KONGE705.jpg
Glade kongepokalvinnere; Sigrid Borge fra Osterøy og Karsten Warholm fra Dimna. Foto: Eirik Førde

Borge og Warholm vant kongepokalene

Hovedmesterskapet 2018 er nå over og det ble flere fine resultater på siste dag, blant annet pers på Marcus Thomsen. Kongepokalene ble delt ut og de gikk til Sigrid Borge og Karsten Warholm.

Nettsiden til stevnet
Resultater

Sigrid Borge fra Osterøy og Karsten Warholm fra Dimna sikret seg kongepokalene for 2018. Warholm fikk pokalen for fjerde år på rad, mens Borge sikret seg sin første kongepokal. Warholm tangerer Sverre Strandli som også tok fire strake kongepokaler.

Thomsen med strålende kulekonkurranse

Marcus Thomsen åpnet med 19.19 og 19.03 i kule. I tredje omgang smalt han til med 19.82 og han forbedret da sin pers med 12 centimeter. I fjerde omgang ble det dødt før han fikk opp 19.57 i femte omgang. Hans siste støt målte 19.74 og han hadde da en meget sterk konkurranse. Vossingen vant med 19.82 og fjorårets junioreuropamester forsvarte da gullet fra i fjor. Resultatet er det beste i NM i kule siden 1991 og han er fjerde beste U23-utøver i Europa i år.

Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde.

- Det er så nærme 20 meter at jeg blir sur. Jeg fikk ikke noe treff i dag, det var litt for mye stress i teknikken, men to ganger over den gamle persen er fantastisk, sa Thomsen.

- Det var ganske koselig å støte.

Det er ingen tvil om at Tjalve-utøveren har 20 meter inne og når det først kommer kan kulen gå langt over den magiske grensen.

Hele tre av de fire deltakerne i øvelsen var i EM i Berlin, men bare Thomsen deltok i kule. Fjerdemann Martin Roe deltok i tikamp i EM, bronsevinner Ola Stunes Isene fra Sturla kom seg til finalen i diskos og med 17.20 i dag sikret hans seg sin tredje NM-medalje i kule. Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus var ikke i EM, men vant U23-EM i diskos i fjor. Han fikk et lengstestøt på 18.04 i andre omgang og hadde deretter bare døde støt. Han tok sin femte NM-medalje i kule utendørs og var 14 centimeter bak pers. 

Guttormsen med god hopping

Sondre Guttormsen fra Ski gikk inn i stavkonkurransen på 5.10 og kom seg der over i andre forsøk. Han hoppet deretter 5.30 og kom seg også der over i andre forsøk. På 5.50 kom han over i første forsøk, før det ble stopp på 5.71, som hadde vært mesterskapsrekord. Guttormsen klarte uansett å slette banerekorden og norgesrekordholderen viste at han har holdt formen siden EM. Dette var junioren sin første NM-tittel.

Sondre Guttormsen. Foto: Eirik Førde.

Sølvvinner ble de siste fem års vinner Eirik Dolve fra Fana med 5.20. Bronsemedaljen, slik som i 2016, gikk til Andreas Gjesdal fra Tjalve med 4.80. 

Gode hekketider

Det ble løpt fort på korthekk for både kvinner og menn. Isabelle Pedersen sikret seg sitt sjette NM-gull på 100 meter hekk på fine 13.04 (-0.4). Bergenseren som representerer BUL viste at hun har holdt motet og formen opp etter EM.

Isabelle Pedersen. Foto: Eirik Førde.

- Det var kjempegøy og det er det alltid i NM, sa Pedersen til TV2.

- Jeg synes det var en grei tid. Jeg synes det var veldig greit løp og det var fint å ta banerekorden. Livet må gå videre etter EM og jeg har tross alt hatt en bra sesong, sa Pedersen og det er noe vi absolutt kan være enige i etter norsk rekord og meget stabil løping på gode tider.

Sølvvinner ble, som i fjor, Agathe Holtan Wathne fra Sandnes med 13.85, mens Fredrikstads Marlen Aakre sikret seg sin andre medalje for helgen med 14.00.

Vladimir Vukicevic. Foto: Eirik Førde.

Også på herrenes korthekk, da 110 meter, ble det favorittseier. Vidars Vladimir Vukicevic løp på 13.84 (-0.2) og han var da tre tideler bak sin norske rekord. Vukicevic sikret seg sitt åttende NM-gull utendørs.

- Det var kjempebra og jeg gjorde akkurat det jeg skulle. Jeg brukte god tid i starten og forhastet ingenting. Jeg kom bra over de første hekkene og så bare rullet det inn til mål. Det er det beste jeg har gjort i NM noensinne, sa Vukicevic som forbedret sin mesterskapsrekord med hundredelet.

Det var to andre deltakere og Sems Håvard Becker sikret sølv på 15.33, mens det ble bronse til Gneists Gjert Høie Sjursen på 16.38. Begge debuterte på seniorhekkehøyde og tok sine første NM-medaljer.

Spesialistene vant 800 meter

En av øvelsene det var stilt størst forventninger til på forhånd var 800 meter for menn. Her fikk spesialistene besøk av Filip Ingebrigtsen. Sandnes-karen tok på seg drajobben og ledet ut på oppløpet. Da viste Thomas Roth seg som den sterkeste og løp inn til sitt femte NM-gull på øvelsen utendørs på tiden 1.50.63. Filip Ingebrigtsen kjempet godt og tok sølvet 15 hundredeler bak Roth. Bronsevinner ble EM-deltaker Markus Einan på 1.51.02.

Markus Einan (347), Thomas Roth (351) og Filip Ingebrigtsen (th). Foto: Eirik Førde.

- Jeg stilte som 800 meter-løper i EM og var nesten i finalen der og da er det ekstra press her. Det var flere gode løpere her, så det var deilig å kunne sitte igjen med gullet her, sa Roth.

- Det holdt akkurat ikke i dag, men jeg løp mitt løp i dag og det var veldig deilig at det responderte mye bedre i dag enn ellers i løpene etter forsøket i EM, sa Filip.

Hedda Hynne. Foto: Eirik Førde.

På kvinnenes 800 meter viste Hedda Hynne fra Strindheim snev av fjorårsformen da hun var suveren på oppløpet og vant på 2.06.97, snaue sekundet foran Amalie Sæten. BULs EM-deltaker Yngvild Elvemo ble nummer tre med 2.07.80. Hynne sikret seg sitt andre NM-gull på 800 meter utendørs.

- Det var tøft mentalt i EM, men jeg tror jeg tok en riktig beslutning ved å ikke delta der. Jeg er fornøyd med å ta gullet her i dag, sa Hynne.

Quarcoo med sterk 200 meter

Jonathan Quarcoo fra Orion sikret seg som ventet NM-gullet på 200 meter. I motvind (-0.9) løp han inn til fine 20.84, som bare er 15 hundredeler bak hans norske årsbeste.

Jonathan Quarcoo. Foto: Eirik Førde.

- Det føltes veldig bra. Det er godt nivå her og det er fint å kunne lede an på sprinten i Norge nå som norsk friidrett er i medvind. Jeg må si meg fornøyd med dette, sa Quarcoo etter løpet.

Sølvvinner ble Skjalgs Mathias Hove Johansen på 21.44, mens Muhammed Dodou Jatta fra Norna-Salhus og Joachim Sandberg fra Sandnes delte bronsemedaljen på 21.57.

Line Kloster sørget for sitt andre gull for helgen da hun vant 200 meter på 24.03 (-0.6). Dette var hennes tredje NM-gull i øvelsen og det første siden 2013.

- Det er første gang jeg har blitt så stiv på oppløpet på 200 meter, så jeg er nok mer sliten en jeg trodde. Hekken på fredag var tyngre enn den burde vært på grunn av hvordan jeg løp der, sa norgesrekordholderen på 200 meter som nå løper Trond Mohn Games og kanskje et stevne i starten av september.

- To gull var målet da jeg kom hit, så jeg er veldig fornøyd med det, sa kvinnen som nå er kvitt sin "Byrkjelo-forbannelse".

Sølvvinner ble Gulars Christine Bjelland Jensen med 24.26, mens Marte Pettersen fra Trondheim løp inn til sin første NM-medalje med perstangering 24.49. Også Bjelland Jensen tok sin første medalje i NM på 200 meter.

Etholm sin seiersrekke ble brutt

Tjalves Grete Etholm hadde tatt 17 strake NM-gull i diskos og kunne slå Mette Bergmann sin rekord på 17 om hun vant i Byrkjelo. Etholm kastet 47.09 og måtte da ta til takke med sølvet, hennes 24. NM-medalje i diskos. Gullet gikk til Mona Ekroll Jaidi fra Norna-Salhus med 50.27. Hun ble da første NM-vinner i diskos for kvinner som ikke hadde etternavn Etholm og Bergmann siden 1983.

Grete Etholm og Mona Ekroll Jaidi (197). Foto: Eirik Førde.

- Dette betyr utrolig mye siden Grete har vunnet de 17 siste. Dette er min første NM-medalje i diskos. Det er litt blandede følelser i og med at jeg unnet Grete nok et gull, men samtidig er det utrolig deilig å endelig stå øverst på pallen, sa bergenseren som studerer i USA.

- Jeg hadde et lite håp om gull, men var ikke sikker før start. Jeg er relativt fornøyd med kastingen og det var deilig å komme over 50 meter.

Bronsmedaljen sikret Gloppens Else Lundestad Bakkelid seg med 46.95, bare 14 centimeter foran Matilde Roe. Bakkelid sikret seg sin første NM-medalje i en alder av 41 år.

Epland sikret gull med sterk avslutning

På 10 000 meter for kvinner ble det som ventet raskt en tettrio bestående av Pernilla Eugenie Epland fra Stord, Maria Sagnes Wågan fra Namdal og regjerende mester Vienna Søyland Dahle fra Skjalg. De delte drajobben fint mellom seg, men drøyt halvveis måtte Dahle slippe de to i tet. Epland tok på seg drajobben siste 4 kilometrene. Sagnes Wågan prøvde seg med en langspurt da 500 meter gjenstod, men denne svarte Epland på og på sisterunden var Stord-løperen suveren. Hun sikret seg dermed sitt første NM-gull på 34.04.98, pers med over halvannet minutt.

Pernilla Eugenie Epland. Foto: Eirik Førde.

- Det er psykisk tøft å løpe så mange runder, men det fungerte bra for meg i dag. Det hjalp å bytte på å dra. Da rundetidene lå jevnt og jeg kjente meg såpass bra visste jeg at jeg har en bra avslutning og jeg måtte bare svare da hun kom, sa Epland til NRK.

- Jeg er utrolig fornøyd med gullet.

Sølvvinner ble Sagnes Wågan på 34.10.11, pers med 45 sekunder, mens Søyland Dahle ble bronsevinner med 34.57.00.

På herrenes lengste distanse ble første 1000 meter passert på 3.04. Det var omtrent samme fart på andre kilometer og da hadde Per Svela tatt over drajobben og han dro et par runder før han overlot jobben til Okubamichael Fissehatsion. Snaut halvveis fikk han, Weldu Negash Gebretsadik og Frew Zenebe Brkineh en luke til de øvrige. Gebretsadik måtte dessverre, slik som på maraton i EM, bryte løpet. Da snaue 20 minutter var løpt hadde Fissehatsion fått ristet av seg Brkineh og var da ensom i tet.

Okubamichael Fissehatsion. Foto: Eirik Førde.

Tjalve-løperen Fissehatsion løp inn til sitt første NM-gull på distansen med 29.34.99. Sølvet sikret Brkineh fra Sandnes seg på pers 29.44.17, mens Gulars Marius Vedvik løp inn til bronse, hans tredje NM-medalje på øvelsen, med 29.45.98. 

- Det var en god dag og det var fin temperatur for å løpe langt. Jeg var litt bekymret for vind underveis og jeg forsøkte å unngå tet. Jeg fikk mye energi da jeg merket at de andre slet, sa gullvinneren.

Tyrving og Ull/Kisa vant stafett

På kvinnenes 1000 meter stafett hadde Selsbakk en stor luke etter to etapper. På tredjeetappen løp Marie Skjæggestad Tyrving opp i ryggen på Selsbakk og Amalie Iuel kunne da løpe Tyrving inn sitt andre strake NM-gull på distansen med 2.12.04. Sølvvinner ble Selsbakk med 2.14.04, mens Amalie Sæten løp Ull/Kisa inn til bronse med 2.15.10. På vinnerlaget til Tyrving løp også Petra Stepankova og Mari Drabløs.

Skjalg tok ledelsen på de to første etappene på 1000 meter stafett for menn. På tredjeetappen løp Markus Einan sterkt for Ull/Kisa og Thomas Roth kunne løp ut på sisteetappen få meter bak Mike Lubsen. Roth, som ikke hadde tatt av seg piggskoene etter 800 meter, løp et strålende oppløp og sikret gullet til klubben på 1.53.89. De øvrige på vinnerlaget var Sander Steen Myrvans og Andreas Roth. Det var meget imponerende av klubben fra Ullensaker å ta gullet etter at tre av løperne løp finale på 800 meter en halvtime før stafetten.

Sølvet løp Skjalg inn til på 1.54.61, mens det ble bronse til BUL på 1.56.55 etter en fin sisteetappe av junioren Luca Thompson.

Utsi Onstad med nok et gull

Som ventet sikret Oda Utsi Onstad fra Norna-Salhus sitt tredje strake NM-gull i tresteg. Hun hoppet 13.30 (+0.8) i første omgang og hadde deretter tre døde før det ble 13.33 (+0.5) og dødt i de to siste omgangene. Sølvmedaljen sikret BULs Chiamaka Okparaebo seg med 12.87 (+0.7), to centimeter foran Gneists Monika Benserud som forbedret sin utendørspers.

I høyde ble det fire medaljevinnere og alle hoppet 2.00. Erlend Bolstad Raa fra Fana hadde færrest riv og tok dermed sitt første NM-gull. Sølvet gikk til Tyrvings Frederik Jahr, som forsvarte sølvet fra i fjor, mens Nidelvs Lars Vikan Rise og Fanas Vetle Raa Ellingsen delte bronsemedaljen.

- Konkurransen gikk etter planen frem til listen kom opp på 2.05, da begynte jeg å tulle litt med tilløpet grunnet litt høyere spenningsnivå og jeg kom for nærme listen, sa Bolstad Raa som la til at det var fantastisk å vinne gull i de omgivelsene.

Jevn spydfinale

På grunn av at stav ble flyttet fra lørdag til søndag ble spyd framskyndet med en time og "tyvstartet" da stevnet. Vebjørn Kaldahl Bottenvik fra Bryne tok ledelsen med 63.54 i første omgang. Gardar Johann Rochman Fagerlund Fridriksson fra Norna-Salhus økte til 64.99 i andre omgang og tok da over ledelsen. Ingen andre utøvere klarte å tukte denne lengden og dermed sikret Fridriksson seg sitt første NM-gull og sin første NM-medalje.

- Jeg føler at det var litt lettelse å endelig vinne NM-gull. Jeg har vært med i NM i åtte år nå og føler det var på tide. Det var veldig små marginer og det ble tett tilslutt, sa Fridriksson til NRK etter premieutdelingen.

Sølvet gikk til Haldens Alexander Skorpen med 64.63, mens Orions Donavan Miloss sikret seg bronsen med 64.12. Begge disse to perset og tok sine første NM-medaljer.

Tildelinger 

Under åpningsseremonien ble det utdelt velfortjent heder til to karer. Karsten Warholm fikk Norsk Friidrett sin gullmedalje for aktiv innsats, mens stevneleder Knut Lunde fikk oppmerksomhet for sin mangeårige innsats for friidretten i Byrkjelo.

- Jeg har skjønt at dette er en medalje som henger høyt, så jeg er beæret, sa Karsten til speaker.