lillefosse705.jpg
Pål Haugen Lillefosse. Foto: Decabild.

Norsk juniorrekord av Pål Haugen Lillefosse

Pål Haugen Lillefosse hoppet 5.60 i stav og satte norsk juniorrekord innendørs på lørdag, Isabelle Pedersen åpnet sesongen solid i Boston natt til søndag og Thomas Roth løp fint på 600 meter. Mer om dette og alt annet du trenger å vite om den norske friidrettshelgen finner du her.

Når vi på friidrett.no henviser til at en utøver har klart et mesterskapskrav betyr ikke det at man med dette er uttatt til mesterskapet. Her vil til en hver tid det aktuell kriteriesettet for deltakelse være avgjørende.

Just Pole Vault:
Pål Haugen Lillefosse viser fin form i starten av det nye året. Fana-utøveren hoppet 5.60 i stav i under Just Pole Vault i Sverige lørdag kveld og forbedret med det sin pers og norske juniorrekord på 5.57.

Han klarte 5.23 i første forsøk, før han måtte ha to forsøk på 5.37. Deretter spratt han over årsbeste 5.52 i første forsøk, før han trengte to forsøk på rekordhøyden 5.60. Listen ble deretter flyttet opp på 5.70, men der ble det tre riv for Lillefosse, som tok en klar seier.

Bergenseren er oppe som 14. beste junior i verden gjennom alle tider innendørs. Videre er han verdens beste junior hittil i sesongen, 20 centimeter bak OL-kravet og han klarte kravet til EM i Paris.

Lillefosses klubbkompis Eirik Dolve rev i alle tre forsøk på sin åpningshøyde 5.13.

New Balance Indoor Grand Prix:
Isabelle Pedersen åpnet sesongen meget fint i Boston lørdag kveld amerikansk tid. BUL-løperen løp inn til 8.06 i forsøket på 60 meter hekk, før det ble 8.10 i finalen. Hun endte på femteplass i det første stevnet i årets World Athletics Indoor Tour. Tiden i forsøket er to tideler bak bergenseren sin pers, og tidelet under kravet til VM innendørs. Løpet var Pedersen sin beste sesongstart noensinne, noe som lover meget bra og er imponerende med tanke på at hennes forrige løp var i starten av august.

- En fin dag og det var veldig kjekt å åpne sesongen 2020 med 8.06, som er min beste sesongåpning. Jeg synes det absolutt var en bra start på det olympiske året og jeg gleder meg til fortsettelsen, sa Pedersen til friidrett.no.

Hvis du er statistikknerd anbefaler jeg å sjekke resultatlistene fra stevnet, der man kan se tidene til hver løper mellom alle hekkene og utviklingen mellom løperne. Vinneren ble forøvrig Nia Ali fra USA med 7.94. Resultater.

Norgeslekene inne: 
På 600 meter var Andreas Roth hare for sin storebror Thomas. Sistnevnte løp sisterunden alene og avsluttet fint til 1:18.70. Med dette forbedret han sin pers innendørs med snaue sekundet, og dette er en av de beste tidene av en nordmann innendørs på distansen noensinne.

Det fulgte fire BUL-løpere på plassene bak Roth og Leon Douglas og Tobias Grønstad løp solid med innendørspers 1:19.67 og pers 1:20.90. Bare tre norske karer har løpt raskere enn Grønstad i 18-årsklassen på 600 meter noensinne.

I høyde ble det delt seier i kvinneklassen mellom Tonje Angelsen fra Tjalve og Katarina Mögenburg fra Tyrving. Begge klarte alle høydene opp til 1.83 i første forsøk. Angelsen rev deretter tre ganger på 1.86, mens Mögenburg ikke hoppet mer ifølge resultatlisten. Begge to gjorde sine første konkurranser for året og forhåpentligvis kan de presse hverandre opp mot 1.90 under NM neste helg.

Andrea Rooth fra Lambertseter løp sesongens første 400 meter og vant med tiden 56.49, som var forbedring av innendørspersen med 42 hundredeler og forbedring av persen utendørs med 13 hundredeler. På søndag vant Rooth 60 meter hekk på 8.63, elleve hundredeler bak persen fra NM mangekamp forrige helg.

Ezinne Okparaebo stilte ikke opp på 60 meter, og da ble Tjalves Lakeri Ertzgaard vinner av finalen med perstangering 7.82. I kule perset Lotta Flatum Fallingen fra Brandbu til 13.47.

I høyde i J16 hoppet Hedvig Kallåk fra Tyrving årsbeste 1.68. I klassen over løp Kajsa Rooth fra Tjalve inn til 8.76 på 60 meter hekk, seks hundredeler bak pers. I J16 vant lovende Ida Andrea Breigan fra Fredrikstad 200 meter på innendørspers 25.19. Resultater.

Elan Indoor Meeting:
Henrik Flåtnes hadde tatt turen til Bratislava for å åpne sesongen søndag ettermiddag. Han ble nummer to i lengde etter et lengstehopp på 7.47. Dette er 16 centimeter bak hans norske juniorrekord innendørs fra i fjor, og det er absolutt en solid sesongåpning for fjorårets syvendemann fra U20-EM. Totalt hadde Flåtnes fire hopp over 7.30.

Dr. Sander Columbia Challenge:
Simen Guttormsen viser meget solid form i sitt første studieår på Princeton. Han flyttet sin pers i stav med fem centimeter til 5.25 på lørdag. Med dette endte han på en tredjeplass. Vidar-karen klarte 4.80 og 4.95 i første forsøk, før han trengte to forsøk på 5.10. Han klarte persehøyden 5.25 i første forsøk, før listen ble flyttet opp på 5.40, som ble for høyt denne gangen.

Guttormsen er nummer tre i verden blant juniorer innendørs i år, en liste som toppes av Pål Haugen Lillefosse. Resultater.

Pallasspelen:
Lørdag var en strålende norsk stavdag med Pål Haugen Lillefosse og Simen Guttormsen i førersetet. Tjalves Andreas Gjesdal ville også være med på festen og da han kom seg over 5.20 forbedret han sin pers med ti centimeter. Han klarte alle sine høyder 4.80, 5.00, 5.10 og 5.20 i første forsøk, før det ble stopp på 5.30. Gjesdal har hatt en meget fin innendørssesong og flyttet innendørspersen fra 4.85 til foreløpig 5.20. Han er forøvrig nummer ti i Norge gjennom alle tider innendørs.

Per Magne Florvaag fra Sandnes hadde og tatt turen til Malmø, men rev dessverre i alle tre forsøkene på sin åpningshøyde 4.70.

Vetle Raa Ellingsen fikk god klaff i høyde på søndag da han hevet sin pers til 2.10. Han klarte den høyden i tredje forsøk, tok seieren og seiler opp som en liten favoritt til NM-gullet neste helg.

Det ble uhyre jevnt mellom Fana-juniorene Sondre Vie Ytrearne og Per Bucher Johannessen i tresteg. Førstnevnte flyttet sin årsbeste til 14.95 og ble da nummer to i seniorklassen, centimeteren bedre enn Johannessen.

Det ble ikke helt fullklaff for Filip Bøe fra Fana på 60 meter med åttendeplass i B-finalen med 7.14, mens han løp på 7.11 i forsøket. Resultater.

KM Rogaland inne: 
Mathias Hove Johansen åpent sesongen i Sandnes på søndag. Han viste form allerede i forsøket på 60 meter med 6.91, to hundredeler bak pers. I finalen ble det 6.95 da han vant hundredelet foran klubbkompis fra Skjalg Simen Tjelta Larsen. På 200 meter ble det nok en tittel som kretsmester for Hove Johansen da han løp på 21.99, mens han også vant lengde med 6.56. Resultater.

Nasjonalt innendørsstemne: 
Toralv Opsal er meget gledelig tilbake i slag. Han tangerte sin pers i høyde i Ulsteinhallen på lørdag med 2.00. Dimna-karen, som er en sterk mangekjemper med norsk juniorrekord i tikamp, presterte 13.56 i kule, som bare er to centimeter bak pers.

Ålesunds Lovise Skarbøvik Andresen leverte meget sterkt i 16-årsklassen da hun løp 60 meter på 7.72 og 60 meter hekk på 8.50. Den førstnevnte tiden er den niende beste av en norsk jente i 16-årsklassen noensinne, mens også hekketiden er blant de ypperste prestert av en norsk jente i den klassen.

Dimnas sprintalent Jonas Andre Ose fikk for første gang se 6-tallet på 60 meter da han løp på 6.97, mens han senket sin innendørspers på 200 meter til 22.12. Resultater.

Rod McCravy Memorial:
Jon Nerdal sikret seg en andreplass i vektkast etter et lengstekast på 21.32. Dette er pers med 17 centimeter, og utøveren fra Norna-Salhus hadde alle sine fire gyldige kast over 21 meter. Han forsterker sin posisjon som femte beste nordmann i øvelsen innendørs gjennom alle tider. Resultater.

DeLoss Invitational:
Helene Sofie Ingvaldsen vant vektkast etter et lengstekast på 20.46, som er sesongbeste og en snaut trekvart meter bak hennes pers på 21.20. Resultater.

Fastrak Invitational:
Sigrid Kleive ble nummer tre i høyde med 1.65 og nummer ti på 60 meter hekk etter å ha løpt på 9.24. Resultater.

Cornell Upstate Challenge:
Enda en nordmann som presterte bra i stav på lørdag var Johannes Strømhaug. Tyrving-utøveren perset til 5.07 og vant hjemme på Cornell University. Resultater.

Red Raider Invitational:
Live Haugstad Hilton fra Bergens Turnforening åpnet sesongen med 7.82 på 60 meter og ble nummer 31 for sin skole Texas State på fredag. Tiden er 17 hundredeler bak innendørspersen fra 2018. Resultater.

Dr. Martin Luther King Collegiate Invitational:
Karoline Daland er i gang med sesongen og ble nummer åtte på 600 meter på fredag med innendørspers 1:37.41. På lørdag løp hun 800 meter på 2:16.61 og ble nummer åtte på den distansen. Resultater.

Patriot Games: 
Haugesunds Vilde Våge Henriksen ble nummer fire på 600 meter med 1:37.16 på lørdag. Resultater.