Malin Edland_9754_1.jpg
Malin Edland. Foto: Decabild.

Seks norske førsteplasser under Nordenkampen

Det ble seks seire og flere fine resultater for den norske troppen under Nordenkampen i Helsinki på søndag. I tillegg inneholdt friidrettshelgen en norsk rekord til Filip Ingebrigtsen, tidenes største norske innendørsstevne Tyrvinglekene og flere andre gode, norske prestasjoner rundt om i verden.

Nordenkampen:
Nordenkampen 2020 gikk av stabelen i Liikuntamylly-hallen en mil nordøst for Helsinki søndag ettermiddag. Den norske troppen bestod av mange unge og lovende utøvere som fikk fin erfaring i å konkurrere mot noen av Nordens beste utøvere. Sverige vant begge klasser, mens Norge ble nummer fire i kvinneklassen og nummer tre i herreklassen.

Amalie Iue_9778_1.jpg

Amalie Iuel. Foto: Decabild.

Det ble dobbelt norsk på 400 meter for kvinner. Tjalves Amalie Iuel viste at forrige helgs rekordløp fra NM ikke var noe blaff da hun løp inn til solide 52.87, drøye halvsekundet bak tiden fra forrige helg. Vidars Line Kloster fulgte opp med 54.33 og ble nummer to totalt.

- Det er veldig gøy å løpe landskamp og jeg tar med meg at jeg vant. Nå skal jeg på to ukers treningsleir og lade opp til Karsten Warholm International, sa Amalie til friidrett.no.

Dagens kanskje mest gledelige norske prestasjon stod Malin Edland for på 1500 meter.  Tjalve-løperen leverte et meget solid løp og vant på 4:17.77. Hun forbedret da sin pers innendørs på distansen med drøye 12 sekunder og tiden var nærmere syv sekunder bedre enn utendørspersen. Edland er virkelig tilbake i godt slag etter flere skadeplagede år og det blir spennende å følge henne videre. Tiden er den syvende beste av en norsk kvinne på 1500 meter innendørs noensinne.
- Det var et morsomt løp. Jeg hadde lyst til å prøve å være med haren på 4.18-fart. Tenkte det er bedre å forsøke enn ikke å forsøke.
- Nå begynner det å kjennes ut som meg selv igjen, og det er gøy, sa Malin.

Steinkjers Grethe Tyldum fulgte meget fint opp med 4:29.48 og ble nummer tre. Hun løp under 4:30 for første gang i karrieren og nærmer seg kravet til U20-VM på 4:28.00.

Tjalves Tonje Angelsen tok en klar seier i høyde med 1.88. Hun kom over den høyde i første forsøk og hadde allerede sikret seieren tidligere i konkurransen. Hun prøvde seg på årsbeste 1.91, men det ble for høyt. Tyrvings Katarina Mögenburg hoppet 1.75 og ble nummer seks.

Marcus Thomsen_997_8877.jpg

Marcus Thomsen. Foto: Decabild.

Marcus Thomsen fra Tjalve leverte som ventet en seier til Norge i kule og hadde en solid serie. Hans tre første støt målte over 20 meter, det lengste var 20.67. Han var da ikke langt bak sin norske innendørsrekord på 21.01 fra NM. Vossingen vant med drøyt to meter ned til svenske Jesper Arbinge og satte mesterskapsrekord. Tyrvings Sondre Alexander Høyland, som i utgangspunktet satser spyd, ble nummer åtte med 14.09.
- Litt fornøyd, men også litt ufornøyd. Det er min nest beste konkurranse noen sinne, men det mangler noen små tekniske detaljer før jeg er helt fonøyd, sa Marcus - som støter videre i Stockholm tirsdag og Istanbul søndag.

Mathias Hove Johansen trives meget godt med 200 meter i Nordenkampen. Skjalg-løperen løp inn til 21.27 og med det tangerte han innendørspersen som han satte da han vant Nordenkampen i Bærum i fjor. Fanas Filip Bøe ble disket.
- Ikke helt fornøyd med 60-meteren, men restartet kroppen til 200-meteren som jeg er kjempefornøyd med. Nå skal det trenes, og så skal vi se 20-tallet til sommeren, sa Mathias.

Suldan Hassan_9796_1.jpg

Narve Gilje Nordås. Foto: Decabild.

Dagen ble avsluttet på en strålende måte for Norge da Narve Gilje Nordås vant 1500 meter. Sandnes-karen kom med en strålende spurt og krysset målstreken på 3:45.03, med det var han 17 hundredeler foran hjemmehåpet Joonas Rinne. Gilje Nordås satte en solid pers og viser at han virkelig er i rute til sesongen utendørs. Han plasserer seg som syvende beste nordmann på distansen innendørs noensinne, der Sandnes da har fire av de syv beste løperne. Gulars Marius Vedvik leverte også et solid løp med innendørspers 3:47.19 og en femteplass.

- Veldig fornøyd med løpsopplegget, som var det samme som på 1500-meteren i NM sist helg. Det gamle gode "gjedda i sivet"-opplegget der jeg ligger i rygg og snapper gullet på de siste 100 metrene, sa Narve.

I stav ble det litt overraskende finsk seier til Mikko Paavola, som kom seg over 5.30 i første forsøk. Fana-duoen Eirik Dolve og Pål Haugen Lillefosse trengte begge to forsøk på å komme seg over den høyden og endte på en delt andreplass. Dolve forbedret sin årsbeste med ti centimeter, mens Haugen Lillefosse stod over neste høyde 5.40 og hoppet deretter på 5.50. Dette ble for høyt denne gangen for mannen som satte norsk juniorrekord innendørs med 5.65 forrige helg.

Mia Guldteig Lien leverte meget bra i lengdegropen i Finland. Ranheim-talentet hoppet 6.04 og ble nummer tre i konkurranse mot flere mer rutinerte hoppere. Guldteig Lien forbedret sin pers innendørs med to centimeter. Stjørdals Thale Leirfall Bremset ble nummer seks med 5.83.

Skjalgs veteran Elisabeth Slettum løp 200 meter på 23.86 og ble nummer tre. Dette er første gang hun løper under 24 sekunder innendørs på distansen siden 2008 og tiden er to tideler bak persen fra 2004. Dessverre ble Aremarks Henriette Jæger disket.

Tyrvings Didrik Hexeberg Warlo forbedret sin innendørspers for andre helg på rad da han løp på 1:49.64 på 800 meter. Han ble da nummer tre i et løp som ble vunnet av svenske Joakim Andersson på 1:48.38. Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb ble nummer fem med 1:50.52 og også han forbedret sin pers fra forrige helg.

Overhallas Fredrik Øvereng leverte solid på 400 meter med 48.16 da han ble nummer to i sitt heat og nummer tre totalt, bak svenskene Carl Bengtström og Erik Back. Tiden er en forbedring av innendørspersen fra NM med 15 hundredeler. Moelvens Jørgen Kåshagen var den andre norske deltakeren i øvelsen og endte på en sjetteplass i sin Norge-debut med 48.73.

Per Svela ble nummer tre på 3000 meter med 8:02.35 og Ull/Kisa-løperen var drøyt sekundet bak vinneren Simon Sundström fra Sverige. Gulars Bjørnar Sandnes Lillefosse havnet på plassen bak Svela med 8:06.07.

Toralv Opsal sitt imponerende comeback etter skade fortsatte i Helsinki. Dimna-karen, som satser mangekamp, ble nummer fire i høyde med 2.08 og forbedret sin pers med fire centimeter. Fanas Vetle Raa Ellingsen fikk det ikke helt til å stemme da han ble nummer syv med 1.95. Stefan Holms sønn Melwin Lycke-Holm, som er født i 2004, vant med 2.13. Han prøvde seg deretter på 2.22, men det ble for høyt.

Henrik Flåtnes fra Tønsberg var centimeteren bak sin årsbeste i lengde da han hoppet 7.46, som holdt til en fjerdeplass. Ingar Kiplesund fra Vidar har ikke toppet noe form til innendørs og ble nummer seks med 7.39, som var hans eneste gyldige hopp i konkurransen. Svenske Tobias Montler vant som ventet med 7.90.

Både Kristine Lande Dommersnes fra Haugesund og Andrea Modin Engesæth fra Runar leverte gode løp på 3000 meter. De fulgte hverandre hele veien og etter et durabelig spurtoppgjør var førstnevnte best, akkurat som i NM. De løp på 9:33.92 og 9:33.93, som er klare personlige rekorder for begge to. Modin Engesæth viste at kravet til U20-VM på 9:25.00 er realistisk i løpet av sommeren.

K 60mh_9787_1.jpg

Andrea Rooth. Foto: Decabild.

Andrea Rooth fra Lambertseter fortsetter å løpe fort på 60 meter hekk. Hun ble totalt nummer fire i et sterkt selskap da hun løp på 8.44 og perset med to hundredeler. Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus fikk ikke helt fullklaff og ble nummer åtte med 8.90. På samme distanse for herrene ble Carl Erik Landsvik fra Fana nummer seks med 8.50 og Håvard Becker fra Sem med 8.54. Førstnevnte senket persen fra NM med tre hundredeler.

- Jeg er veldig fornøyd med løpet mitt og det var gøy å løpe, sa Rooth til friidrett.no

På 800 meter ble det som ventet klar seier til svenske Hanna Hermansson på kvinnesiden på 2:05.33. De norske representantene Sigrid Wahlberg fra Ranheim og Solveig Hernandez Vråle fra Tjalve ble nummer fem og seks med henholdsvis 2:11.75 og pers 2:12.44.

De norske kvinnene på 60 meter plasserte seg som nummer seks og syv. Henriette Jæger fra Aremark var raskest med 7.52, mens Tjalves Vilde Humstad Aasmo løp på 7.60 og var bare tre hundredeler bak pers. Even Meinseth leverte nok et fint løp på den korteste distansen med 6.87 og en fjerdeplass. Skjalgs Mathias Hove Johansen ble nummer åtte med 6.97.

I siste omgang i tresteg hoppet Tjalves Marius Bull Hjeltnes 14.81 og sikret med det sjetteplass. Fana Sondre Vie Ytrearne hoppet 14.79 og ble nummer syv. Det ble samme plasseringer for de norske kvinnene i tresteg. Gneists Monika Benserud hoppet 12.48, mens Mari Sellevåg Aarø fra Norna-Salhus hoppet 12.35.

Agnes Elisabeth Morud og Synne Marie Engebretsen ble nummer syv og åtte i stav. De to lovende juniorene endte med årsbeste 3.55 og 3.30. Samme plasseringer ble det på de norske kulekvinnene. Askers Elisabeth Thon Rosvold endte med 13.59, mens det ble 13.32 på Brandbus Lotta Flatum Fallingen. De to lovende diskoskasterne kan bruke konkurransen som fin erfaring i det som ser ut til å bli to lysende karrierer. Resultater.

NYRR Millrose Games:
Filip Ingebrigtsen løp inn til 3:56.99 på mile under Millrose Games i New York lørdag kveld. Med det senket Sandnes-løperen den norske rekorden på distansen innendørs med snaue fem sekunder i det som var hans debutløp på distansen innendørs. Ingebrigtsen var offensiv underveis og ledet da to runder gjenstod, men ble forbiløpt på slutten og ble nummer syv.

Briten Chris O`Hare vant på 3:55.61 og har satte da årsbeste i Europa, mens Filip plasserer seg som nummer tre i Europa i år. VM-bronsevinneren fra London i 2017 løp et forholdsvis jevnt løp med 58.17, 59.49, 59.65 og 59.85 på rundene.

Tyrvinglekene:
Helene Rønningen tok som ventet seieren på 60 meter under Tyrvinglekene på hjemmebane i Bærum, som i helgen ble landets største innendørs friidrettsstevne i antall starter. Rønningen løp på 7.50 i finalen, mens hun noterte fine 7.48 i forsøket. Alice Ulla Berg fra Dimna ble toer med 7.64 og var to hundredeler bak pers. Trondheims Mari Gilde Brubak løp det, som i følge henne selv, var det siste 60 meter-løpet i karrieren og avsluttet med en tredjeplass med tiden 7.71.

Helene Rønningen løp fort på 200 meter på søndag med 23.76, som er tangering av årsbeste.

Fredrikstads Nora Kollerød Wold fortsetter sin meget fine 2020-sesong. Hun stakk av med seieren på 400 meter med 55.37, 28 hundredeler bak persen fra NM. Sara Dorthea Jensen fra Tjalve ble nummer to med 55.98.

Iver Koppen fra Tyrving vant som ventet 60 meter i herrenes seniorklasse med 6.91. I forsøket løp han på 6.97. Øystein Klareng fra Orion ble nummer to med 6.99. Sebastian Casper Plows fra Nittedal vant 400 meter med 49.59, tre hundredeler foran klubbkompis Jonathan Jacobsen. Siste mann som kom seg under 50 sekunder var BULs Tobias Grønstad.

moa_tyr.jpg

Moa Bollerød (755) og Tobias Grønstad (97). Foto: Mette Rooth.

Sems Moa Abounnachat Bollerød vant 800 meter på 1:53.79, som er klar innendørspers i det som var hans sesongdebut. Ellers var det gledelig å se BULs Stephan Skogheim Kyeremeh, som ble nummer to på 60 meter i G18/19 med perstangering 7.07, tidelet bak vinneren Zion Eriksson fra Sverige.

I kule perset Hanna Emilie Hjeltnes fra Ull/Kisa til 14.26 i 16-årsklassen og hun nærmer seg kravet til U18-EM på 14.90. Hun er oppe som nummer seks i årsklassen i Norge gjennom alle tider.

Maria Helene Fagerli fra Storfjord vant 60 meter i J18/19 med pers 7.77, mens Lakeri Ertzgaard fra Tjalve løp på 7.83, samme tid som Miranda Lauvstad fra Tyrving fikk i J17. Ida Andrea Breigan fra Fredrikstad leverte også solid på 60 meter med 7.77 da hun vant J16 og hun perset med elleve hundredeler i løpet av dagen. På 200 meter suste Breigan inn til innendørspers 24.77.

markus_tyrving.jpg

Markus Rooth. 

Runars Mari Roligheten Ruud vant 3000 meter på 9:47.32 og forbedret innendørspersen med snaut to sekunder. Markus Rooth fra Tjalve hoppet 1.95 i høyde i G18/19 og perset med fire centimeter.

Tønsbergs Sebastian Berntsen hoppet fint i lengde i G15 da han perset til 6.33. Han løp også fort med 22.99 på 200 meter. I J16 hoppet Tyrvings Hedvig Kallåk 1.70. I en gutteklasse over hoppet Abraham Sandvin Vogelsang fra Koll 1.90, litt lavere enn persen fra NM forrige helg. I J18/19 leverte Sørilds Madelen Haaheim Sveinungsen nok en fin høydekonkurranse med 1.75. Resultater.

Copernicus Cup Torun:
Isabelle Pedersen viste styrke i forsøket på 60 meter i polske Torun lørdag kveld da hun løp inn til 8.00, 14 hundredeler bak pers. I finalen ble det ikke fullklaff og hun endte på en åttendeplass med 8.09. Etter planene avslutter nå Isabell sin innedørs-sesong i Berlin fredag. Resultater.

Meeting Metz: 
Vladimir Vukicevic fra Vidar senket sin norske årsbeste på 60 meter hekk med ett hundredel da han løp på 7.90 i Metz søndag ettermiddag. Den norske rekordholderen løp hundredelet for sakte til å få løpe finale.

H-Y-P: 
Simen Guttormsen fortsetter sin solide form i stav. Han hoppet 5.31 og forbedret med det sin pers med seks centimeter. Vidar-utøveren plasserer seg som verdens femte beste junior i verden i år, listen toppes av Pål Haugen Lillefosse. Guttormsen vant konkurransen som er mellom prestisjeskolene Harvard, Yale og Princeton. Han kom seg over 4.80 i første forsøk, før han trengte to forsøk på 4.95. Deretter spratt han over 5.15 i første forsøk, og klarte de to neste høydene 5.25 og 5.31 i andre forsøk. Han prøvde seg på 5.38, men det ble for høyt. Resultater.

Meyo Invitational:
Jon Nerdal fra Norna-Salhus ble nummer to i vektkast med 21.72 og han perset med 40 centimeter. Nerdal er oppe som nummer tre i Norge gjennom alle tider i øvelsen innendørs. Resultater.

Sykes & Sabock Challenge:
Johannes Strømhaug ble nummer to i stav med 5.01 og var seks centimeter bak persen han nylig satte.

Resultater 

International Combined Events Meeting:
Henrik Holmberg fra Vik be nummer elleve i syvkamp i Estland i helgen. Han noterte 5192 poeng og var drøyt 100 poeng bak persen fra NM. 

Han åpnet med 7.22 på 60 meter, deretter ble det 6.54 i lengde. 12.45 i kule, årsbeste 1.99 i høyde, 8.44 på 60 meter hekk, 3.90 i stav og pers 2:47.99 på 1000 meter. 

New Mexico Collegiate Classic: 
Karoline Daland fra Sørild ble nummer seks på 800 meter i USA på lørdag med 2:15.36.

Resultater 

Frank Sevigne Husker Invitational: 
Live Haugstad Hilton fra Bergens Turnforening ble nummer 29 på 60 meter med årsbeste 7.78. På 200 meter løp bergenseren på 25.39 og ble nummer 31. Resultater.