jakob .jpg
Jakob med rått løp i Bærum. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Norsk rekordras under Nordenkampen

Det ble en fantastisk søndag for norsk friidrett under nordisk innendørslandskamp i Bærum. Både Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Ingebrigtsen satte norske rekorder, mens Pål Haugen Lillefosse befestet sin posisjon som verdens beste junior i stav i år.

Nettsiden til stevnet
Resultater
Se Nordenkampen i opptak her

Som ventet ble det svensk seier både til kvinner og menn i landskampen med henholdsvis 131,5 poeng og 139 poeng. Finland tok andreplassen i kvinneklassen med 118,5 poeng, mens Norge ble nummer tre med 103 poeng. I herreklassen tok Norge sin andre andreplass noensinne med 104,5 poeng, mens Danmark/Island ble nummer tre med 102 poeng.

Enorm oppvisning av Jakob Ingebrigtsen

Landskampen ble avsluttet på best mulig måte med norsk innendørsrekord av Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter 3.36.21. Han kom nylig ned fra høydeopphold i Sør-Afrika og den doble europamesteren leverte en fantastisk oppvisning.
Alt tyder på at dette også er ny juniorverdensrekord på distansen innendørs. Samuel Tefera har løpt på 3.36.05, men den tiden er ikke blitt ratifisert.

Tiden til Jakob er forbedring av Henrik sin gamle innendørsrekord fra 2015 med over tre sekunder og tiden er naturligvis også norsk U23- og U20-rekord. Videre er det europeisk juniorrekord innendørs. Bare en mann, Samuel Tefera, har løpt raskere i verden i år med 3.35.57.

- Jeg er veldig godt fornøyd egentlig, jeg hadde ikke helt trodd at jeg skulle løpe 3.36. Utad har jeg ikke hatt forventninger, men man har en anelse om hvor fort man kan løpe og utfra treningen jeg har gjort burde jeg løpe rundt dette, men det er noe helt annet å gjøre det i konkurranse. Jeg følte ikke helt det var 3.36 med tanke på følelse, så alt i alt er jeg ekstremt fornøyd, sa Jakob.

- Vi har ikke sluppet opp mye på treningen. Jeg hadde som mål å sette norsk rekord og trodde det skulle gå greit. Nå løper jeg det samme som jeg gjorde under Bislett Games i fjor og det sier seg selv at det kan gå mye fortere til sommeren.

Allerede onsdag 20.februar kan det gå mye fortere, da stiller han til start på 1500 meter i Düsseldorf, som oppkjøring til EM i Glasgow.

Håkon Mushom tok jobben som hare og det var bare Jakob som hang på. Sørlendingen gjorde en solid jobb og passerte 800 meter på 1.57. Da 400 meter gjenstod viste klokken 2.40 og Sandnes-løperen hadde en sisterunde på 57 sekunder. Norge sin andre deltaker på distansen var landslagsdebutant Abduljaleel Hir fra Steinkjer. Han gjorde absolutt en fin jobb med innendørspers 3.49.64, som holdt til en fjerdeplass.

Karoline Bjerkeli Grøvdal smadret norsk rekord

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp et strålende sololøp på 3000 meter og satte norsk innendørsrekord med 8.44.68. Hun smadret den 34 år gamle norske innendørsrekorden til Ingrid Kristiansen med over fem sekunder. Tjalve-løperen løp i tet hele veien og viste at hun absolutt har mer inne og persen utendørs på 8.37.78 kunne blitt slått med god harehjelp. Grøvdal plasserer seg som nummer to i Europa i år og nummer tre i verden.

Karoline.jpg

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

- Det er deilig å ta rekorden. Jeg følte meg egentlig bra underveis og det var bare å gi alt på slutten, sa bronsevinneren fra EM i terrengløp like etter målgang.

Bjerkeli Grøvdal tok som ventet teten på 3000 meter og la ut i en fart til å ta Ingrid Kristiansen sin norske innendørsrekord på 8.50.26 med en førsterunde på snaue 71 sekunder. Første 1000 meter ble passert på 2.56 og hun løp første 2000 meter på 5.52.82. Hun begynte å plukke utøvere med en runde og den eneste hun ikke tok igjen med en runde var andre kvinne i mål Maja Alm. Bjerkeli Grøvdal passerte på 8.12.12 da en runde gjenstod og hadde en sisterunde på snaue 33 sekunder, som gjorde at hun satte en soleklar norsk rekord.

Stords Pernilla Eugenie Epland var den andre norske deltakeren og hun ble nummer syv på 9.41.17.

Filip Ingebrigtsen med bunnsolid løp på 3000 meter

Filip Ingebrigtsen fra Sandnes løp inn til sterke 7.49.73 på 3000 meter. Han smadret sin tidligere innendørspers, var bare tre hundredeler bak persen utendørs og klarte EM-kravet på 8.05.00. Tiden er den tredje beste av en nordmann innendørs noensinne og bare fem europeere har løpt raskere i år.

- Løpet var litt sånn sjokk som jeg så for meg, det er ikke lett å komme hit etter mye mengde og høydetrening. Jeg har ikke sluppet opp på treningen, men kjørte noen færre bakkeløp i går enn vanlig og har kjørt doble terskeløkter denne uken. Jeg mangler det siste trykket i beina mot slutten, men jeg kjenner at grunnformen er solid, sa Filip etter løpet.

Filip.jpg

Filip Ingebrigtsen. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Erik Udø Pedersen var hentet inn som hare og han, med Filip i rygg, løp raskt i fra feltet. Første 1000 meter ble passert på 2.38, 2000 meter på 5.15 og da en runde gjenstod viste klokken 7.18. Filip hadde en grei avslutning, men det er nok mye mer i vente når treningen slippes opp. Norge sin andre deltaker var Sigurd Ruud Skjeseth fra Tjalve. Han kom inn etter forfall fra Tom Erling Kårbø og etter litt sykdomstrøbbel i starten av uken ble det litt tungt mot slutten. Den regjerende vinneren ble nummer seks med 8.14.10.

Karsten Warholm leverte nok en gang

Karsten Warholm løp nok en sterk 400 meter da han tok en soleklar seier på 45.65. Med dette var han ni hundredeler bak sin norske og nordiske innendørsrekord, som holder til en foreløpig tredjeplass i verden. Tiden er mesterskapsrekord for nordisk innendørslandskamp.

Karsten tok plass i bane 5 og ledet naturligvis etter 200 meter, som ble passert på 21.44. Han stod distansen bra, men dessverre ble det akkurat noen hundredeler for sakte til å forbedre sin norske innendørsrekord.

warholm.jpg

Karsten Warholm. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

- Det ble for tungt på slutten, sa Warholm som la til at han hadde trent tungt opp mot stevnet.

Mauritz Kåshagen fra Moelven var andre nordmann på øvelsen. Han løp i førsteheatet og tiden 48.61 holdt til en syvendeplass, som var en forbedring av årsbeste med hundredelet.

Norsk juniorrekord av Lillefosse

Stav for kvinner og menn åpnet landskampen og på herresiden imponerte nok en gang U18-europamester Pål Haugen Lillefosse. Fana-karen kom seg over 5.56 og forbedret den norske juniorrekorden innendørs, som han selv og Sondre Guttormsen hadde, med seks centimeter. Med dette resultatet er Lillefosse ensom på toppen av årets juniorranking i verden innendørs.

Lillefosse.jpg

Pål Haugen Lillefosse. Foto: Vegard Grøtt/Bildbyrån

- Dette var deilig, endelig tok jeg et lite steg og det er godt å ha rekorden for meg selv. Det var mye som stemte i hoppene og jeg liker denne hallen godt. Jeg følte meg bra og lett i kroppen hele dagen, sa Lillefosse som la til at han absolutt har mer inne når han får flere konkurranser i kroppen.

Lillefosse åpnet på 5.10 og kom seg over den høyden og 5.30 i første forsøk. Deretter trengte han to forsøk på 5.40, før han kom over både 5.48 og 5.56 i første forsøk. Lillefosse hadde deretter gode forsøk på 5.61 og det er absolutt lov å håpe på at han kan klare det i Irland på onsdag, og da er det ikke langt opp til kravet til EM innendørs på 5.65.

Eirik Dolve, også han fra Fana, var Norge sin andre representant og han sikret en fin tredjeplass med 5.30. Med dette forbedret han sin årsbeste og viser at han sakte, men sikkert er på vei tilbake mot gamle høyder etter operasjonen i høst. Vinneren Melker Svärd Jacobsson forbedret sin stevnerekord til 5.82.

Suveren seier til Marcus Thomsen

Marcus Thomsen tok som ventet seieren i kule. Allerede i første omgang fikk han opp 19.79, som hadde vært nok til å vinne konkurransen. Junioreuropamesteren fra Tjalve ga seg naturligvis ikke med dette og fulgte opp med 19.83, 20.04, 19.73, 20.30, før han avsluttet slik han startet med 19.79. På tross av seier, sitt tredje beste resultat i karrieren og stevnerekord i landskampen var han ikke helt fornøyd etter konkurransen.

- Det er bra med mesterskapsrekord og nok en gang over 20 meter, men jeg vet at jeg er god for langt mer og det er bare et spørsmål om tid før det klaffer. Kroppen er en plass mellom fresh og trøtt, så jeg må bare slippe opp litt på treningen før EM og da tror jeg det kan bli bra, sa kjempen fra Voss som går for finale i Glasgow, noe som absolutt er innenfor rekkevidde.

Sondre Alexander Høyland fra Tyrving konkurrerte med seniorkulen for tredje gang noensinne og perset til 13.38, som holdt til en åttendeplass på hjemmebane.

Vladimir Vukicevic med nok et sterkt løp

Vladimir Vukicevic fortsetter sin fine sesongåpning og ble nummer to på 60 meter hekk med 7.75. Med dette forbedret han sin norske årsbeste med to hundredeler og var bare seks hundredeler bak sin egen norske rekord fra 2013. Vinneren ble finske Elmo Lakka på 7.70. Gjert Høie Sjursen fra Gneist ble nummer åtte på 8.72 og han perset med fem hundredeler.

- Jeg følte ikke helt at teknikken satt i starten og da var det ikke helt fullklaff. Jeg skulle gjerne ha vunnet, men er fornøyd med årsbeste. Jeg tror det kan bli bra i EM i Glasgow, sa Vladi som la til at han ikke synes det er veldig bittert at han har vært nærme sin norske rekord flere år nå fordi han føler at han absolutt har kapasitet til å ta den nærmest når som helst.

På 60 meter uten hekker var storebror Høie Sjursen, Amund, i aksjon. Gneist-karen, som ble norsk mester forrige helg, sikret en fjerdeplass for Norge med tiden 6.81, tre hundredeler bak persen fra NM. Det ble et meget jevnt løp og Salumu Kashafali fra Norna-Salhus endte to plasser og fem hundredeler bak Høie Sjursen.

Seier til Mathias Hove Johansen

Mathias Hove Johansen nærmet snublet ut fra starten, men dette hindret ikke Skjalg-løperen fra å løpe bunnsolid og han vant 200 meter med 21.27, som er persforbedring innendørs med fire hundredeler.

- Jeg hadde en dårlig start, men jeg klarte å glemme det og løp avslappet 150 meter før jeg kjørte på siste 50 meter. Jeg ble litt overrasket da jeg så tiden, for jeg har ikke løpt så bra de siste ukene. Jeg hadde ikke tenkt så mye på seieren og det var dritkult å vinne, sa en meget blid rogalending som nå jakter på 20-tallet utendørs.

Even Pettersen fra Trondheim ble dessverre disket.

Helene Rønningen med seier på 200 meter

Ronningen.jpg

Helene Rønningen på 60 meter. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

På 60 meter ble det dansk innendørsrekord til Mathilde Kramer på 7.34. Bak her ble det meget jevnt om andreplassen og der noterte Helene Rønningen fra Tyrving og Irene Ekelund fra Sverige begge to tiden 7.41 og Ekelund ble dømt først. Rønningen ble da nummer tre og forbedret sin årsbeste med et hundredel.

- Det var et helt ok løp. Det var en ganske dårlig start og da følte jeg at tiden var greit med tanke på starten. Kroppen føltes grei ut i starten, men jeg mistet litt piffen, sa Rønningen som siktet seg inn på seieren på 200 meter.

Rønningen viste seg å være en som holder sine lovnader og hun vant 200 meter på tiden 23.57, med dette tok hun sin tredje strake seier på øvelsen i Nordenkampen. Dette var Rønningen sitt første løp på distansen for året og hun var 16 hundredeler bak sin norske innendørsrekord.

Astrid Mangen Ingebrigtsen fra Sandnes var Norge sin andre deltaker på de to korteste distansene for kvinnene. På 60 meter ble hun nummer syv med 7.53, en årsbesteforbedring med hundredelet. På 200 meter ble Ingebrigtsen nummer fem med 24.08, som er årsbeste med et tidel.

Flere andreplasser til norske kvinner

Tonje Angelsen fra Tjalve kom seg over 1.87 i høyde og ble nummer to, bak svenskenes stjerne Erika Kinsey, som hoppet 1.90. Angelsen kom seg over 1.70 og 1.75 i første forsøk, før hun trøblet på 1.80 og klarte høyden først i tredje forsøk. Deretter klarte hun 1.84 i første forsøk, før hun trengte tre forsøk på å klare 1.87. Trønderen, som tok sølv i EM i 2012, var ikke helt fornøyd med dagens jobb.

angelsen.jpg

Tonje Angelsen. Foto: Vegard Grøtt/Bildbyrån

- Det var en veldig rotete konkurranse, så jeg er litt misfornøyd med det. Jeg kjenner at 1.90 egentlig ikke skal være noe problem, men blir nok litt for ivrig, sa Angelsen som jobber med å komme inn i nytt tilløp og trenger kontinuitet i hoppingen for å mestre det perfekt.

Ålesunds Sigrid Kleive kom seg over 1.70 og ble nummer åtte i konkurransen.

Hedda Hynne ble nummer to på 800 meter med tiden 2.04.44, 99 hundredeler bak hennes norske årsbeste. BULs Yngvild Elvemo gjorde sitt første løp for året og ble nummer fire med tiden 2.06.83.

- Jeg ville gjerne vinne for Norge, men de kom så fort bakfra. Formen er veldig bra og jeg må få noen løp i beina og få erfaringene. Det er fortsatt en liten stund til EM og jeg kan love alle at sesongen i år blir mye bedre enn i fjor, sa hun til banespeaker Knut Skeie Solberg.

Solveig Hernandez Vråle fra Tjalve var hentet inn som hare på distansen og passerte første 200 meter på 28 og det var en liten luke til feltet. Islandske Anita Hinriksdottir tok på sedvanlig vis ledelsen i hovedfeltet og passerte første 400 meter på 60.15. Hynne lå i andreposisjon med Elvemo like bak. Med 100 meter igjen var Hinriksdottir passert og Hynne var i tet ut på oppløpet. Det så ut til å bli en duell mellom Hanna Hermansson og Hynne, akkurat som i fjor, men finske Sara Kuivisto var sterkest på oppløpet og sikret seieren på 2.04.20.

Anita Hinriksdottir var hare på 1500 meter og det var bare svenske Lisa Havell som hang på islendingen. Havell vant på 4.15.69 og løp under kravet til EM innendørs. BULs Sigrid Jervell Våg ble beste norske utøver på en andreplass med tiden 4.23.46. Amalie Sæten fra Ull/Kisa gjorde unna sin sesongdebut og ble nummer fem med 4.28.01 i sin debut på distansen innendørs.

- Det var et tungt løp, så jeg måtte fokusere på plassering i dag. Jeg vurderte å henge med teten, men jeg skjønte at det var litt for stor risiko til å sprekke, sa trønderen Jervell Våg som da kalkulerte inn syv poeng for Norge.

Årsbeste av Martine Hjørnevik

Martine Hjørnevik løp inn til fine 8.38 på 60 meter hekk. Med dette endte hun på en femteplass og løperen fra Norna-Salhus forbedret sin årsbeste med tre hundredeler. Fjorårets U18-europamester var bare hundredelet bak sin pers og fire hundredeler bak Isabelle Pedersen sin norske juniorrekord innendørs. Bare seks europeiske juniorer har løpt raskere i år.

Norge sin andre deltaker Kristina Stensvoll Reppe fra Ranheim ble nummer åtte med 8.52. Hun var bare to hundredeler bak persen fra NM og viste at hun er blitt stabil på et mye høyere nivå enn i fjor, noe som lover meget godt for 100 meter hekk til sommeren.

Hjornevik.jpg

Martine Hjørnevik. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

- Jeg traff ikke så bra i starten. Jeg hadde trodd at det skulle gå mye fortere, men jeg følte at det ikke funket og at jeg løp sakte, sa Hjørnevik som la til at målet først og fremst er å ta egen rekord og at hun ikke tenker så mye på rekorden til Pedersen.

Oda Utsi Onstad fra Norna-Salhus hadde en strålende helg i Haugesund forrige helg og fulgte opp med en andreplass i tresteg med 13.28. Med dette var hun 12 centimeter bak vinneren Janne Nielsen. Monika Benserud fra Gneist er virkelig tilbake etter skadeproblemer og hoppet 13.15 i femte omgang, før hun smalt til med pers 13.25 i siste omgang. Hennes tidligere pers var på 12.90 fra NM innendørs i 2017 og bare fire norske kvinner har hoppet lengre enn Benserud innendørs noensinne.

I lengde for menn viste svenske Thobias Nilsson Montler at han er stabil på meget lange lengder med 8.05 som lengstehopp og han forbedret Nordenkamprekorden med fire centimeter. Tønsbergs Henrik Flåtnes merket at det har blitt en del konkurranser i det siste og ble stående med resultatet fra første omgang på 7.38 som sitt lengste. Med dette havnet den norske juniorrekordholderen innendørs på en femteplass. Amund Høie Sjursen hoppet syv centimeter kortere enn Flåtnes og ble nummer seks.

- Det har vært mange konkurranser i det siste og mye trening den siste uken, så dette er et greit resultat, men ikke det jeg håpet på. Det var gøy å hoppe mot skikkelig gode konkurrenter og jeg lærte litt smådetaljer fra dem, sa Flåtnes som nå etterhvert sikter blikket mot Borås og U20-EM i juli.

Frida Røe Tærum fra Vidar løp inn 55.74 på 400 meter og Vidar-løperen forbedret sin personlige rekord innendørs med 26 hundredeler. Dette er også det raskeste hun har løpt noensinne på distansen og tiden er under kravet til sommerens U20-EM. Totalt endte Tærum på en fjerdeplass, mens den andre norske representanten Mari Drabløs løp på 56.24 og ble nummer seks.

Birgitte Kjuus kom seg over 3.95 og ble nummer fire i kvinnenes stavkonkurranse. Ull/Kisa-utøveren tangerte sin årsbeste og klarte alle sine høyder på 3.70, 3.85 og 3.95 i første forsøk, før det ble stopp på 4.05. Den andre norske utøveren i øvelsen var unge Agnes Elisabeth Morud fra Ranheim og hun ble nummer syv med 3.55. Morud, som enda ikke har fylt 16 år, var fem centimeter under sin personlige rekord og gjorde en fin debut for Norge. Svenske Michaela Meijer satte svensk og nordisk rekord med 4.75.

Fine prestasjoner av flere unge utøvere

I lengde plasserte de norske kvinnene seg som nummer seks og syv. Mia Guldteig Lien fra Ranheim leverte en stabil serie med 5.85, 5.84 og 5.89, før det ble tre døde hopp. Lovende Lien var ikke langt bak persen på 6.02 og er stabil på gode lengder. Stjørdals Thale Leirfall Bremset hoppet 5.80 og var 17 centimeter bak innendørspersen fra i fjor.

Også i tresteg for menn plasserte beste utøver med norsk flagg på brystet seg som nummer seks. Dette var Sondre Vie Ytrearne, som hoppet 14.83 to ganger som sitt lengste hopp. Han var 16 centimeter bak pers, men gutten som fyller 18 år senere i år var likevel ikke superfornøyd på tross av en god debut for Norge.

- Jeg følte det kunne blitt bedre og jeg følte at jeg hadde potensiale til å hoppe over 15 meter i dag. Tilløpet satt ikke helt og det var ikke rytme i starten av hoppet, sa Ytrearne som la til at han alltid har drømt om å hoppe med flagget på brystet.

Den andre utøveren som stilte for Norge i øvelsen var også en ung landskampsdebutant fra Fana i Per Bucher Johannessen. Han ble nummer åtte med 14.50.

Tjalves Joachim Sandberg var hare på 800 meter og dro ifra feltet allerede etter 100 meter. Han passerte første 200 meter på 25 sekunder, før han ga seg etter 400 meter og da viste klokken 51 sekunder. Det var bare finske Markus Teijula som hang på, men han ble spist opp av favoritten Andreas Bube mot slutten. Den regjerende sølvmedaljør fra EM innendørs Bube viste seg som den klart sterkeste på sisterunden og vant på 1.49.75. Didrik Hexeberg Warlo fra Tyrving ble beste nordmann på en femteplass med tiden 1.51.78, tre tideler bak tiden fra NM. Gulars Thomas Myklebust Heggøy fikk det litt tyngre og ble nummer åtte på 1.55.30.

Birthe Franck-Petersen fra Ålesund ble nummer syv i kule med 11.95 og hun var da plassen foran, og seks centimeter bedre, enn Elisabeth Thon Rosvold fra Asker.

I høyde kom både Frederik Jahr fra Tyrving og Jon Simen Hilstad Mangset fra Moelven seg over 2.00. Førstnevnte tangerte sin årsbeste, mens Mangset tangerte sin pers. De norske karene endte som nummer seks og åtte.