering til å kunne gå videre på tid, men jeg tror mange fra vårt heat går videre på tid. Jeg løp jevnt hardt og hadde litt å kjøre med på slutten, sa Kårbø til NRK.

karbo.jpg

Tom Erling Kårbø. Foto: Bildbyrån.

Stord-løperen la seg bakerst i feltet fra start av og lå inne ved listen. Feltet strakk seg fint ut der første 1000 meter ble passert på 2:45.51 av teten og Kårbø løp da i fart til å sette pers. Det ble noen luker nedover i feltet og Kårbø løp forbi nest siste mann for å prøve å tette luken, noe han aldri klarte skikkelig. Den andre kilometeren gikk litt roligere og teten passerte 2000 meter på 5:33.88 og Kårbø lå alene som nest sistemann. Som vanlig hadde Kårbø en fin avslutning på løpet og persforbedring er bra i mesterskap. Vinneren av heatet ble Getnet Wale fra Etiopia med 8:12.96.

Som Kårbø spådde løp de raskest i det første heatet og han ble totalt nummer 25, fin plassering med tanke på hans tid inn i mesterskapet.