oda.jpg
Oda Utsi Onstad har god grunn til å smile etter 13.65. Foto: Eirik Førde

Norsk rekord av Oda Utsi Onstad under NM

Oda Utsi Onstad satte norsk innendørsrekord i tresteg, Marcus Thomsen befestet sin posisjon som 20m-mann i kule, Amund Høie Sjursen tangerte EM-kravet og Helene Rønningen var suveren på 60 meter. En fin første dag av norgesmesterskapet innendørs i Haugesund er unnagjort og oppsummering finner du her.

Nettsiden til mesterskapet 

Første dag av mesterskapets kanskje største høydepunkt kom i tresteggropen mot slutten av dagen. Oda Utsi Onstad fra Norna-Salhus åpnet med 13.54 i første omgang og dette var bare tre centimeter bak Inger Anne Frøysedal sin norske innendørsrekord fra 2011. Utsi Onstad fulgte opp med 13.47 før hun smalt til med 13.65 i tredje omgang og sørget for å sikre seg sin andre norske innendørsrekord, hun har også rekorden i lengde uten tilløp. Utsi Onstad tok naturligvis gullet og var bare 20 centimeter bak kravet til EM innendørs. Fagernes-kvinnen var et enormt talent da hun var ung, men hadde noen tøffe år før hun de siste sesongene virkelig har prestert. Det er utrolig fortjent at hun nå står med norsk innendørsrekord i tresteg og hun sikret seg sitt femte NM-gull i øvelsen innendørs.

Monika Benserud fra Gneist tok sitt tredje NM-sølv i tresteg innendørs da hun hoppet 12.69. Bronsevinner ble Mari Sellevåg Aarø fra Norna-Salhus med 12.35, hennes fjerde NM-bronse innendørs.

Thomsen med nok en god konkurranse

Markus Thomsen viste at den strålende konkurransen i starten av januar der han perset til 20.58 i kule absolutt ikke var noe blaff. Tjalves junioreuropamester hadde et lengstestøt på 20.36 og i de tre øvrige omgangene han støtte hadde han 19.56, 19.98 og 20.09. Thomsen viser at formen fortsatt er bra og han forsvarte naturligvis gullet fra i fjor. Karen fra Voss konkurrerer forøvrig i Sverige på mandag og det blir meget interessant å se om han kan tukte sin pers da. Thomsen forbedret forøvrig sin offisielle mesterskapsrekord.

NM-inne19-1.jpg

Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde

- Jeg hadde håpet på mer, men ble kanskje litt for ivrig etter ett oppvarmingstøt tett opp mot den norske innendørsrekorden. Denne sesongen kan bli magisk, sa Thomsen til friidrett.no etter konkurransen.

Sølvvinner ble Fredrik Simensen fra Sandvin med 13.22 og han sikret seg da sin syvende NM-medalje i kule innendørs. Siste mann på pallen var Tyrvings spydkaster Sondre Alexander Høyland. Han støtte 13.17 og perset kraftig, hans tidligere pers var fra 2016 og det er eneste gang han har konkurrert med seniorkulen tidligere.

Raske løp på 60 meter

Som ventet var det Helene Rønningen som ble norsk mester på 60 meter for kvinner. Tyrving-løperen sikret sitt tredje strake gull på distansen med årsbeste 7.42. Som de to tidligere årene ble det Astrid Mangen Ingebrigtsen fra Sandnes som tok sølvet. Hun løp på 7.54 og var da fem hundredeler foran bronsevinner Ingvild Meinseth fra Sørild. Dette er Meinseth sin første NM-medalje på 60 meter og det er meget gledelig å se den tidligere bronsevinneren fra U20-EM tilbake i godt slag. Ellers verdt å nevne at Line Kloster fra Vidar viste at farten er på plass til å løpe godt på langhekken med fjerdeplass med 7.68. Hun løp raskere i semifinalen med 7.65.

- Det gikk greit og jeg er godt fornøyd. Jeg kom til mesterskapet med en litt usikker hamstring, men merket ikke noe til den, sa Rønningen til friidrett.no etter gulløpet.

På den korteste distansen for herrer stilte dessverre ikke Jonathan Quarcoo opp i finalen. Han hadde vist fin form i innledende runde og semifinale med 6.88 og 6.74, men fikk trøbbel med låret over målstreken i semifinalen og fikk ikke stilt til start i finalen. Dermed var det duket for bergensk storeslem på 60 meter og vinneren ble Amund Høie Sjursen fra Gneist med 6.78. Han forbedret da sin fire år gamle pers med syv hundredeler og tangerte kravet til EM innendørs. Sjursen er inne topp 20 i Norge gjennom alle tider og sikret seg sin første NM-medalje på distansen.

PSX_20190202_143550.jpg

Bilder vi ikke vil se: en skadet Jonathan Quarcoo. Foto: Eirik Førde

Bak Sjursen fulgte Salumu Kashafali fra Norna-Salhus og Christian Marthinussen fra Fana, tidene ble 6.83 og 6.86. Marthinussen forsvarte bronsemedaljen fra i fjor og han forbedret også sin pers i en alder av 35 år.

Fana-dominans i tresteg

To unge karer fra Fana hadde en spennende duell om gullet i tresteg. Per Bucher-Johannessen hoppet 14.78 i tredje omgang og ledet frem til hans klubbkompis Sondre Vie Ytrearne hoppet 14.99 i femte omgang. Bucher-Johannessen viste at han takler press og smalt til med 15.02 og sikret seg med det gullet. Begge disse to perset og med tanke på at de er født i 2002 og 2001 skal det bli meget spennende å følge de fremover. Bucher-Johannessen er tredje beste 17-åring i Norge noensinne, aldersrekorden satte Henrik Flåtnes i fjor med 15.35 utendørs. Kravet til U20-EM lyder på 15.05 og det bør absolutt være mulig i løpet av sesongen.

Dette er første gang en klubb tar dobbelt i tresteg i NM innendørs siden 2011 og beste sølvlengde siden 2013. Bronsemedaljen gikk til Tjalves Marius Bull Hjeltnes med 14.66 i det som var hans første trestegkonkurranse innendørs noensinne. Hans pers utendørs er 14.23 og mannen fra Ulvik har tydeligvis trent bra i vinter.

Første øvelse med medaljeutdeling i mesterskapet var 1500 meter for menn. Det var der tre heat og det var Dimnas Ådne Andersen som satte farten i tredjeheatet. Da 400 meter gjenstod tok Erik Udø Pedersen ledelsen og han ledet helt til 50 meter gjenstod. Da viste Abduljaleel Hir seg som den sterkeste og Steinkjer-løperen krysset målstreken først på tiden 3.50.42. Med dette sikret han seg sitt første NM-gull. Kristiansand Løpeklubbs Erik Udø Pedersen måtte ta til takke med sølvmedaljen med tiden 3.50.73, mens Thomas Roth fra Ull/Kisa ble bronsevinner åtte hundredeler bak Udø Pedersen. Roth sikret seg sin andre bronsemedalje i NM innendørs på 1500 meter, den forrige kom i 2011, mens Udø Pedersen tidligere har to gull.

- Jeg er veldig, veldig fornøyd sa Hir til speakeren før han måtte avbryte intervjuet for å kaste opp.

NMinne19-1.jpg

Abduljaleel Hir. Foto: Eirik Førde

Tre kvinner skilte seg ut på kvinnenes 1500 meter og skulle gjøre opp om medaljene. BULs Sigrid Jervell Våg innfridde favorittstempelet og vant på 4.26.43, med det var hun et drøyt halvsekund foran sølvvinner Tessa Frenay fra Halden. Kristine Lande Dommersnes sørget for at hjemmepublikummet fikk litt å juble for da hun løp inn til bronse med tiden 4.28.31. Trønderen Jervell Våg tok sitt andre NM-gull på 1500 meter innendørs, Dommersnes tok sin andre medalje og Frenay sin første.

Birgitte Kjuus gikk inn i stavkonkurransen på 3.70 og da var bare Ranheims Agnes Elisabeth Morud igjen i konkurransen. Kjuus gikk over høyden i første forsøk, mens Morud rev i alle sine forsøk og dermed var Ull/Kisa-utøveren Kjuus norgesmester innendørs for andre gang, hun vant også i 2017. Kjuus kom seg deretter over 3.80 i andre forsøk, før hun røk ut på 3.90. Morud endte på 3.60 og 2003-modellen forbedret  sin pers med ti centimeter. Hun klarte forøvrig også kravet til sommerens EYOF og dermed er begge de to jentene som har klart kravet til det mesterskapet i år fra Ranheim. Noe som viser at det drives imponerende godt i Trondheims-klubben. Bronsemedaljen gikk til en annen trønder, Stine Grong Ruud fra Stjørdal med 3.50.

Spurtoppgjør i kappgang

Fride Møller Flatin fra Dimna tok på seg drajobben på 3000 meter kappgang og hadde Siri Gamst Glittenberg fra Laksevåg i ryggen hele løpet. Den tredje gullkandidaten Maren Karlsen Bekkestad fra Sturla hang med en stund, men måtte slippe snaut halvveis i konkurransen. Det ble en spurtduell om gullet og der viste Møller Flatin seg som den sterkeste og vant på tiden 14.38.87. Gamst Glittenberg måtte ta til takke med sølvmedaljen, akkurat som i fjor, med pers 14.39.92. Karlsen Bekkestad gikk inn til bronse med innendørspers 15.16.13. Det ble hjemmeseier på 5000 meter kappgang til Andreas Pedersen Døske med pers 24.54.97 foran Søftelands Arild Fotland, som gikk på og 25.37.61 og Benjamin Bjørnstad fra Sturla med 26.56.44.

På 400 meter for menn var det oppskriftsmessige Moelvens Mauritz Kåshagen som tok teten etter en runde og gullet tilslutt med 48.97. Lars Gausemel Stølen fra Tyrving var offensiv og tok ryggen til Kåshagen, men måtte slippe på andrerunden og da ble det sølvmedalje på 49.53 i hans andre løp på distansen innendørs noensinne. Bronsevinner ble Nittedals Sebastian Casper Plows med 50.15, som er tangering av innendørspers. Kåshagen tok sitt fjerde gull og åttende NM-medalje innendørs på 400 meter, mens det var første NM-medalje både for Stølen og Plows.

I kvinnenes løp var det knallhard kamp om å komme seg først inn til listen. Denne kampen vant regjerende bronsevinner Mari Drabløs fra Tyrving. Hun ledet an til ut på oppløpet, men der klarte Vidars Frida Røe Tærum å snike seg foran og fjorårets U18-EM-deltaker tok sitt første NM-gull på 56.33, 33 hundredeler bak innendørspers. Det ble sølv til Drabløs på 56.44, mens Selsbakks Sara Havang hadde en fin avslutning og tok bronse, som i 2017, med tiden 56.80. Dette er første gang Havang løper under 57 sekunder uavhengig av tak over hode eller ikke.

Solveig Fredriksen fra Fana vant gull i kule med 12.51, hun var da 35 centimeter foran sølvvinner Birthe Franck-Petersen fra Ålesund. Julie Noraberg Nilsen fra Seljord fikk opp 11.92 og ble bronsevinner. Ingen av disse tre hadde noensinne tatt NM-medalje i kule innendørs tidligere og både Fredriksen og Franck-Pettersen satte personlige rekorder innendørs.

Høyde uten tilløp var dagens siste øvelser og i kvinnenes juniorklasse vant Mathilde Sofie Karlsen Klokseth fra Moss med 1.41. Hun forsvarte gullet fra i fjor og perset med en centimeter. Sølvet gikk til Askims Michelle Marie Nyberget med pers 1.30, samme høyde som bronsevinner Johanne Rise Kvalen fra Dimna. I seniorklassen vant som ventet Katarina Mögenburg fra Tyrving med 1.45, noe som er hennes sjette NM-gull i øvelsen. Mögenburg hoppet 15 centimeter høyere enn sølvvinner Telma Eid fra Søndre Land, mens Selma Lif Thorolfsdottir fra Sandnes tok bronse med 1.20.

Caleb Muamba Kongolo fra Søndre Land vant herrenes juniorklasse med perstangering 1.55 og forsvarte gullet fra i fjor med færre riv enn sølvvinner Alexander Nyberget fra Askim. Bronsen gikk til Erlend Bolstad Raa fra Fana med 1.50. Martin Fagelund tok oppskriftsmessig sitt femte NM-gull i høyde uten tilløp med tangering av norsk årsbeste 1.70. Sondre Alexander Høyland sikret seg sin andre medalje for dagen da han kom over 1.55 og hans klubbkompis fra Tyrving Erik Lønskog ble bronsevinner med 1.50.

Av løpsøvelser ble dagen avsluttet med forsøk på 200 meter for begge kjønn, der hadde Astrid Mangen Ingebrigtsen og Carl Emil Kåshagen bestetid med 24.60 og 21.99 for henholdsvis kvinner og menn. Den norske innendørsrekordholderen Helene Rønningen stilte forøvrig ikke opp.

Resultater