kwik.jpg
Fornøyde kongepokalvinnere Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Eirik Førde

Karoline og Karsten tok kongepokalene

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Karsten Warholm ble de fortjente vinnerne av hver sin kongepokal. På siste dag av NM løp Karsten strålende på langhekk, Jakob tok nok et gull og Marcus støtet norsk juniorrekord. Oppsummering leser du her.

Infoside om mesterskapet
Forhåndsomtale
Resultatlister

Karoline og Karsten vant kongepokalene

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp en glimrende 3000 meter hinder på lørdag og var da ganske så klar kongepokalvinner på kvinnesiden og hun tok sin første sølvpokal i karrieren.

- Dette betyr alt egentlig. Jeg visste at jeg hadde god sjans med løpet mitt i går og jeg gikk for å ta denne pokalen, var ordene fra Grøvdal, som nok blir meget tøff å hanskes med på hinderdistansen i mesterskapene som kommer.

Karoline godt fornøyd med sin første kongepokal. Foto: Eirik Førde

Karsten sikret seg sin tredje kongepokal på rad, en prestasjon bare fem menn har klart før han. Bare Sverre Strandli har fire kongepokaler på rad på herresiden tidligere og da er målet satt for Karsten i NM i Byrkjelo neste år.

- Jeg er fornøyd med dette, jeg tenkte på denne pokalen i helgen, sa Karsten som la til at han har Andreas Thorkildsen han må ta igjen. Den tidligere spydkjempen har totalt seks kongepokaler.

Karsten med knalløp på 400 meter hekk

Verdensmesteren på 400 meter hekk, Karsten Warholm, viste at tanken enda ikke er helt tom for krefter. Han løp et strålende langhekkløp i Sandnes søndag ettermiddag da han kom i mål på 48.73, 51 hundredeler bak den norske rekorden han satte i Zürich på torsdag. Tiden er en smadring av den gamle mesterskapsrekorden med halvannet sekund og utenom Karsten har bare tre europeere løpt raskere enn denne tiden i år.

Verdens beste Karsten. Foto: Eirik Førde

- Jeg hadde kongepokalen og mesterskapsrekorden i tankene da jeg løp, var ordene fra Karsten.

Han stilte opp på 400 meter i 1000 meter stafett en drøy time etter langhekken. Der løp han en helt forrykende etappe og sikret at tittelforsvarer Dimna IL sikret seg nok et gull. Etappetiden ryktes å være godt nede på 44-tallet. Da var det ikke rart at Karsten, etter en lang og meget innholdsrik sesong, utbrøt: "Takk for meg" da han var i mål. 

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å tyne ut dette, sa gullgutten fra Ulsteinvik. 

Med seg på vinnerlaget hadde han Ådne Andersen på en uvant 100 meter, Nicolas Roppen Masters på 200 meter og Toralv Opsal på 300 meter. Vinnertiden ble 1.53.86. På sølvplass kom Sandnes IL med 1.54.55 og Moelven tok bronse elleve hundredeler bak dette.

Vinnerlaget (fra v.): Ådne, Karsten, Toralv og Nicolas. Foto: Eirik Førde

På langhekken tok forøvrig Joachim Sandberg, Sandnes IL, sølv på pers 50.96. Han senket da sin tidligere bestenotering med 13 hundredeler og er syvende best i Norge gjennom alle tider. Bronsemedaljen gikk til Toralv Opsal med 53.98.

Jakob med sitt tredje gull

Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL, slutter aldri å imponere. I sitt syvende løp på fire dager hadde 16-åringen full kontroll på gullet på 1500 meter. Han showet nedover oppløpssiden og løp i mål til sitt tredje gull for helgen på 3.53.29. Med tre individuelle gull i et NM blir han historisk og klarer en bragd bare Anfin Rosendahl har klart tidligere.

Jakob var naturligvis strålende fornøyd med gullet og mente at han kunne ha løpt enda flere distanser...

Jakob med nok et gull. Foto: Eirik Førde

- Jeg skulle gjerne hatt gullet, men Jakob var lur i dag, var dommen fra Ferdinand Kvan Edman, IF Sturla, som prøvde seg på bortre langside, ga Jakob god kamp, men måtte ta til takke på sølvet med 3.54.15. Bronsemedaljen gikk til IK Tjalves Thomas Jefferson Byrkjeland med 3.54.52.

Thomsen med norsk juniorrekord

Marcus Thomsen, IK Tjalve, gjorde en strålende kulekonkurranse. Junioreuropamesteren støtet 18.43 i første omgang, tok ledelsen og forbedret allerede da sin rekord. Han fortsette å øke i de to neste omgangene, før han smalt til med hele 19.40 i siste omgang. Han forbedret da sin norske juniorrekord med over en meter i løpet av dagen. Mannen fra Voss sikret seg sitt første NM-gull utendørs og sørget for det beste vinnerresultatet i NM siden 2001.

Marcus Thomsen. Foto: Eirik Førde

- Jeg hadde ikke forventet så lange lengder, men har støtt over pers på trening i det siste. Jeg kom inn her med ganske godt selvtillit på at jeg kunne støte langt. Det som er rart er at jeg ikke følte teknikken var optimalt på siste støtet, jeg har mer å gå på, sa kjempen som har flyttet til Lørenskog etter å ha bodd flere år i Danmark. Neste år er EM-deltakelse meget realistisk.

Sølvet gikk til Michal Rozporski, SK Vidar, etter at han støtet 18.18 i siste omgang og gikk forbi Sven Martin Skagestad, Norna-Salhus IL. Skagestad støtet 18.03 og de to års siste vinner satte da årsbeste, men måtte ta til takke med bronse. Dette er forøvrig første gang alle tre medaljevinnerne i NM støter over 18 meter siden 1997.

Tyrving vant kvinnestafetten

Både Helene Rønningen og Amalie Iuel sikret seg sitt tredje gull for helgen da de utgjorde halve vinnerlagt til IL Tyrving på 1000 meter stafett. Rønningen løp 200 meter, mens Iuel avgjorde stafetten på sin avsluttende 400 meter. De øvrige på laget var Petra Stepankova (100 meter) og Marie Skjæggestad (300 meter). Tiden til vinnerlaget ble 2.09.00. Sølvet gikk til Sandnes IL på 2.11.91, mens Selsbakk IF sikret seg bronse på 2.16.33.

Amalie avsluttet en lang, og meget god sesong, med stafettgull. Foto: Eirik Førde

Dobbeltvinnere på 200 meter

Både Helene Rønningen, IL Tyrving, og Jonathan Quarcoo, FIK Orion, fulgte opp gullet på 100 meter fra fredag med seier på 200 meter. Begge løp sterke løp i motvinden på Sandnes Stadion. Rønningen noterte 23.81 (-0.8), senket da sin utendørspers fra i fjor med to hundredeler og forsvarte gullet fra NM i fjor.

- Jeg er superfornøyd. Det var helt ekstremt morsomt og over all forventning. Det var overraskende med pers i motvind, sa den glade gullvinnerne som i følge seg selv løp på ren vilje i sitt sjette løp for helgen.

Helene Rønningen (181) stormer til gull. Foto: Eirik Førde

Line Kloster løp inn til sin andre medalje på kort tid da hun ble nummer to med 24.12, mens Elisabeth Slettum, IL Skjalg, ble bronsevinner med 24.19. Dette var Slettum sin åttende NM-medalje på distansen utendørs.

Quarcoo sikret seg sitt andre NM-gull på 200 meter utendørs da han noterte fine 20.76 (-0.8), beste vinnertid i NM på ti år. Quarcoo var naturligvis meget fornøyd med å innfri favorittstempelet, men er ikke ferdig på tross av en lang sesong.

- Det føltes bra og nå har jeg lyst å løpe en rask 100 meter, for jeg føler ikke at jeg har fått ut det jeg er god for på den distansen, sa Quarcoo.

Pallen på 200 meter ble identisk med 100 meter-pallen. Mathias Hove Johansen, IL Skjalg, gjorde et sterkt løp og tok sølvet på årsbeste 21.16. Øyvind Strømmen Kjerpeset, Florø Turn og IF, fikk med seg en bronse da han krysset målstreken på 21.65. 

Jonathan Quarcoo (259). Foto: Eirik Førde

Etholm med sitt 17.gull på rad

Før diskoskonkurransen var det knyttet spenning til om Grete Etholm, IK Tjalve, kunne forlenge sin gullrekke på 16 NM-gull. For en gangs skyld hadde hun ikke årsbeste i Norge da det to U23-EM-deltakerne Matilde Roe, IL Fri, og Mona Ekroll Jaidi, Norna-Salhus IL, begge har kastet over 50 meter i år. Etholm viste likevel hvem som er sjefen da hun slo til med 47.47 i første omgang og gikk opp i tet. Hun ledet hele veien og det beste kastet på 49.55, som er årsbeste, kom i tredje omgang. 

Velfortjent hyllest til legenden Etholm. Til venstre Matilde Roe og høyre Solveig Fredriksen. Foto: Eirik Førde

- Jeg er kjempefornøyd, har hatt en skikkelig ruskete sesong med få konkurranser. Jeg hadde håpet på 50 meter i dag og skulle normalt klart det, men ryggen vil ikke. Satser på å at gullet også i Byrkjelo neste år, sa Etholm som nå har 17 NM-gull på rad i diskos og tangerte legenden Mette Bergmann.

Sølvmedaljen gikk til Roe med 48.55. Hun forsvarte da sølvet fra i fjor og tok sin andre sølvmedalje for helgen. Bronsen gikk til Solveig Fredriksen, Norna-Salhus IL, med 45.53, hennes tredje bronsemedalje i NM.

10 000 meter første øvelse ut

En gruppe på fire mann skilte seg ut på 10 000 meter. Disse passerte første kilometer på 2.49 og hadde da en luke på ca. 40 meter til resten av feltet. Da gruppen passerte halvveis på fine 14.26 bestod gruppen av Bjørnar Lillefosse, IL Gular, Okubamichael Fissehatsion, IK Tjalve, og Zerei Mezngi, IL Skjalg. Da 2600 meter gjenstod økte Mezngi farten, men han klarte ikke å få den luken han ønsket. 8000 meter ble passert på 23.15, fortsatt med tre karer i tet.

Lillefosse måtte slippe de to andre da 1100 meter gjenstod og det stod da mellom Mezngi og Fissehatsion om gullet. Avgjørelsen falt med snaue to runder igjen da Mezngi satte inn et rykk som Fissehatsion ikke kunne svare på. Mezngi kunne løpe inn til sitt første NM-gull på milen med sterk pers 28.56.95, beste vinnertid siden 1994. Det ble en knalltøff duell om sølvet og Lillefosse gikk seirende ut av duellen med Fissehatsion. Tiden til Lillefosse ble pers 29.05.87 og er den beste sølvtiden siden 1992, mens Fissehatsion sin tid 29.10.46 er beste bronsetid siden 1988. Med andre ord ble det løpt meget bra på dagens første øvelse.

Zerei Mezngi. Foto: Eirik Førde

- De løp veldig i rykk og napp de to andre. Jeg er kjempefornøyd, men trodde jeg skulle henge helt inn da tre runder gjenstod, sa en alt i alt veldig fornøyd Lillefosse etter løpet.

Elvemo med kontroll på 800m-gull

Yngvild Elvemo, IL i BUL, har slitt med skader denne sesongen, men var tilbake på tartanen på 800 meter forrige helg. Hun hadde god kontroll på gullet på distansen i Sandnes da hun løp inn til 2.09.76 og forsvarte gullet fra i fjor.

- Jeg er fornøyd. Jeg vant gull i fjor og hadde lyst å få et nytt gull i år. Etter skader i år følte jeg at jeg var i angreposisjon og det passer meg bra, sa nordlendingen som har funnet ut av skadetrøbbelet og da kan det gå fort for 2.01-løperen neste år.

Gullvinner Yngvild Elvemo midt i feltet. Foto: Eirik Førde

Amalie Sæten, Kristiansand IF Friidrett, ga Elvemo hard kamp nedover oppløpssiden og løp i mål til sølv på 2.10.11. Mina Marie Anglero, IL Tyrving, sikret seg bronse på 2.10.99. For begge disse to var det deres første NM-medalje på distansen utendørs.

Kloster norsk mester på korthekken

Line Kloster, SK Vidar, viste at hun for alvor er blitt hekkeløper med å vinne 100 meter hekk på 13.67 (-2.6). Dette var Kloster sitt første løp på distansen i år og bare hennes tredje løp totalt på distansen. Hun var 13 hundredeler bak persen som hun satte da hun tok sølv under NM i fjor.

God grunn til å juble for Line Kloster. Foto: Eirik Førde

- Jeg er fornøyd, gull var målet. Jeg følte det var vanskelig å få den "piffen" jeg var ute etter og det forklares med motvinden. Dette var for å poengtere at jeg er blitt hekkeløper, sa en strålende fornøyd Kloster som løp finale på 200 meter bare en halvtime etter hekkeløpet.

Sølvet gikk til hjemmefavoritt Agathe Holtan Wathne på 13.78, mens bronsen løp Urædd Friidretts unge Ida Eikeng inn til på 13.97.

Trappet ned på treningen og slo til med gull

Christer Stenersrød, Halden IL, kan telle på en hånd antall spydøkter han har hatt denne sesongen. Det viste seg å være fornuftig da han smalt til med 68.19 og pers i femte omgang. Dette holdt til hans første NM-gull.

Christer Stenersrød. Foto: Eirik Førde

- Jeg har ikke trent så mye spyd denne sesongen. Jeg hadde ikke forventet gull, men jeg hadde et håp om å kunne ta medalje, sa gullvinneren som nå jakter på å bryte 70 meter-grensen før han avslutter sesongen.

Sølvmedaljen gikk til Sondre Alexander Høyland, IL Tyrving, med 66.58, mens Høyland sin klubbkamerat Kasper Sagen sikret seg bronsen med 66.16.

Utsi Onstad vant tresteg

Favoritten Oda Utsi Onstad, Norna-Salhus IL, innfridde og vant tresteg. Hun hoppet 12.96 (+2.8) og ledet med det resultatet konkurransen helt til hun hoppet sitt siste hopp. Der smalt hun til med norsk årsbeste 13.12.

- Jeg er kjempefornøyd, hoppet bedre i år enn jeg gjorde i NM i fjor. Nå sikter jeg mot å ta persen min, sa Utsi Onstad etter konkurransen. 

Oda Utsi Onstad svever til sin sjette NM-medalje i tresteg utendørs. Foto: Eirik Førde

Sølvvinneren ble Katarina Mögenburg, IL Tyrving, som sikret seg sitt andre sølv for helgen da hun hoppet 12.59 (+2.6). Norgesrekordholder i syvkamp Ida Marcussen, IK Våg, sikret seg nok en NM-medalje da hun hoppet 12.53 (+3.5) og ble nummer tre. Hun hoppet 12.01 i godkjent vind og slo da sin 12 år gamle pers.

Dahle vant 10 000 meter

Som på 5000 meter var det Skarphedin ILs Mariann Roe som tok på seg drajobben. Da 12 runder var løpt var regjerende mester Live Solheimdal, SK Vidar, i tet og tetgruppen bestod av fire løpere. Da åtte runder gjenstod var tegruppen nede i Solheimdal, Maria Sagnes Wågan, Namdal Løpeklubb og Vienna Dahle, IL Skjalg. Wågan falt etterhvert av og Solheimdal prøvde seg på flere rykk underveis. Det avgjørende rykket så ut til å være drøye to runder før mål, men da det ringte for en runde igjen hadde Dahle klart å tette luken. Dahle distanserte Solheimdal på bortre langsiden og løp inn til sitt første NM-gull etter en forrykende sisterunde.

Dagens gladeste vinner: Vienna Dahle. Foto: Eirik Førde

Tiden til Dahle ble 34.29.32 i det som var hennes første baneløp på distansen. Hun tok da sin andre medalje for helgen etter sølv på 5000 meter på fredag. Sølvet sikret fjorårets vinner Solheimdal seg med pers 34.37.04. Fredagens 5000 meter-vinner Maria Wågan ble nummer tre på pers 34.55.16 i hennes andre løp på distansen noensinne.

- Jeg er utrolig fornøyd. Jeg hørte navnet mitt bli skreket rundt hele banen og det hjalp meg veldig mye underveis og da klarte jeg å tette de lukene som oppstod, sa gullvinneren til NRK like etter målgang.

Roe vant 110 meter hekk

Martin Roe, IL Fri, vant herrenes korthekk på 15.28. Dette er 13 hundredeler bak mangekjemperens pers, noe som er mer enn godkjent i vind -1.4. Nå er sesongen over og på hekken blir målet å se 14-tallet i løpet av neste sesong.

Martin Roe. Foto: Eirik Førde

- Nå skal jeg lade opp til neste sesong, dette løpet var greit, sa mannen som ble nummer 12 i VM i tikamp for noen uker siden. 

Bare en annen mann løp øvelsen og det var Martin Nikolai Kanestrøm, IK Tjalve, som da tok sølvet med 16.55.

Nilsen avsluttet karrieren med gull

Ivan Kristoffer Nilsen, IL i BUL, avsluttet sin aktive idrettskarriere med sitt femte NM-gull i høyde utendørs da han kom seg over 2.08. Nilsen sitt første NM-gull kom i Sandnes i 2010 og nå kom altså det siste i samme by. Resultatet var ikke vår beste høydehopper de siste årene helt fornøyd med.

- Jeg er sprekere enn tidligere i år, men klarer ikke å øke årsbeste og da er jeg ikke helt fornøyd, sa Nilsen som nå fokuserer på ting utenfor friidrettsbanen.

Ivan Kristoffer Nilsen. Foto: Eirik Førde

Sølvplassen gikk til IL Tyrvings Frederik Jahr med årsbeste 2.05, hans andre NM-medalje utendørs. Fjorårets mester Brede Raa Ellingsen, Fana IL, sikret seg bronsemedaljen med 2.00. Dette var bergenseren sin første konkurranse i år og han tok sin åttende NM-medalje i høyde utendørs.

Filip tildelt gullmedaljen

Under åpningen av dagen ble Filip Ingebrigtsen tildelt gullmedaljen for 2016 av president Ketil Tømmernes. Filip fikk tildelt medaljen på bakgrunn av sine fremragende prestasjoner på friidrettsbanen i fjor.