gyor00.jpg

Alt du trenger å vite foran EM U18 i Györ

Det er klart for den deiligste tiden av året med sommer og friidrettsmesterskap. Tidenes andre EM U18 arrangeres i Györ i Ungarn fra torsdag til søndag, og er det første av tre store internasjonale mesterskap i løpet av sommeren.

Link til LIVEstream.

Som noen kanskje har oppdaget virker ikke streaming-linken på EA sin nettside. Her er en annen link i påvente av at problemet løses. 

Slik følger du EM U18 på våre plattformer:

Vi vil oppdatere det som skjer LIVE på vår twitter-konto. Ut over dette blir det oppsummeringer hver kveld her på nettsiden og på Facebook, og innslag på vår instagram-konto norskfriidrett gjennom mesterskapet.

Nettsiden til mesterskapet
Norge sin tropp
Påmeldte deltakere øvelse for øvelse
Tidsskjema
EA sin side med tidsskjema, startlister og resultater dag for dag
Europastatistikk U18 denne sesongen

Norge stiller med en stor tropp og det er lov å håpe på norsk jubel og godt med edelt metall i en by der flere av deltakerne har gode minner fra fjorårets European Youth Olympic Festival (EYOF).

U18-EM arrangeres som nevnt for andre gang. Første gang var i Tbilisi i Georgia for to år siden. Norge hadde der et fint mesterskap med totalt fire medaljer. Arianna Duarte Morais sikret Norge sitt første gull i U18-EM noensinne da hun vant spyd, det ble sølv til Stine Wangberg på 3000 meter, mens Josefine Tomine Eriksen og Sondre Guttormsen sikret seg bronsemedaljer på henholdsvis 400 meter og i stav. Totalt er 35 nordmenn tatt ut til årets mesterskap, mens 28 utøvere var tatt ut i Tbilisi. Det er totalt 1063 utøvere fra 50 ulike land på påmeldingslistene.

Györ ligger nordvest i Ungarn og har et innbyggertall på snaue 130 000 i selve byen. For nordmenn er nok byen mest kjente for sitt gode damelag i håndball, som har norske spillere som Stine Bredal Oftedal og Kari Aalvik Grimsbø i troppen, og som vant Champions League i år. Byen ligger midt mellom Budapest og Wien og er sånn sett en viktig trafikkby i mellom-Europa.

Under følger forhåndsomtale av alle de norske utøverne.

Pål Haugen Lillefosse klar gullfavoritt

Pål Haugen Lillefosse fra Gneist er klar gullfavoritt i stav etter å ha hoppet 5.45 utendørs i år. Han var da lenge 34 centimeter foran gutten som var nummer to på U18-statistikken i år, Baptiste Thiery. Russeren Dmitriy Kachanov, med 5.30 i år, har derimot fått tillatelse til å starte og det blir da tøffere for Lillefosse å sikre seg gullet.

Bergenseren viste under EYOF i fjor at han trives både med favorittstempel og på tartanen i Ungarn da han tok seieren. Lillefosse har forøvrig også fjerde beste tid av U18-utøverne på 100 meter i år med 10.55, noe som er aldersrekord i G17. Men de to beste på statistikken er ikke påmeldt til mesterskapet. Da er det langt fra utenkelig at stortalentet kan dra hjem med et par medaljer.

To blad Guttormsen har klart krav til internasjonale juniormesterskap denne sommeren, og først ut i aksjon er Simen Guttormsen som hopper stav. Ski-utøveren har perset til 4.80 i løpet av året og da skal det absolutt være mulig med en finaleplass på en god dag.

Flere klare medaljekandidater

Henrik Flåtnes har hatt en meget fin sesong og er fjerde beste utøver i lengde og nest beste i tresteg. I begge øvelsene har han satt aldersrekord i G17 i løpet av sesongen med henholdsvis 7.39 og 15.35. Tønsberg-karen har også gode minner fra Györ, for under European Youth Olympic Festival i fjor sikret han seg bronse i lengde. Det er tresteg som er hans sterkeste øvelse i år, men to medaljer er absolutt ikke utenkelig for utøveren som blir trent av Odd Bergh.

Fabian Weinberg fra Kristiansand er nest best i diskos av deltakerne som har tatt turen til Györ. Weinberg har forbedret aldersrekorden i 17-årsklassen til 62.89, noe som er forbedring av den gamle rekorden med nærmere fire meter. Sørlendingen har vært stabil på lengder over 60 meter og blir da en klar medaljekandidat. Han kan sørge for enda en internasjonal medalje til familien Weinberg ettersom storesøster Stella sikret seg sølv i spyd under VM U18 i 2015.

Spennende duo på 200 meter

Stephan Skogheim Kyeremeh sikret seg hele tre sølvmedaljer under EYOF i fjor. Han har senket aldersrekorden i G17 til fine 21.31 på 200 meter i år, og Kyeremeh blir da en av de heteste medaljekandidatene på øvelsen her med tanke på at han er tredje raskeste U18-utøver i Europa i år. De to foran han på listen er to tyskere og med fullklaff skal det absolutt være mulig å tukte de to for BUL-løperen.

Norge har ikke bare en medaljekandidat på 200 meter, men to stykker når man regner med Gneists Andreas Haara Bakketun. Han pushet Skogheim Kyeremeh tøft under Bislett Games og løp inn til 21.40. Med dette har han femte beste tid av de påmeldte. Bergenseren stiller også opp på 400 meter hekk der han ble nummer fire under EYOF, og har en pers på 53.29 fra i år. Skal han komme seg til finalen på langhekken må han nok løpe rundt denne tiden.

Lovende hekkeløpere og spydkastere

Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus har seilt frem som det største hekketalentet i Norge på kvinnesiden de siste årene. Hun sikret seg sølv under EYOF i fjor og hadde 13.50 som pers på 100 meter hekk i 2017. Hun startet sesongen med å imponere stort med gull i innendørs-NM på 60 meter hekk og har en årsbeste på 13.52 på korthekken. Med dette er hun syvende best av deltakerne her. Om hun forbedrer sin pers skal det være mulig at hun følger i den stolte bergenske korthekktradisjonen under internasjonale mesterskap som Isabelle Pedersen startet for noen år siden med gull både i VM U18 og U20, i tillegg til EM U23.

Også Tyrvings Maria Aaberg stiller på 100 meter hekk. Hun var nære kravet på 14.00 da hun løp på 14.02 under Bislett Games. Hun viste under Veidekkelekene, som var hennes siste sjanse til kravet, at hun er god under press og løp inn til 13.96. Et naturlig mål bør være å senke persen sin ytterligere nedover på 13-tallet.

Kaja Mørch Pettersen deltok i EYOF på denne banen i fjor og sikret seg da en bronsemedalje. Denne sesongen har hun kastet 53.07, noe som gjør at hun er sjette beste av deltakerne i europamesterskapet. Hun har perset med seniorspydet (600 gram mot 500 gram som de kaster her) denne sesongen, og har da vist at hun har tatt steg i 2018. Det er da lov å håpe at hun kan nærme seg persen på 58.85 og da er hun absolutt med i medaljekampen.

Norge stiller også med Tuva Jacobsen, som fyller 16 år i høst, i spyd. Moss-kasteren klarte kravet da hun perset til 46.28 med 500g-spydet under KM for Østfold i midten av juni. Dette blir Jacobsen sin internasjonale mesterskapsdebut og klarer hun å nærme seg persen vil det absolutt være pluss i boken. Det er verdt å merke seg at den beste U18-utøveren i Europa i år er serbiske Adriana Vilagos, som har kastet 59.69 og er født så seint som i 2004.

Bollerød med gode muligheter

Moa Abounnachat Bollerød har hatt meget fin fremgang både på 800 meter og 1500 meter denne sesongen, og Sem-løperen stiller på begge distansene i Györ. På førstnevnte øvelse har han 1.53.05 i år og der bør en semifinaleplass være mulig. Det er på 1500 meter han har størst muligheter etter å ha løpt på sterke 3.51.17 tidligere i sesongen. Med dette har han tredje beste tid av deltakerne som stiller her og en plass på podiet er absolutt ikke utenkelig.

En annen nordmann som kan hevde seg høyt oppe på resultatlisten på 1500 meter er Ole Lyngbø fra Ask. Han har perset til 3.52.84 og en plassering topp fem er absolutt mulig på en god dag. Lyngbø perset på 800 meter under Världsungdomsspelen i helgen og viste da at han har prikket inn formen perfekt til Györ.

Hedda Marie Kjølberg Hauge har hatt en meget fin sesong i stav i år der hun har forbedret den norske aldersrekorden i J17 to ganger; senest til 4.02 på lørdag. Seks utøvere har vært bedre enn Ski-utøveren hittil i år og en finaleplass skal da absolutt være innenfor rekkevidde for Hauge og om hun forbedrer persen sin kan hun være med å kjempe om medalje.

To mangekjempere kan kjempe høyt oppe

Norge har gledelig med to karer i tikamp i Markus Rooth fra Tjalve og Sander Aae Skotheim fra Koll. Førstnevnte har vært den sterkeste av de to denne sesongen med 7172 poeng som sin beste poengsum, og med det har bare syv av deltakerne i feltet gjort det bedre enn østlendingen hittil i år. Det skal da være gode muligheter for en fin plassering. Aae Skotheim kommer nok heller ikke til å gjøre seg bort i Györ med tanke på persen på 6781 poeng fra Jessheim under nordisk juniormesterskap i midten av juni. Begge disse deltok i flere øvelser i Göteborg i helgen og viste der glitrende form.

I diskos har Norge med to jenter som begge jaktet aldersrekorden i J16 i starten av sesongen. Brandbus Lotta Flatum Fallingen smalt til med 47.72 i starten av juni og forbedret da den 41 år gamle aldersrekorden til Jorunn Tangen Hole med over en meter. Med dette resultatet er Flatum Fallingen åttende beste U18-utøver i Europa i år. Seks av de foran henne stiller her, så en finaleplass bør være et klart mål. Askers Elisabeth Thon Rosvold er den andre diskoskasteren som stiller i Györ. Hun har forbedret persen til 45.49 i år og en finaleplass skal være mulig på en god dag.

Hverken Emma Kirkeberg Mørk fra Hellas eller Lars Agnar Hjelmeset fra Nittedal har klart det nasjonale kravet i øvelsene de er tatt ut på i år, men de har muligheter til plasseringer topp 12-16 og er da tatt ut. Noe som absolutt må sies å være en korrekt avgjørelse av NFIF. Kirkeberg Mørk har løpt inn til 9.39.46 på 3000 meter og det er syv utøvere på startlisten som har bedre pers enn henne. Det er ikke langt opp til nummer tre på statistikken, så det skal være mulig å kjempe om en medaljeplass med et optimalt løp for datteren til Grete Kirkeberg og Per Øyvind Mørk, som er hennes trenere.

Hjelmeset er en av landets mest lovende skiløpere, og i likhet med sin far og trener, Odd-Bjørn, kombinerer han dette med friidrett. Lars Agnar ble nummer to i norgescupen i langrenn i M17 i vinter, forøvrig bak Emma sin storebror Martin. Hjelmeset er påmeldt både 3000 meter og 2000 meter hinder. På den førstnevnte distansen har han perset til 8.33.16 i år og han tok sølv på denne distansen i Györ i fjor. Det er et par karer i feltet med pers under 8.20, men bak der kan det bli jevnt om medaljene. På hinder er årsbeste 6.09.90, mens persen lyder på 6.05.91 fra NM-byen Byrkjelo i fjor. Det er elleve karer som har løpt under seks minutter på distansen i år, slik at pers og topp 10 kan være et greit mål.

Tre norske jenter hadde kravet i slegge, men bare to kunne få tur til Györ og valget falt da på Modums Helle Henriksen Hvidsten og Bergens Turnforenings Oda Marie Myklebust. De har vært meget jevne denne sesongen med henholdsvis 59.90 og 59.24 som årsbeste. Hvidsten har en pers på fine 63.05 fra i fjor, og hun tok en fjerdeplass i slegge i EYOF forrige sesong. Skal de norske jentene komme seg til finale må de nok forbedre årsbeste med tanke på at de ligger som nummer 40 og 43 på årets U18-statistikk i Europa.

Flere jenter i løpsøvelsene

Mari Andreassen Rud fra Askim og Hannah Berntzen Engevik fra Nittedal er våre to representanter på 2000 meter hinder på jentesiden. Førstnevnte har løpt inn til 6.55.96 i år, mens Engevik har notert 7.01.09. Det arrangeres forsøk og finale og det skal kunne være mulig å få minst en norsk kvinne til finalen. Hannah blir forøvrig andre blad Berntzen Engevik i EM U18, ettersom Martin deltok for to år siden. Det er også verdt å nevne at tredje blad Berntzen Engevik, Mathias, er Hannah sin trener.

Frida Røe Tærum fra Vidar har imponert på flere distanser denne sesongen. Hun hadde kravet til mesterskapet både på 200 meter og 400 meter, men stiller bare på sistnevnte distanse som er hennes sterkeste. Hun har løpt på 55.90 på 400 meter i år, noe som gjør at hun er 12. beste i J17 i Norge gjennom alle tider. Hun har 18. beste tid av de påmeldte, slik at en semifinaleplass absolutt skal være mulig.

Tre utøvere klarte kravet på 800 meter for jenter og Sara Busic fra Skjalg og Kristin Svendby Otervik fra Lørenskog får representere Norge i Györ. Førstnevnte har løpt raskest med 2.09.96 i år og har da forbedret sin pers med nærmere ni sekunder denne sesongen under kyndig veiledning av Asle Rønning Tjelta. Det skal kunne være mulig med semifinaleplass for rogalendingen. Svendby Otervik har også perset med flere sekunder på distansen i år, senest til 2.10.61 under Veidekkelekene for snaue to uker siden, og det blir spennende å se om hun kan nærme seg denne tiden i Ungarn.

Endelig en kvinnelig kappgjenger i mesterskap igjen

Siri Gamst Glittenberg fra Laksevåg har perset til 25.28.7 på 5000 meter kappgang i år og målet bør være å gå denne tiden ytterligere ned. Det er meget gledelig at en kvinnelig kappgjenger igjen er kvalifisert for et internasjonalt mesterskap. Siste deltaker var Kjersti Tysse Plätzer. Sist vi hadde en kvinnelig norsk kappgjenger i et internasjonalt juniormesterskap (EM/VM) var Johanna Ellefsen Rostad i junior-EM i 2001 og Gamst Glittenberg blir første norske kappgjenger i et U18-mesterskap.

Ellers verdt å merke seg at hennes trener Harald Heier har med to utøvere i mesterskapet, forutenom Glittenberg er det sleggekaster Håkon Eik Litland. En kombinasjon med kappgang og slegge er vel en trenerkombinasjon i mesterskapssammenheng som meget sjeldent har forekommet og det er  imponerende av den rutinerte treneren.

Håkon Eik Litland har hatt flere konkurranser over EM-kravet på 62.00, der hans lengste sleggekast målte 64.27. Hans mål er nok i første omgang å kunne tukte denne persen i Ungarn. Laksevåg hadde også en tredje utøver som hadde klart kravet til mesterskapet i stavhopperen Håkon Warpe. Han er født i 2003 og var da for ung til mesterskapet, men uansett hadde Haugen Lillefosse og Guttormsen vært foran i køen. Uansett imponerende av bydelsklubben i Bergen.

To norsk jenter er tatt ut til tresteg og Aremarks Karoline Jæger har vært sterkest av disse to i år med 12.36. Den andre deltakeren er Kolls Hedda Kronstrand Kvalvåg, som har sin pers fra Tyrvinglekene innendørs i vinter med 12.29. Skal noen av de norske jentene komme til finalen må de nok forbedre persene sine. Jæger sin lillesøster Henriette klarte forøvrig kravet i mangekamp og på 200 meter, men ettersom hun er født i 2003 er hun for ung til å bli tatt ut til mesterskapet.

Birthe Franck-Petersen fra Ålesund fikk virkelig fullklaff på Bislett for en drøy uke siden da hun smalt til med 15.06 i kule og klarte kravet til europamesterskapet i Ungarn med god margin. I sin internasjonale mesterskapsdebut må hun nok forbedre sin pers ytterligere om det skal bli finaleplass.

Mange hordalendinger i troppen

Jacob Vaula fra Stord er en av hele elleve hordalendinger i troppen, noe som gjør fylket til det med klart flest utøvere i den norske troppen. Vaula stiller på 100 meter der han har løpt under 11 sekunder for første gang i år med 10.93, og han har kanskje et lite mål om å komme seg videre. Hele fire karer hadde forøvrig klart kravet på denne distansen. I tillegg til de som deltar hadde Haara Bakketun kravet, mens Jonas Andre Ose dessverre måtte bli hjemme.

En annen hordalending som skal i aksjon er Gneists Hans-Magnus Haukøy. Han hadde kravet både på 800 meter og 1500 meter, men stiller bare på førstnevnte distanse her og han kan komme seg videre til en semifinale på en god dag. Gneist er forøvrig klubben med fleste utøvere i den norske troppen med tre stykker.

En annen bergenser som stiller er Fanas Andreas Joseph Dixon på 400 meter hekk. Han klarte kravet til mesterskapet da han løp på 54.75 i København for noen uker siden og et fint mål i hans internasjonale mesterskapsdebut kan være å senke persen. Fana har enda en utøver tatt ut til mesterskapet i Emma Moldestad Abotnes. Hun stiller på 200 meter, og en forbedring av persen på 24.99 som hun satte på søndag skal kunne være mulig. Abotnes blir forøvrig trent av samme trener som Pål Haugen Lillefosse; Bjørn Åge Herdlevær.

Stafettlag for begge kjønn

Norge deltar også på 1000 meter stafett for begge kjønn. Lagene består av de individuelt uttatte i troppen og det er absolutt sterke lag Norge stiller med og spesielt på guttesiden er en medalje mulig. De utvalgte på jentesiden er Maria Aaberg, Emma Moldestad Abotnes, Martine Hjørnevik og Frida Røe Tærum, mens i troppen til guttene er Andreas Haara Bakketun, Henrik Flåtnes, Pål Haugen Lillefosse, Stephan Skogheim Kyeremeh og Jacob Vaula.