Jakob Ingebrigtsen. Foto: Eirik Førde.

Norsk drømmekveld i Monaco

Diamond League-stevnet i Monaco fredag kveld skulle vise seg å bli en ellevill kveld for norsk friidrett da både Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm imponerte enormt med strålende prestasjoner i sesongdebuten på deres favorittøvelser. Det du trenger å vite om første dag av junior-NM finner du også her.

Jakob Ingebrigtsen er fortsatt bare 19 år gammel, men det forhindrer han ikke fra å levere på et nivå man knapt har sett før. Han løp inn til 3:28.68 på 1500 meter og satte med det europeisk rekord på distansen. Sandnes-karen løp seg også inn som nummer åtte i verden gjennom alle tider, bak El Guerrouj, Lagat, Kiprop, Morceli, Kiplagat, Ngeny og Cheruioyt. Han er da foran en haug med legender og han er den beste løperen født utenfor Afrika noensinne på den tradisjonsrike distansen.

Løpet var Jakob sitt første på favorittdistansen i 2020 og han måtte gjøre deler av løpet alene. Cheruiyot og de to harene la ut i et spinnvilt tempo med 52 sekunder på førsterunden og hadde allerede en god luke ned til resten av feltet. Jakob dro feltet bak og fikk kontakt med verdensmesteren først da rundt 300 meter gjenstod, men kenyaneren klarte å stå imot og tok seieren på 3:28.45.

Filip Ingebrigtsen gjorde også et meget solid løp, men var litt skuffet etter å ha blitt nummer fire med 3:30.35, bare 34 hundredeler bak hans pers.

Karsten Warholm gjorde også et fremragende løp på 400 meter hekk. Dimna-karen tok en suveren seier på distansen han er dobbelt verdensmester på med 47.10. Dette er hans klart raskeste sesongåpning noensinne og bare en gang tidligere har han løpt raskere på distansen, med 46.92 fra i fjor. Warholm satte stevnerekord i fyrstedømmet og tiden er den åttende raskeste i verden gjennom alle tider. Bare han og Rai Benjamin har to tider på 47.10 og raskere.

På 5000 meter var det lagt opp til verdensrekordfart og Joshua Cheptegei fra Uganda innfridde til de grader da han løp på 12:35.36 og senket verdensrekorden til Kenenisa Bekele. Lengre bak i feltet imponerte Ull/Kisas Per Svela med en åttendeplass på 13:23.97, som er persforbedring med over elleve sekunder og han er den tolvte raskeste nordmannen på distansen noensinne. Henrik Ingebrigtsen måtte dessverre gi seg underveis.

- Han fikk en kjenning under foten i morges. Han fikk behandling og prøvde å løpe, men kjente det underveis nå blir det ny behandling, sa far og trener Gjert til friidrett.no like etter løpet.

Vidars Vladimir Vukicevic fikk bane en på 110 meter hekk og løp inn til 13.75 (0.8). Han ble med det nummer seks og var ti hundredeler bak sin norske årsbeste. Det var absolutt et godkjent løp av den norske rekordholderen, som fikk kort oppladning til løpet. Resultater.

Henrik Flåtnes fløy langt under junior-NM

Første dag av junior-NM i Kristiansand er unnagjort. Dagen var preget av fint vær, men litt mye vind gjorde det vanskelig for toppresultater i noen øvelser. Det ble likevel prestert bra med et par mesterskapsrekorder.

Henrik Flåtnes leverte en bunnsolid konkurranse i lengde. Det var for mye medvind i de tre første hoppene, der han fløy 7.05, 7.57 og 7.60. I de tre neste hoppene var vinden innenfor det gyldige og det ble 7.24 og 7.32 i omgang fire og fem. I sjette omgang smalt Tønsberg-hopperen til med 7.63 (+1.5). I sesongens tredje konkurranse utendørs var han bare tre centimeter bak pers og han forbedret sin mesterskapsrekord fra 2018 med 13 centimeter. Tjalves Sander Aae Skotheim åpnet det som kan være en medaljeinnbringende helg for han med sølv i øvelsen etter 7.14w (+2.5). Han hadde totalt fem hopp over syv meter og det lengste i godkjent vind var 7.07 (+2.0). Det ble også bronse i diskos til mangekjemperen.

Gjert Høie Sjursen vant U23-klassen da han hoppet 7.07 (+1.2), perset med en centimeter og hoppet over syv meter for andre gang i karrieren.

Et av stevnets største attraksjoner er Fabian Weinberg i diskos. På hjemmebane åpnet Kristiansand-utøveren med ugyldig, før han fikk opp 55.25. I tredje omgang ble det ugyldig, før han avsluttet med 54.34, 54.38 og ugyldig i de tre siste omgangene. Han kom seg da ikke over den magiske 60 meter-streken, men tok et klart gull i U20-klassen.

Madelen Haaheim Sveinungsen gjorde en meget solid konkurranse i høyde i U20-klassen. Sørild-utøveren kom seg over 1.78 og forbedret sin utendørspers med fem centimeter. Sørlendingen var bare fire centimeter under mesterskapsrekorden til Tonje Angelsen og det som var kravet til utsatte U20-VM. I klassen over vant Stjørdals Thea Leirfall Bremset med 1.77 og forbedret med det persen utendørs med to centimeter da hun sikret seg gullmedaljen.

Helene Rønningen tok som ventet gullet på 100 meter i U23-klassen etter å ha løpt inn til 11.75 (-1.8), Tyrving-løperen forbedret med dette mesterskapsrekorden med 13 hundredeler. Også i herrenes eldste klasse ble det favorittseier, da til Mathias Hove Johansen fra Skjalg med tiden 10.75 (-1.8), 17 hundredeler foran Fanas Filip Bøe. I U20-klassen var Jacob Vaula eneste under 11 sekunder da han løp på 10.87 (-0.6).

I høyde begynte Lambertseters Andrea Rooth sin medaljefangst med sølv med 1.60. En snau time senere var hun i aksjon i finalen på 100 meter i U20-klassen og dundret inn til en klar seier. Det viste seg senere at man måtte løpe omløp i finalen, men det ble også da seier til Rooth på 12.23 (-2.8).

Bare to utøvere stilte opp på 3000 meter kappgang, Siri Gamst Glittenberg fra Laksevåg i U20 og Tobias Lømo fra Tjalve i U23. De gikk sammen mesteparten av løpet, men på sisterunden var Gamst Glittenberg best og ble mesterskapets første gullvinner på 13:36.72, som er pers med nærmere halvminuttet og en forbedring av mesterskapsrekorden i klassen med over minuttet. Lømo gikk på 13:47.02, vel 20 sekunder bak pers.

Mesterskapets første gullvinner i en teknisk øvelse ble Oda Marie Myklebust fra Bergens Turnforening i slegge i U20-klassen med 54.30 og hun var da 21 centimeter foran Modums Helle Henriksen Hvidsten. I kule i samme klasse ble det også forholdsvis jevnt mellom gull- og sølvvinnerne. Brandbus Lotta Flatum Fallingen støtte utendørspers 13.59 i første omgang og holdt unna for Birthe Franck-Petersen fra Ålesund, som endte med pers 13.56.

Haugesunds Vilde Våge Henriksen vant 3000 meter hinder i U23-klassen etter å ha løpt på 10:48.86 og var da snaue tre sekunder bak mesterskapsrekorden fra 2014 i sin andre start på øvelsen noensinne.

Fiskås Kristina Thunem ble fredagens eneste dobbelte gullvinner etter å ha vunnet kule med 12.03 og slegge med 46.20. Resultater.