Tampere.jpg
Deler av den norske troppen før den gjennomførte en trening i Tampere i formiddag. Fra venstre: Solveig Hernandez Vråle, Marie Skjæggestad, Ida Eikeng, Sondre Guttormsen, Simen Halle Haugen og Sondre Juven. Foto: Morten Olsen.

Alt du trenger å vite foran VM U20 i Tampere

På tirsdag er det igjen klart for et internasjonalt mesterskap, nå VM U20 i finske Tampere. Norge stiller med en tropp som teller ni utøvere og selv om antallet er mindre enn de siste mesterskapene er det lov å håpe på medalje med utøvere som Jakob Ingebrigtsen og Sondre Guttormsen blant deltakerne.

Nettsiden til mesterskapet med link til streaming
Norge sin tropp
Tidsskjema, startlister og resultater 

Verdensmesterskapet for junior arrangeres for 17. gang, og det er første gang mesterskapet arrangeres i Norden. Mesterskapet arrangeres i Tampere, eller Tammerfors, som ligger sør i Finland. Byområdet er det nest største i vårt naboland i øst med over 300 000 innbyggere. Byen har arrangert flere store idrettsarrangement tidligere, blant annet EYOF i 2009.

Norge har totalt tatt ti medaljer i mesterskapets historie, tre gull, fem sølv og to bronsemedaljer. Gullmedaljene har blitt tatt av Benjamin Jensen i tikamp i 1994, Isabelle Pedersen på 100 meter hekk i 2010 og Beatrice Nedberge Llano i slegge i 2016, som ble eneste norske medalje i mesterskapet i Bydgoszcz for to år siden.

Norge sin tropp teller altså ni utøvere etter at Camilla Ziesler i samråd med trener Gjert Ingebrigtsen har besluttet ikke å delta i mesterskapet. Dette er den minste troppen Norge sender siden 2004.

Jakob med medaljemuligheter

Jakob Ingebrigtsen er et av mesterskapets største navn og gutten som enda ikke har fylt 18 år er påmeldt både 1500 meter og 5000 meter. På den førstnevnte distansen, som er Jakob sin favorittøvelse, har han senket persen til 3.36.06 i år og med dette har han fjerde beste pers av deltakerne i mesterskapet. Det skiller over tre sekunder ned til mannen bak han på statistikken, slik at det ser ut som at det er fire utøvere som skal kjempe om medaljene.

Den store favoritten er etiopiske Samuel Tefera, som har løpt på råsterke 3.31.63 i år og har en andre- og en tredjeplass fra Diamond League denne sesongen. Ellers har kenyanerne Justus Soget og George Manangoi fra Kenya løpt på 3.32.97 og 3.33.53 i år. Det blir da knalltøft for Jakob å sikre seg medalje, noe som i så fall blir Norge sin første medalje på en ren løpsøvelse i junior-VM noensinne (tidligere tatt tre medaljer på korthekk). Jakob ble nummer ni på distansen for to år siden, som er beste Ingebrigtsen-plassering i junior-VM noensinne. Filip ble nummer 10 i 2012.

Norge har også med Nesbyens Sondre Juven på 1500 meter. Han har notert tiden 3.45.29 i år, som er tre hundredeler bak persen fra i fjor. Juven viste fin form med pers på 800 meter under Boysen Memorial forrige uke og det blir spennende å se hva han får til her. Det arrangeres ikke semifinale, slik at nåløyet for å komme seg videre er knalltøft, men det er ikke utenkelig at Juven kan klare dette på en toppdag.

Forsøk på 1500 meter tirsdag fra kl. 09.05 og finale torsdag kl. 19.25.

Jakob imponerte stort på 5000 meter i fjor da han løp på 13.35.84 og sikret seg NM-gullet. I tillegg vant han øvelsen under junior-EM, og han har sjette beste pers på distansen.
Bestemann er råsterke Selemon Barega, som har pers på 12.55.58, årsbeste på 13.04.05 og han vant Diamond League i Stockholm på distansen. Bak han har ytterligere tre karer pers under 13.15. Skal det bli medalje på Ingebrigtsen er nok Sandnes-karen avhengig av at det ikke går bånn pinne fra start av, men litt rolig slik at Jakob kan utnytte sin sterke avslutning, da er det langtfra utenkelig at han kan sikre en god plassering.

Simen Halle Haugen fra Runar har hatt strålende fremgang på mange distanser i år. På 5000 meter har han perset 14.05.47, som var under det internasjonale kravet og han fikk da plass her. Han har 14. beste pers og det skal være mulig å sikre seg en fin plassering. Halle Haugen er en tøffing, og kan nok dra nytte av at det går i bra tempo fra start. Da er det ikke utenkelig at han kommer seg under 14 minutter for første gang.

Sist en nordmann løp denne øvelsen i junior-VM var da europarekordholder på maraton Sondre Nordstad Moen ble nummer 14 i 2008, som er beste norske plassering på denne øvelsen i mesterskapets historie.

Finalen går på lørdag kl. 14.20.

Sondre Guttormsen blant de beste i stav

Sondre Guttormsen har hatt et fint år i USA der han har perset både i stav og på 110 meter hekk, og han stiller i begge øvelsene i Finland. Det er førstnevnte øvelse som er Ski-utøverens klart sterkeste. Han har hoppet meget sterkt i år med 5.55 som besteresultat, som både er norsk juniorrekord og over kravet til EM for seniorer i Berlin. Guttormsen har tredje beste årsbeste av deltakerne og er da en klar medaljekandidat. Svenske Armand Duplantis, som har satt juniorverdensrekord med 5.93 i år blir soleklar favoritt, men bak dette kan det bli jevnt.

Tyske Bo Kanda Lita Baehre er nummer to på statistikken med 5.60 i år. Guttormsen slo tyskeren i Mannheim for noen uker siden og har da et lite mentalt overtak på Baehre. Ellers blir amerikaneren Zachery Bradford en tøff medaljeutfordrer med årsbeste og pers på 5.55. Norge har aldri tatt medalje i stav i junior-VM, beste plassering er Eirik Dolves niendeplass i 2014.

På 110 meter hekk lyder persen til Guttormsen på 14.02 og det er da naturlig å sikte seg inn på 13-tallet. Klarer han dette kan det være muligheter for at han kan komme seg videre til semifinale.

Kvalifiseringen i stav går onsdag kl. 16.00, mens finalen er lørdag kl. 12.50.

Forsøk på 110 meter hekk onsdag fra kl. 08.30, semifinale onsdag fra kl. 15.40 og finale torsdag kl. 20.02.

Ida Eikeng stiller i to øvelser

Urædds Ida Eikeng har hatt en strålende sesong så langt og er kvalifisert både på 100 meter hekk og i syvkamp. Det er i sistnevnte øvelse man har størst grunn til å ha forventninger, men det er absolutt gode muligheter til å få en god plassering også på hekken.

Eikeng har gått to syvkamper denne sesongen og oppnådd 5574 og 5678 poeng. Sistnevnte poengsum er niende beste årsbeste av deltakerne i verdensmesterskapet. Nivået er meget høyt med hele fire kvinner med pers over 6000 poeng. Hvis Eikeng klarer å forbedre sin pers skal det absolutt være muligheter for en plassering høyt oppe på resultatlisten. Syvkamp har vært en god øvelse for Norge i junior-VM, med en del utøvere som har deltatt. Høydepunktet kom med sølv til Ida Marcussen med norsk juniorrekord 6020 poeng i Beijing i 2006.

Syvkampen går av stabelen torsdag og fredag.

På 100 meter hekk har Eikeng perset til 13.52 denne sesongen og har da 19. beste årsbeste av de påmeldte. En semifinaleplass er absolutt innenfor rekkevidde og en finaleplass er ikke utenkelig om hun senker sin pers. Forsøket på korthekken arrangeres forøvrig midt i syvkampen, noe som ikke er ideelt.

Ranheims Kristina Stensvoll Reppe har hatt stor fremgang både i lengde og 100 meter hekk denne sesongen. I førstnevnte øvelse hoppet hun 6.24 og var over kravet til mesterskapet. Dessverre var vinden litt for sterk og det er bare korthekken hun stiller i her. Da Reppe hadde notert tre løp under det internasjonale kravet på 100 meter hekk fikk trønderen klarsignal til mesterskapet. Hennes pers lyder på 13.93 og hennes fokus bør først og fremst være å forbedre denne. Da kan det være muligheter med en semfinale.

Norge har forøvrig stolte tradisjoner på korthekken i junior-VM. Isabelle Pedersen vant gull i 2010, mens Christina Vukicevic tok sølvet i 2006. I tillegg har Vladimir Vukicevic sølv på 110 meter hekk fra 2010.

Forsøk arrangeres fredag fra kl. 08.35, semifinale lørdag fra kl.12.55 og finale søndag kl. 12.35.

Flere norske kvinner deltar

Langhekk er i ferd med å seile frem som en av de sterkeste norske friidrettsøvelsene, og på jentesiden er det mange som stormer fremover.
To av disse har klart kravet til junior-VM; Solveig Hernandez Vråle fra Sandvin og Marie Skjæggestad fra Tyrving. De har perset til henholdsvis 58.51 og 58.68 på 400 meter hekk denne sesongen og har da 17. og 20. beste tider i år. Det er da gode muligheter for to norske kvinner til semifinale, og det er absolutt ikke utenkelig at en av de kan komme seg til finale med fullklaff. Sist vi hadde en norsk kvinne med i junior-VM på denne distansen var da Vilde Svortevik ble nummer seks i 2012, noe som er den sterkeste norske plasseringen i øvelsen noensinne.

Forsøk arrangeres onsdag fra kl. 09.30, semifinale torsdag fra kl. 17.50 og finale fredag kl. 19.26.

Sanne Njaastad fra Vidar har forbedret seg kraftig på 800 meter i år, fra 2.11.36 til 2.07.32. Det er et knalltøft felt østlendingen stiller i, og det skal nok bli tøft å komme seg videre, men det er langtfra umulig i det som blir Njaastad sin debut i et internasjonalt mesterskap. Sist en norsk kvinne gikk videre fra forsøket på 800 meter i junior-VM var i 1998, da Ingvill Måkestad ble nummer åtte.

Forsøk tirsdag kl. 09.40, semifinale onsdag fra kl. 16.10 og finale torsdag kl. 19.48.