cag18-1aa.jpg
Lene Retzius. Foto: Eirik Førde

Norske rekorder av Lene Retzius og Eivind Henriksen

Lene Retzius og Eivind Henriksen var høydepunktene under Clean Air Games  som ble arrangert på Lambertseter Stadion onsdag da de forbedret norgesrekordene i henholdsvis stav og slegge. Tirsdag ble Hedda Hynne nummer syv på en 800 meter i Polen.

Nettsiden til stevnet 

Lene Retzius viste strålende form i stav og satte norsk rekord intet mindre enn tre ganger.
Hun tok 4.20 og 4.30 som «oppvarming», og kom seg over begge høydene i første forsøk. Listen ble deretter flyttet opp til 4.42 og da satte BUL-hopperen sin første norske seniorrekord. Hun forbedret Cathrine Larsåsen sin seks år gamle rekord, satt innendørs i Steinkjer, med en centimeter.
Retzius flyttet deretter listen opp til 4.45, identisk med EM-kravet. Denne høyden kom hun seg over i andre forsøk og dagens andre norske rekord var et faktum.
Retzius ga seg ikke med det og listen ble flyttet opp til 4.50, og hun klarte like godt denne høyden i første forsøk og satte da sin tredje norgesrekord på få minutter. Etter ett riv på 4.55 valgte Retzius å gi seg. Med 4.50 er hun nummer syv i Europa hittil i år og høyden er både norsk senior- og U23-rekord.

- Fy søren det var artig. Jeg føler det nesten var litt uvirkelig, var Retzius sin umiddelbare reaksjon til friidrett.no.
- Nå må jeg klarne hodet. Nå har jeg klart målene jeg satte før sesongen, så nå må jeg tenkte meg om og sette meg nye mål. Akkurat nå er jeg bare kjempeglad, sa hun.

Birgitte Kjuus fra Ull/Kisa ble nummer to med perstangering 3.90, mens Skis Hedda Marie Kjølberg Hauge ble nummer tre med 3.75.

Henriksen med forbedring av norsk rekord

Rekordfesten på Lambertseter var imidlertid ikke over. Siste øvelse var slegge og der var det forventninger til at Eivind Henriksen kunne sette norsk rekord.
Disse forventningene innfridde han til det fulle med 76.34 i andre omgang. Han forbedret da sin egen seks år gamle norgesrekord med en snau meter.
Henriksen ga seg ikke med det, i fjerde omgang ble det 76.11 før han forbedret sin rekord til 76.66 i femte omgang. Med dette resultatet er Tjalve-kasteren nummer ni i Europa i år.

Så glad blir man etter norsk rekord i slegge. Foto: Eirik Førde

- Jeg visste jeg hadde dette inne, men det var godt å få det ut. Rekordkastet var ikke noe kjempetreff, så det er mer å gå på. Nå kan jeg slippe ned skuldrene litt i fortsettelsen, sa en strålende fornøyd Henriksen til friidrett.no

Henriksen har slitt mye med skader de siste årene, men har kjempet seg gjennom dette, og det er utrolig fortjent at han får lønn for strevet med å sette nok en norsk rekord.

Kvinnenes sleggekonkurranse ble vunnet av estiske Anna-Maria Orel med fine 69.68, her ble Gloppens Trude Raad nummer tre med årsbeste 64.61.

Iuel under 40 sekunder

Amalie Iuel fra Tyrving løp sin andre 300 meter hekk på få dager. Hun tok som ventet seieren da hun løp inn til 39.98, vel halvsekundet bak sin personlige rekord fra søndag. Det er verdt å nevne at i Norge løpes det med syv hekker på 300 meter hekk, mens i utlandet løpes det med åtte slik at tidene til Line Kloster og Iuel da ikke kan sammenlignes direkte med utlendingers tider, slik vi ved en feil skrev forrige helg. Skjalgs Elisabeth Slettum løp på 41.42, snaue sekundet bak pers, og ble nummer to.

- Jeg jobber nå med å gå 14 steg i begynnelsen, men burde gjort det en hekk til i dag. Tidligere har jeg gått med 15 steg, så dette må jobbes litt med. Motvind i svingen var heller ikke noe pluss, sa Iuel til friidrett.no etter løpet og la til at hun får et nytt forsøk i Florø på lørdag før det blir 400 meter hekk under Bislett Games.

Tjalves Tonje Angelsen gjorde unna sin sesongdebut utendørs og må absolutt få godkjent med 1.86, som hun tok i første forsøk. Hun prøvde seg deretter på 1.91, centimeteren over EM-kravet, men det ble litt for høyt denne gangen. Hennes klubbvenninne Charlotte Lund Abrahamsen endte med 1.66.

Sterkt løp av Rønningen

Helene Rønningen viste at 11.46 på 100 meter i helgen ikke var noe blaff da hun var suveren på distansen på Lambertseter Stadion. Hun løp i mål på 11.53 i motvind 0.7. Med god medvind i det løpet hadde hun vært greit under EM-kravet på 11.45. Astrid Mangen Cederkvist fra Sandnes ble nummer to på årsbeste 11.83, mens Sørilds Ingvild Meinseth ble nummer fire med 12.03.

På herrenes korteste distanse var to svensker raskest i Dennis Leal og Tony Darkwah med henholdsvis 10.59 og 10.64 i motvind 0.4. Tyrvings Jonas Halonen ble beste nordmann med årsbeste 10.69.

Aldersrekord og junior-VM-krav på hekk

På herrenes 300 meter hekk ble det en meget jevn duell mellom Joachim Sandberg fra Sandnes og Andreas Haara Bakketun fra Gneist. Førstnevnte var sterkest med 36.51, mens Haara Bakketun løp tre hundredeler saktere. De plasserer seg da som nummer tre og fire på den norske alle-tiders-statistikken utendørs, men Karsten Warholm har løpt på 34.26 innendørs. Tiden til Haara Bakketun er aldersrekord i G17.

På førsteetappen på 4x400 meter for kvinner fikk Sverige et lite forsprang. Kristiansands Sara Dorthea Jensen overtok pinnen fra Marie Skjæggestad og løp Norge opp i tet på den andre etappen.
Ut på tredjeetappen la Mari Drabløs fra Tyrving seg i rygg på svenskene, men Sverige dro fra på oppløpet.
Sverige hadde tidligere europamester Moa Hjelmer på ankeretappen og hun kunne løpe Sverige inn til seier på 3.36.06, mens Nora Kollerød Wold løp Norge inn til 3.40.44.

Første øvelse for dagen var 400 meter hekk. Der var det Tyrvings Marie Skjæggestad som ledet store deler av løpet, men Fredrikstads Nora Kollerød Wold var sterkest på oppløpet og tok seieren på 59.50.
Dette var pers på Wold, og hun kom seg endelig under 60 sekunder etter å ha hatt hele fem løp under 60.50 i fjor. Blant annet 60.02, 60.03 og 60.05.
Både kvinnen på andre- og tredjeplass, henholdsvis Sandvins Solveig Hernandez Vråle og Marie Skjæggestad klarte kravet til junior-EM da de perset til henholdsvis 59.54 og 59.65. Lambertseters Andrea Rooth var syv tideler bak kravet til U18-EM da hun løp på 62.20.

Tjalves Marcus Thomsen vant kule med 18.75, en snau meter bak utendørspersen. Alle hans fem gyldige støt målte over 18.50. 
På 300 meter vant Skjalgs Mike Lubsen med 33.81 foran Moelvens Mauritz Kåshagen med 33.85 og Carl Emil Kåshagen.

I lengde fikk Ingar Kiplesund fra Trondheim «revansj» på Henrik Flåtnes etter at Flåtnes vant i Trondheim i helgen. Kiplesund hoppet 7.24, mens Tønsberg-hopper Flåtnes hoppet 7.19, 20 centimeter bak hans aldersrekord i G17.

I stav kom Gneists Pål Haugen Lillefoss seg over 5.20 i første forsøk og vant da konkurransen. Han rev i alle sine forsøk på 5.31 og ble stående med 5.20 i sesongåpningen utendørs.
Italienske Bani Zahra vant som ventet spyd med 52.90. Tyrvings Ane Dahlen var den andre som kom seg over 50 meter da hun perset til 51.07 - og er demed sjette norske kvinne over 50 meter i denne øvelsen i år.

På 4x100 meter bommet de norske kvinnene på siste veksling og jogget seg til mål på 57.43, mens Sverige vant på 46.15.
På herrenes kortstafett ble det meget spennende med Norge og Sverige helt likt. Begge fikk tiden 40.69, men svenskene ble dømt foran. Tiden gjør at Norge nå er oppe på en 19. plass (uoffisielt) på kvalifiseringslisten til EM med 80.60 og Romania har siste plass med 80.08, som er landenes to beste tider de to siste sesongene lagt sammen.

På 100 meter hekk løp Tonje Moen fra Ull/Kisa sin pers ned til 14.36.

Fullstendig resultatliste

Hedda nummer syv i Polen

Hedda Hynne fra Strindheim ble nummer syv på tirsdagens 800 meter i polske Bydgoszcz med 2:04.50. Vinner ble Sofia Ennaoui fra Polen med 2:02.44.

- I dag fungerte ingen ting for Hedda, sier trener Erik Sakshaug på telefon fra Polen. - Hedda bestemte seg for å dra løpet etter at de aller beste forsvant fra startlistene de siste to dagene. Hun kom litt på halvdistanse til haren, med feltet i rygg.
- Selv om det var en del vind, var ikke dette bra nok. - Tross dette er jeg sikker på at Hedda går riktig vei. Nå er det bare å legge dette bak seg og mobilisere til Oslo Bislett Games, sier han. Resultater.