jakob705.jpg
Jakob Ingebrigtsen gratuleres av pappa Gjert etter rekordløpet. Foto: Eirik Førde.

Fantastisk løp av Jakob Ingebrigtsen i Hytteplanmila

Jakob Ingebrigtsen innfridde så til de grader under Hytteplanmila på lørdag. Han løp de 10 kilometerne på Hole på 27:54 og var da ett sekund raskere enn Sondre Nordstad Moen sin norske bestetid på distansen fra 2017. Hytteplanmilas femtenårsjubleum ble en løpsfest og folkefest.

Jakob smadret også storebror Henrik sin løyperekord på 28:41 fra i fjor. Tiden til Jakob er også europeisk U20-bestenotering på gateløp og han er 20. beste junior i verden gjennom alle tider på distansen på gate. Videre er tiden årsbeste i Europa på seniornivå og han er nummer åtte i Europa gjennom alle tider på distansen.

Jkaob600hp.jpg

Jakob Ingebrigtsen. Foto: Eirk Førde.

- Jeg kom ikke her for nødvendigvis å løpe fort, men å kjempe om seieren og være med på et kjekt løp. Det er ikke hvem som helst som hadde den norske rekorden før meg og det er stort å ta rekorden, sa Jakob til TV2s Per Angell Berntsen.

- Det var ikke hvem som helst som hadde denne rekorden [TV2].

jakobtoy.jpg

Ikke helt klar da startskuddet gikk ... Foto: Eirk Førde.

- Det var litt rot i starten, men det gikk greit. Jeg skjønte planen til Filip da han la ut i en fart som var mye bedre enn norsk rekord. Etter tre kilometer spurte han om jeg ville opp og dra, det ville jeg egentlig ikke og jeg sa vi løp raskt. Filip hadde bestemt seg og jeg måtte jo bare følge. Mye av treningen vi gjør er også mot lengre distanser og vi er da godt trent for dette, sa fenomenet fra Sandnes.

Kom for sent til start - satte rekord [NRK].

Sandnes-karen lå naturligvis i tetgruppen fra start av og første kilometer gikk på 2:46. Tre kilometer ble passert på 8:24 med Filip i tet. Halvveis bestod tetgruppen av fire mann og det ble passert på 14:01. Filip måtte gi en luke til Jakob etter 18 minutter og da løp den dobbelte europamesteren Jakob alene med Samuel Tsagay i tet. Like etter 7 kilometer var Jakob alene i tet og han måtte gjøre løpet alene. Han løp en strålende avslutning i regnværet med en siste kilometer på 2:37 og kunne da notere den raskeste tiden av en norsk løper på disstansen.

Filip Ingebrigtsen undersøkes etter nye magesmerter [TV2].

Det ble mange råsterke tider med Tsagay på andreplass med 28:39, mens Filip ble nummer tre med 28:40 og han forbedret sin tid fra i fjor med syv sekunder.
Tjalves Senay Fissehatsion løp på 28:49 da han var fjerde mann i mål. Gulars Per Svela gjorde også et solid løp da han ble nummer seks med 29:01.
De to siste nordmennene topp ti var Simen Halle Haugen fra Runar og Ådne Andersen fra Dimna med 29:06 og 29:12. Uhyre gledelig å se førstnevnte tilbake i sitt livs form etter en sesong preget av skader.

Ellers er det verdt å nevne Runars Abdullahi Dahir Rabi som ble nummer 12 med 29:33. Han er bare 16 år. Hele 19 mann løp under 30 minutter og 71 løpere under 32 minutter, som er NM-kravet på distansen.

sigridhp.jpg

Sigrid Jervell Våg. Foto: Eirik Førde.

Også i kvinneklassen ble det løpt solid av BUL-løper Sigrid Jervell Våg. Hun løp på 32:52 og vant 18 sekunder foran Tjalves Maria Sagnes Wågan. De to lå tetgruppen sammen med svenske Samrawit Mengsteab som passerte halvveis på 16:22. Wågan måtte slippe opp mot ni kilometer og Jervell Våg hadde god kontroll på seieren. De to ungjentene Emma Kirkeberg Mørk fra Hellas og Ina Halle Haugen fra Runar løp solid med 34:16 og 34:21.

Resultater.