BORGE.jpg
Sigrid Borge jubler sammen med trener Helga Reigstad etter å ha kastet 63.28 under NGP på Nadderud. Foto: Thore-Erik Thoresen

Monsterkast av Sigrid Borge på Nadderud

Jubeldagene fortsetter for norsk friidrett. Med 63.28 i første forsøk i spyd slo Sigrid Borge ann tonen for resten av lørdagskvelden under det andre stevnet i Norsk Tipping Norwegian Grand Prix på Nadderud i kveld.

Vinden var perfekt for kvinnenes spydkonkurranse, og med selvtillit i form av 61.72 fra sesongens første elitestevne i Kristiansand var alt på stell for Sigrid.
Som sagt ble det 63.28 i første forsøk. Da neste kast gikk like langt, selv om det var halvmeteren over satsstreken, viser det at Sigrid mener alvor.

Sigrid Borge jubler etter nok en personlig rekord. Foto: Erik Førde

På sidelinjen sto trener Helga Reigstad og trodde knapt sine egne øyne.
- Dette er langt inn i en VM-finale, stønnet Helga, med Londons OL-arena i blikket.
- Topp åtte, la hun til i begeistringens beruselse.
- Men jeg har EM U23 i Polen som første siktemål, sa hovedpersonen selv i et forsøk på å dempe treneren litt.
- Hadde du ladet armen for et slikt monsterkast?
- Jeg har ladet armen i en uke nå. På U23-statistikken er jeg på tredjeplass. Foreløpig.
- Og 70 meteren kommer stadig nærmere…
- Først er det 65 meter.
- Men du har aldri vært nærmere 70 ...
- Det er jo sant, smilte Sigrid som nå er på en tredjeplass på U23-statistikken i Europa i år, en sjetteplass på europastatistikken for senior og en ellevteplass i verden for senior.

Endelig godkjent

En annen som ruslet rundt ikke direkte misfornøyd på banen var Jonathan Quarcoo.

Jonathan Quarcoo inn til «lovlig pers» på 100 meteren. Foto: Eirik Førde.

10.29 på 100-meteren og lovlig vind på 1.0.
- Endelig har jeg fått meg en ny pers, strålte Orion-sprinteren, som kom til Nadderud med 10,21 både fra Romerikslekene og Bislett sist torsdag. Men begge ganger i for sterk vind.
- Kanskje starten kunne ha vært bedre. Kanskje var jeg litt mer stresset enn nødvendig, analyserte Jonathan, og har ønskelisten sin klar:
- Et NM-gull på 100 meter.
Men spør du kan hva han liker best av 100 meter og 200 meter, blir det et Ole Brumm-svar.

Godt utstillingsvindu på Nadderud

Mens mange av eliteutøverne våre er i Stockholm og forberder seg til søndagens Diamond League-stevne, inntok «underskogen» ærverdige Nadderud stadion for den andre etappen i stevnekarusellen Norsk Tipping Norwegian Grand Prix. Et stevne som er et meget godt utstillingsvindu for dem som også i fremtiden skal prege Norsk Friidrett.

Som en del av Tyrvinglekene, i seg selv et megastort arrangement, stilte Tyrving sporty opp og påtok seg elitestevnet på kort varsel. Og allerede fredag kveld var NGP i gang med sterke prestasjoner.

Sven Martin Skagestad fulgte opp torsdagens gode serie fra Bislett med 62.22, og dermed viser Norna-Salhus-bamsen at han mener alvor.
Matilde Roe fikk opp 47.88 i det samme diskosburet på kastbanen vegg i vegg med Nadderud, og apropos Nadderud: Bærum kommune er i full gang med de første fasene i prosjektet som skal flytte hovedanlegget i friidrett over til Bærum Idrettspark på Rud, vegg i vegg med friidrettshallen. Fotballen skal overta Nadderud, men før det skjer, skal et helt nytt anlegg for friidrett stå klart.

I stavkonkurransen oppnådde både Birgitte Kjus og Hedda Marie Kjølberg Hauge, fra henholdsvis Ull/Kisa og Ski 3.70, men Birgitte fikk førsteplassen etter å ha tatt 3.70 i første forsøk.

Godt å være hjemme igjen

Amalie Iuel landet på norsk jord onsdag. Tre dager senere var hun i startblokkene på 400 meter hekk på sin hjemmebane i Bærum. 56.92 er Nadderuds nye banerekord.

Amalie Iuell løp inn til ny banerekord på Nadderud. Foto: Eirik Førde.

- Gøy med en norsk sesongdebut men jeg kjente jeg var litt tung i bena, meldte Amalie, som har E-cup som neste oppgave.

I et par baner utenfor seg kom det «en fremmed fugl» på langhekken. Line Kloster forsøkte seg riktignok for ti år siden på denne øvelsen, men nå er det straks mer alvor. 58.18 bringer Line rett inn i den nasjonale toppen.

- Dette var lettere enn jeg trodde, flirte hun fornøyd etterpå og forklarte starten med at hun er ute etter variasjoner. Nå skjønner hun også hvor gøy Karsten Warholm må ha hatt det siste året.
- Klart jeg har tekniske utfordringer. Her kom jeg på feil fot på de fire siste hekkene, lød det beskjemmet.

Gode sesongdebuter også

12.94 på Chiamaka Okparaebo i tresteg fikk frem det store og gode smilet.
- Godkjent sesongdebut. Absolutt, lød dommen etterpå. Persen er 13.12, og den er i fare allerede i neste forsøk.

Tonje Angelsen. Foto: Eirik Førde.

En annen sesongdebutant var Tonje Angelsen. Viseeuropamesteren anno 2012 hadde gode forsøk på 1.90, men 1.87 lot seg også høre. Ikke minst hos trener Adrian Proteasa.
- Godt å være i gang igjen, og det hadde jo vært kjedelig å ta VM-kravet allerede i kveld. Jeg er fortsatt sulten, understreket Tonje. Katarina Mögenburg forlot konkurransen på 1.81.

I det hele tatt en god kveld for friidretten. 11.77 i godkjent vind av arrangørens Helene Rønningen blir også registrert som en hyggelig hjemmeseier.

- Jeg måtte slite lenge med Ingvild Meinseth (11.85), for jeg merket jeg snublet litt i starten og merker jeg ikke får til å akselerere ennå, men det kommer. Garanterer Helene og sier det på tysk: «Ende gut, alles gut».

I lengdegropen gikk Toralf Opsal opp 7.06 i andre forsøk og var fornøyd med hoppingen sin.
- Jeg blir gjerne det etter gode hopp, lød det lakonisk fra Dimna-gutten.

Og før vi henviser til resultatene; Eivind Henriksen fra Tjalve vant slegge med 70.01. Foto: Eirik Førde.

Resultatene finner du her.