Jakob pris.jpg
Jakob Ingebrigtsen, her under EM i Berlin, stakk av med de to gjeveste prisene på årets Friidrettsgalla. Foto: Eirik Førde

Jakob ble Årets navn og fikk Utøvernes pris

Årets Friidrettsgalla på Gardermoen er over for denne gang. Gjennom kvelden har Friidrettens Venner delt ut til sammen syv priser, og her kan du se hvem som stakk av med de gjeve prisene. I tillegg ble det overrakt en svært prestisjefull pris. Se hvem som fikk den.

Friidrettens Utøverpris 2018: Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL

Her er det utøverne selv som har stemt frem vinneren basert på fem nominerte finalekandidater av alle de foreslåtte kandidatene. Både alle forslagene og stemmene Friidrettens Venner fikk inn viser at dette er en pris som har engasjert friidrettsmiljøet.

De nominerte var:
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Karsten Warholm, Dimna IL
Henrik Ingebrigtsen, Sandnes IL
Sigrid Borge, Osterøy IL
Sigrid Jervell Våg, IL i BU

Dette er tredje gang denne prisen utdeles og den går til Jakob Ingebrigtsen som på en utmerket måte utøver sin idrett i tråd med NFIFs verdigrunnlag. Han framstår som positiv og omtenksom, har en profesjonell tilnærming til sin idrett og er et godt forbilde for friidretten i Norge.

Retningslinjer:
«Utøverprisen» er en utmerkelse som stemmes frem av utøverne og gis til en aktiv utøver over 18 år (i avstemningsåret) som har oppnådd kvalifiseringskravene til senior-NM i avstemningsåret. Utøveren skal på en utmerket måte ha utøvet sin idrett i tråd med NFIFs verdigrunnlag. Verdier som fellesskap, mestring, begeistring og grensesprengende vilje skal prege utøverens holdninger og væremåte i den daglige trening, i klubbmiljøet og i konkurransesituasjonen.

Alle aktive utøvere over 18 år (i løpet av året) som er registrert i NFIFs lisenssystem kan foreslå kandidater. Det er også disse som er stemmeberettigede ved den endelige avstemmingen.

01.09. til 30.09: Forslag til kandidater med begrunnelse.
01.10. til 10.10: Nominasjonsutvalget velger inntil fem finalister.
11.10. til 31.10: Stemmeberettigede avgir sin stemme på en av de nominerte.

Utøverprisen består av et diplom og et stipend på en verdi av 10.000 kroner.
Vedkomne prisvinner kan motta utmerkelsen flere ganger, og kan samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner.

Årets navn i norsk friidrett 2018: Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL

Begrunnelse:
Det er norsk friidretts nye store stjerne som blir tildelt prisen Årets navn i norsk friidrett. Som fortsatt junior har han på en særdeles imponerende måte hevdet seg blant verdens aller beste seniorløpere.
For en suksess 2018-sesongen har vært for Jakob. Det toppet seg med to gull på 24 timer under EM i Berlin der han ble han tidenes yngste mannlige europamester. 

Her følger en kort oppsummering av Jakobs viktigste prestasjoner i årets sesong:
EM-gull på 1500 meter i Berlin med tiden 3:38.10.
EM-gull på 5000 meter i Berlin med tiden 13:17.06, som også var ny europarekord for U20-klassen.
Under VM U20 i Tampere tok han sølv på 1500 meter og bronse på 5000 meter. 
I tillegg satte han europarekord for for U20-klassen på 1500 meter med tiden 3:31.18 i Monaco i juli og på en engelsk mil med tiden 3:52.28 i Eugene i mai.

Jakob ble også kåret til årets «Rising Star» i europeisk friidrett, en pris som ble opprettet av EA i 2007 og som deles ut til beste mannlige og kvinnelige utøver under 23 år. Jakob delte den prestisjetunge prisen med det svenske stavfenomenet Armand Duplantis. Jakob var også nominerte til «Årets mannlige utøver» i europeisk friidrett, en pris den franske mangekjemperen Kevin Mayer vant.

Retningslinjer:
«Årets navn i norsk friidrett» er en utmerkelse som tildeles aktive, trenere, ledere, organisasjoner eller andre med sterk tilknytning til norsk friidrett.
Vinnerne skal i det angjeldende år ha oppnådd oppsiktsvekkende sportslige resultater, ha utmerket seg på en særdeles positiv måte eller gjort en helt spesiell innsats for norsk friidrett.
Prisen består av et diplom og en miniatyrutgave av Grete Waitz-statuen som står utenfor Bislett. Statuetten tildeles kun første gang. Ved eventuell ny tildeling gis annet synlig bevis.
Vedkommende prisvinner kan motta utmerkelsen flere ganger, men kan ikke samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner enn Utøverprisen.

De øvrige prisene gikk til følgende:

Karsten Warholm sammen med styreleder Jan Arne Kragset i FV. Foto: Morten Olsen.

Friidrettens prestasjonspris for 2018: Karsten Warholm, Dimna IL

Begrunnelse:
Det er andre gang at Karsten Warholm blir tildelt Prestasjonsprisen.
Han er regjerende verdens- og europamester på 400 meter hekk og viser at han behersker den vanskelige øvelsen å gjenta en suksess. Prestasjonsprisen får han i første rekke for sin gullmedalje på 400 meter hekk i EM i Berlin med tiden 47.64, som var årsbeste i Europa og ny norsk rekord.  

Retningslinjer:
«Prestasjonsprisen»kan kun gis til aktive utøvere i friidrettsøvelsene. Prestasjonsprisen kan tildeles en eller flere personer som i det angjeldende år har vist fremragende resultater på et internasjonalt nivå.Prestasjonsprisen består av et diplom og et treningsstipend på 10.000 kroner.Vedkommende prisvinner kan motta utmerkelsen flere ganger, men kan ikke samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner enn Utøverprisen.

Ingunn Gatland Jacobsen og Geir Egil Roe er vinnere av Årets trenerpris. Foto: Morten Olsen.

Friidrettens trenerpris: Ingunn Gatland Jacobsen og Geir Egil Roe

Begrunnelse:
Ingunn Gatland Jacobsen og Geir Egil Roe blir tildelt utmerkelsen først og fremst for deres mangeårige arbeid med mangekjemperen Martin Roe som i år har satt norske rekorder i 10-kamp med 8228 poeng, i lengde innendørs med 7.81 og i 7-kamp innendørs med 5951 poeng. Han ble nummer seks under EM i Berlin. Ingunn har vært hovedtrener, men Geir har også hatt ansvar for deler av treningen og sammen har de utgjort en trener-duo.
Ingunn har også gjennom mange år virket som klubbtrener i IL Fri. Her har hun ført frem utøvere til medaljer på alle plan i norsk friidrett. Hun virker stadig som klubbtrener for klubbens yngre utøvere. Hun har også vært en av kretsens trenere under kretsprosjektet de siste to årene og før det var hun ansvarlig for kretstreninger i kast. Uten Geirs medvirkning ville et slikt engasjement vært umulig.
Ingunn og Geir er også gode forbilder for andre trenere. De utviser en seriøsitet som kan være til etterfølgelse når det gjelder å følge opp utøverne. De er også engasjert i «Idrett uten alkohol» hvor Martin er en hjemlig frontfigur

Retningslinjer:
«Trenerprisen» er en utmerkelse som tildeles en trener som ved sin kompetanse og dyktighet, sitt systematiske arbeid og en entusiastisk innsats over tid, har bidratt til å utvikle friidrettsutøvere til fremragende resultater på et høyt nivå.
Prisen deles ut årlig og kan også deles ut til samme person flere ganger, men vinnere av denne prisen kan ikke samme år tildeles prisen Årets navn i norsk friidrett.
Trenerprisen deles ut i et samarbeid med Trenerforening og Friidrettens Venner, og består av et diplom og et trenerutviklingsstipend på 10.000 kroner.

Fjorårets vinner av Friidrettens dommerpris, Tor Charles Holmgren, fikk prisen overrakt i år. Her sammen med prisutdeler Karsten Warholm. Foto: Morten Olsen.
Nils Kristen Wiig ble tildelt Friidrettens dommerpris for 2018. Her sammen med Knut Skeie Solberg. Foto: Morten Olsen.

Friidrettens dommerpris: Nils Kristen Wiig, Ull/Kisa IL

Begrunnelse:
Nils Kristen Wiig var stevneleder for Hovedmesterskapet (NM) på Jessheim i 1994 og 2014.
Han har hatt en ledende rolle i arrangementer i klubben og friidrettskretsen i rundt 30 år. Nils Kristen har også i en årrekke vært overdommer i kast under Bislet Games og var leder av NFIF sitt dommerutvalg i perioden 2005 til 2017. Her nevnes videreutvikling og systematisering av dommerutdanning, instruktørutdanning og regi av stevnegjennomføring som hovedmisjoner.

Retningslinjer:
Dommerprisen tildeles den person som gjennom sin dommervirksomhet i sin krets, har utvist stor kunnskap og engasjement i et langt og fortjenestefullt virke.
Premien består av en krystallvase med FIVs merke og inskripsjon.

Ida Yessica Nesse sammen med styreleder Jan Arne Kragset i FV. Foto: Morten Olsen.

Friidrettens Parapris: Ida Yessica Nesse, IL Tyrving

Begrunnelse:
Ida Nesse ble Europamester i 2018 da hun vant diskos i World Para Athletics European Championships i Berlin. Vinnerkastet hennes på 34.08 var både ny personlig rekord og ny mesterskapsrekord. Resultatet ville også ha gitt bronsemedalje både i Paralympics i Rio i 2016 og i VM i London 2017. 
Under IPC World Para Athletics Grand Prix-åpningen i Dubai i mars 2018 vant Ida gull i både diskos og spyd, mens hun i det internasjonale stevnet i Sharjah uken etter tok gull i spyd, sølv i diskos og bronse i kule. IPC World Para Athletics Grand Prix-seriens avslutningsstevne i juni 2018 var også i Berlin, og her ble det gull i diskos, og sølv i både spyd og kule.

Retningslinjer:
«Paraprisen» er en utmerkelse som årlig kan tildeles en eller flere aktive utøvere i paraidretter som i den angjeldende år har vist helt spesielt gode resultater innenfor en eller flere friidrettsøvelser, eller har utmerket seg på en særdeles positiv måte. Prisen består av et diplom og et treningsstipend på 10.000 kroner. 
Vedkommende prisvinner kan motta utmerkelsen flere ganger, men kan ikke samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner enn Utøverprisen.

Sondre Guttormsen. Foto: Eirik Førde.

Friidrettens utviklingspris for 2018: Sondre Guttormsen, Ski IL

Begrunnelse:
Sondre Guttormsen imponerte i sitt første senior-EM. I en nervepirrende stavfinale på Olympiastadion i Berlin satte han personlig rekord med 5.75 og sikret seg sjetteplassen. 19-åringen, som altså fremdeles er junior, slettet med det den norske rekorden til Trond Barthel fra 1996 som lød på 5.72.
Innsatsen i EM er også hans fremste internasjonale meritt. Han ble også nummer seks i årets junior-VM.
Foruten favorittøvelsen stav er også Sondre en god hekkeløper, og deltok også i denne øvelsen under junior-VM i sommer.
Dette er den andre utmerkelsen Sondre får fra Friidrettens Venner i år, ettersom han fikk bestemannsprisen, en sølvpokal fra Friidrettens Venner, under juniormesterskapet i friidrett i Oslo.

Retningslinjer:
«Utviklingsprisen» er en utmerkelse som årlig kan tildeles en eller flere personer som i det angjeldende år har vist helt spesielt lovende resultater i friidrettsøvelsene, eller har utmerket seg på en særdeles positiv måte.
Prisen kan utdeles til utøvere under 23 år, trenere, ledere eller andre personer med tilknytning til arbeid for norsk friidrett og som har oppnådd stor fremgang og utvikling.
Prisen består av et diplom og et treningsstipend på 10.000 kroner. 
Prisvinneren kan ikke motta prisen flere ganger, eller samme år motta andre utmerkelser fra Friidrettens Venner enn Utøverprisen.

I tillegg fikk Leif Olav Alnes overrakt EA Coaching Awards. Her sammen med Steinar Hoen. Foto: Morten Olsen.

Styret i Friidrettens Venner, bestående av Jan Arne Kragset (styreleder), Espen Borge (nestleder), Stein Rohde-Hanssen, Maj Britt Aastad Nyheim, Henrik Carstens, Toril Petra Hatling Schønning og Petter Torgersen har sittet i juryen for de forskjellige prisene i samarbeid med Trenerforeningen (Friidrettens trenerpris) og dommerutvalget i NFIF (Friidrettens dommerpris).
Friidrettens utøverpris er stemt frem av utøverne.