Jakob Ingebrigtsen. Foto: Astrid Nordhaug

Jakob og Pål med knalltider på UMs første dag

En fin første dag av UM i Bergen er unnagjort med tosifret antall mesterskapsrekorder og flere aldersrekorder. Jakob Ingebrigtsen løp en gnistrende 3000 meter og Pål Haugen Lillefosse løp lynhurtig på 100 meter. Oppsummering leser du her.

Forhåndsomtale
Infoside om mesterskapet
Nettsiden til mesterskapet

Kjempeløp av Jakob

Høydepunktet på fredagen var nok Jakob Ingebrigtsen sitt løp på 3000 meter. Gutten som representerer Sandnes IL fyller 17 år om ikke så mange dagene. Han løp inn til pers 8.00.01 i et sololøp bare halvannen time etter 400 meter. Tiden er mesterskapsrekord, aldersrekord og ikke langt bak den norske juniorrekorden til broder Henrik på 7.58.15. Denne rekorden har Jakob et par år til på å slå og han hadde nok tatt den med litt drahjelp på Fana Stadion. Tiden er også nest best av en europeisk U18-løper noensinne, unggutten fra Lura slutter aldri å imponere..

Pål Haugen Lillefosse. Foto: Astrid Nordhaug

Pål Haugen Lillefosse er en av frontfigurene for mesterskapet. Utøveren fra IL Gneist vant som ventet spesialøvelsen stav med 5.16, som er 15 centimeter bak hans pers og klar mesterskapsrekord. Senere på dagen vant han 100 meter på strålende 10.68 (+0.2). Dette er forbedring av hans egen aldersrekord i G16 med fem hundredeler og en smadring av Karsten Warholm sin gamle mesterskapsrekord i klassen med hele 37 hundredeler.

Det var knyttet stor spenning til 400 meter for G17. Jakob Ingebrigtsen gjorde sin debut på distansen. Han var tydelig ikke veldig vant med blokkstart og havnet på etterskudd. Han hadde en fin avslutning og ble nummer to på 51.03 i debuten. Det ble en suveren seier til Sigurd Tveit, Kristiansand Løpeklubb. Han løp på fine 49.56, to tideler bak persen for gutten som noterte sine første tider på friidrettsbanen i fjor.

Sigurd Tveit. Foto: Astrid Nordhaug

Aldersrekord på 300 meter hekk og i diskos

Andreas Haara Bakketun, Gnest IL, vant 300 meter hekk i G16 på sterke 37.83. Tiden er mesterskapsrekord og forbedring av den gamle aldersrekorden i klassen med 13 hundredeler. Også sølvvinner Andreas Joseph Dixon, Fana IL, løp fort med 38.94.

I samme klasse viste Fabian Weinberg, Kristiansand IF Friidrett, nok en gang styrke i diskos. Han vant et soleklart gull med 57.36 og han forbedret da sin aldersrekord i 16-årsklassen med 1,5kg-diskosen med 16 centimeter.

Flere fine resultater

På kvinnenes 400 meter i J17 var Josefine Tomine Eriksen, Larvik Turn & IF, suveren da hun løp på 55.31. Tiden er snaue halvsekundet bak hennes årsbeste og mesterskapsrekord i J17.

Fana ILs Erlend Bolstad Raa hadde en fin dag på hjemmebane. Han vant først kule med pers 14.04, to centimeter foran Gjert Høie Sjursen, IL Gneist. Det ble som ventet også gull til Bolstad Raa i tresteg da han hoppet 14.64, 16 centimeter bak hans årsbeste. Resultatet var en forbedring av Erik Lund sin gamle mesterskapsrekord i G17.

Dimna ILs Jonas Andre Ose vant 100 meter i G15 på fine 11.27 i vind -1.1. Med god medvind hadde nok mesterskapsrekorden fra 1997 på 11.14 røket.

Lars Agnar Hjelmeset. Foto: Astrid Nordhaug

På 1500 meter hinder i G16 vant Lars Agnar Hjelmeset, Nittedal IL, med 4.15.85, vel fem sekunder bak Jakob Ingebrigtsen sin mesterskapsrekord. Tiden er pers og nest beste i 16-årsklassen i Norge noensinne. Også fin løping av Ask Friidretts Ole Lyngbø med 4.17.47.

Gode kastresultater

Strindheim ILs Bendik Espenes vant spyd i G16 med 62.54, som er mesterskapsrekord i klassen og snaue to meter bak hans pers. Elisabeth Thon Rovold, Asker Sk. Friidrett, tok et ganske klart gull i diskos i J15 da hun kastet 48.76. Lengden er mesterskapsrekord i J15, en forbedring av hennes pers med 99 centimeter og under to meter bak aldersrekorden til Trude Raad.

Camilla Ziesler, Sandnes IL, tok gullet på 3000 meter. Det ble en overlegen seier til sølvvinneren på 1500 meter i NM forrige helg da hun noterte 9.44.32, var under fire sekunder bak pers og satte mesterskapsrekord i J17.

Camilla Ziesler. Foto: Astrid Nordhaug

I eldste gutteklasse vant Fredrik Øvereng, Overhalla IL, 400 meter på 48.77, første gang han er under 49 sekunder og han er da inne topp 20 i G18 i Norge gjennom alle tider. Toralv Opsal begynte sin medaljefangst med gull i lengde med 6.80. Det er nok ikke den siste medaljen til mangekjemperen fra Dimna IL i helgen.

Spenstige unggutter

Sander Aae Skotheim, IL Koll, vant tresteg i yngste gutteklasse med 13.69 (-0.2). Han var da ti centimeter foran Illunga Josue Kongolo, Søndre Land IL. Resultatet til Skotheim er pers med 29 centimeter, bare åtte centimeter bak Karsten Warholm sin mesterskapsrekord og nummer fem i Norge gjennom alle tider.

Henrik Flåtnes, Tønsberg Friidrettsklubb, begynte sin medaljefangst i helgen med gull i høyde i G16 med 1.85. I klassen over sikret Gjert Høie Sjursen seg et soleklart gull på 110 meter hekk med tiden 14.26 (+0.9), persforbedring med åtte hundredeler og han er godt inne topp 10 i Norge gjennom alle tider i 17-årsklassen.

Mesterskapsrekord på 300 meter hekk

I J15 imponerte Andrea Rooth, Lambertseter IF, på 300 meter hekk da hun vant på 44.27. Hun forbedret da mesterskapsrekorden og løp seg inn som nummer fem i Norge gjennom alle tider i 15-årsklassen.

IL Skjalgs Mathias Hove Johansen vant som ventet den eldste gutteklassen på 100 meter med tiden 10.84. Korthekken i denne klassen vant Toralv Opsal, Dimna IL, med perstangering 14.66. IK Tjalves Thomas Jefferson Byrkjeland vant 3000 meter i G18/19 med fine 8.20.12, som er både en forbedring av pers og mesterskapsrekord.

I den yngste jenteklassen vant Nittedal ILs Hannah Berntzen Engevik 1500 meter hinder på 5.11.54, drøye syv sekunder bak Karoline Bjerkeli Grøvdals mesterskapsrekord. Heller ikke i klassen over var vinneren Kristin Svendby Otervik, Lørenskog Friidrettslag, langt bak mesterskapsrekorden på 5.02.42 da hun vant på 5.06.57.

Vinner Kristin Svendby Otervik midt i bildet. Foto: Astrid Nordhaug

Raske sprintløp

I J16 vant Martine Hjørnevik, Norna-Salhus IL, 100 meter på pers 12.25, som må sies å være en meget respektabel tid med tanke på at vindmåleren viste -1.3. I den eldste jenteklassen på distansen vant som ventet dobbelt norgesmester Helene Rønningen, IL Tyrving, da hun løp på 11.78.

Martine Hjørnevik (startnr. 419). Foto: Astrid Nordhaug

Tonje Moen, Ullensaker/Kisa IL, vant 100 meter hekk i J17 på fin pers 13.87, som gjør at hun er inne topp 10 i aldersklassen i Norge gjennom alle tider. I J18/19 vant Ida Eikeng, Urædd Friidrett, korthekken på 13.83, første gang det har blitt løpt under 14 sekunder i denne klassen i UM i godkjent vind.

I lengde i J18/19 kom både norgesmester Live Haugstad Hilton, Bergens Turnforening, og Thale Leirfall Bremset, Stjørdal Friidrettsklubb seg over seks meter. Førstnevnte viste seg å være sterkest med 6.06 og hoppet da tre centimeter lengre enn sølvvinner Bremset.

Jevn kulekonkurranse

Det ble meget jevnt om gullet i kule i J17. Seljord Idrettslags Julie Noraberg Nilsen ledet etter de to første omgangene med et støt på 12.42. I tredje omgang tok Lotte Nordås, Romerike Friidrett, ledelsen med 12.51. Hun økte til 12.52 i femte omgang. I siste omgang skapte mangekjemper Sigrid Kleive, Ålesund Friidretts, spenning om gullet. Støtet hennes ble målt til 12.52 og dermed vant Nordås på bedre nest beste støt.