eyof.jpg

Tidenes medaljefangst i EYOF

På siste dag av European Youth Olympic Festival sikret Norge sine lovende utøvere tre medaljer, som sørget for tidenes medaljefangst med totalt ni medaljer. Oppsummering av hele mesterskapet leser du her.

Tidenes medaljefangst

European Youth Olympic Festival ble altså tidenes internasjonale friidrettsmesterskap for Norge (sett bort fra Nordisk) om man ser på antall medaljer. Den norske troppen tok totalt ni medaljer fordelt på et gull, seks sølv og to bronse. 

Pål Haugen Lillefosse sikret gull i stav, Martine Hjørnevik tok sølv på 100 meter hekk, Stephan Skogheim Kyeremeh løp inn til sølv på 100 meter og 200 meter, Lars Agnar Hjelmeset løp inn til sølv på 3000 meter, Fabian Weinberg sikret sølv i diskos, det ble sølv på 4x100m for gutter, Kaja Mørch Pettersen sikret seg bronse i spyd og Henrik Flåtnes fikk bronse i lengde. 

Nå skal det legges til at ikke alle europeiske nasjoner er med, blant annet Storbritannia stiller ikke, men uansett strålende levert av de norske talentene og dette er nok et tegn på at det gror godt i norsk friidrett. Tidligere medaljerekord var vel EM i 1994 da det totalt ble seks medaljer til Norge. 

Hjørnevik med sterk sølvmedalje

Martine Hjørnevik, Norna-Salhus IL, innfridde forventningene som var stilt på forhånd. Hun løp inn til sølvmedalje på 100 meter hekk med tiden 13.57. Tiden er syv hundredeler bak hennes aldersrekord. Om tiden er gyldig er umulig å vite, da arrangøren ikke har klart å oppgi vind på de offisielle resultatene. Vinneren Sedney Zoë fra Nederland løp forøvrig på sterke 13.37.


Martine Hjørnevik
Foto: Ståle Jan Frøynes

Stafettsølv til guttene

På 4x100 meter stafett ble det en meget jevn duell om gullet. Belgia gikk tilslutt seirende ut av duellen med Norge med tiden 41.75 mot 41.79. Dette er en meget sterk tid av de norske 16-åringene og drøyt halvannet sekund bak den norske U19-rekorden, som guttene enda har tre sesonger igjen å slå. På det norske laget løp Markus Rooth, Stephan Skogheim Kyeremeh, Andreas Haara Bakketun og Pål Haugen Lillefosse. Kyeremeh sikret seg da sin tredje sølvmedalje i mesterskapet.


Det norske sølvlaget (fra v.): Rooth, Kyeremeh, Bakketun og Lillefosse
Foto: Ståle Jan Frøynes

Pettersen kastet seg til bronse

Kaja Mørch Pettersen, Larvik Turn, hadde på forhånd det lengste kastet av deltakerne med 58.85, aldersrekord i J16. Hun endte konkurransen med 52.77, som holdt til en bronsemedalje. Pettersen hadde forøvrig fire døde kast, som viste at hun virkelig satset.


Kaja Mørch Pettersen
Foto: Ståle Jan Frøynes

Flåtnes nummer syv

Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK, ble nummer syv i tresteg med et lengstesprang på 14.09 (vind +3.0). Han var da 42 centimeter bak bronsemedaljen. Flåtnes har hatt et sterkt mesterskap med bronse i lengde. 

Fullstendig resultatliste 

Oppsummering av dag fem:

Fabian Weinberg, Kristiansand, tok en sterk sølvmedalje i diskos. Han kastet 56.45 og var da under meteren bak sin egen aldersrekord. Weinberg sikret Norge sin sjette friidrettsmedalje i årets EYOF og han var drøye fire meter bak gullet. Sørlendingen tangerte forøvrig beste, norske diskosprestasjon i EYOF noensinne og Fabian doblet Weinberg-familien sin sølvmedaljesamling fra internasjonale juniormesterskap, storesøster Stella sikret sølv i spyd under Ungdoms-VM i 2015.


Fabian Weinberg
Foto: Ståle Jan Frøynes

Hauge nummer seks

Hedda Marie Kjølberg Hauge, Ski IL, ble nummer seks i stav med 3.70. Hun var da fem centimeter bak pers, noe som er sterkt under de kraftige vindforholdene det var i Ungarn i dag. Hun var forøvrig bare ti centimeter bak gullet, alle medaljene gikk til hoppere som kom seg over 3.80.

Karoline Jæger, Aremark IL, ble nummer elleve i finalen i tresteg. Hun hadde 11.67 (vind +2.3) som sitt lengste sprang. 

Norge til finale med bestetid

Norge sitt guttelag på 4x100 meter stafett løp inn til seier i sin semifinale på 42.35, som var beste tid i semifinalene. På det norske laget løp Markus Rooth, Stephan Skogheim Kyeremeh, Andreas Haara Bakketun og Pål Haugen Lillefosse.


Pål Haugen Lillefosse
Foto: Eirik Førde

Hjørnevik til finale

Martine Hjørnevik, Norna-Salhus IL, kom seg greit videre til finale på 100 meter hekk da hun løp på 13.45. Dette er fem hundredeler raskere enn hennes aldersrekord, men vinden var for sterk (+3.9) til at tiden godkjennes. Hjørnevik hadde forøvrig tredje beste tid i semifinalene.

På 800 meter ble dessverre Mouhamed Abounnachat, Sem IF, disket i semifinalen.

Fullstendig resultatliste

Oppsummering av dag fire:

Stephan Skogheim Kyeremeh, IL i BUL, løp inn til en fin sølvmedalje på 200 meter med 21.66. Han var da bare to hundredeler bak vinneren Aurelien Larue. Tiden til Skogheim er bare syv hundredeler bak hans aldersrekord, men vinden var litt for sterk (+2.5) til at tiden er gyldig. Dette var Norge sin første medalje på 200 meter i EYOF noensinne.


Stephan Skogheim Kyeremeh

Foto: Eirik Førde

Hjelmeset med sterk sølvmedalje

Lars Agnar Hjelmeset, Nittedal IL, mesterskapsdebuterte for Norge på en strålende måte. Han løp inn til sølvmedalje på 3000 meter med tiden 8.37.59. Han var da drøye to sekunder bak gullet og tre sekunder bak pers. Strålende løping av Hjelmeset som hadde tredje beste pers før løpet. Med dette er Norge sin medaljefangst oppe i fem medaljer og med flere medaljemuligheter igjen kan det gå mot tidenes mesterskap for Norge.

Lars Agnar Hjelmeset
Foto: Ståle Jan Frøynes

Bakketun nummer fire

Andreas Haara Bakketun, IL Gneist, løp inn til en fjerdeplass på 400 meter hekk med 54.36, som er hans nest beste løp noensinne. Bakketun perset til 53.55 i semifinalen og den tiden hadde holdt til gullmedalje i finalen. 


Andreas Haara Bakketun
Foto: Eirik Førde

To til finale

Kaja Mørch Pettersen, Larvik Turn, har lengst årsbeste av deltakerne i spyd. Hun kom seg enkelt til finale med 52.93 i andre omgang og befestet sitt favorittstempel med å ha lengste kast i kvalifiseringen.

Gårsdagens bronsevinner i lengde Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK, kom seg greit til finale i tresteg. Han hoppet 14.21 i andre omgang og stoppet etter dette. Han hadde det fjerde beste hoppet i kvalifiseringen.

Fullstendig resultatliste 

Oppsummering av dag tre:

Pål Haugen Lillefosse, IL Gneist, innfridde favorittstempelet i stav og vant gull. Han kom seg over 5.00 og var eneste som kom seg over denne høyden. Bergenseren sikret Norge sin første stavmedalje i EYOF noensinne og han er den sjette nordmannen noensinne med gull i mesterskapet.


Pål Haugen Lillefosse
Foto: Eirik Førde

Flåtnes hoppet seg til medalje

Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK, sikret seg en sterk bronsemedalje i lengde da han hadde et lengstehopp på 6.89. Flåtnes tangerte da beste, norske gutteprestasjon i lengde i EYOF, Lars Jacob Woie sikret og bronse, da i 1999.


Henrik Flåtnes
Foto: Ståle Jan Frøynes

Espenes med fjerdeplass

Bendik Espenes, Strindheim IL, gjorde en sterk spydkonkurranse. Trønderen ble nummer fire med 64.24. Han var da bare 30 centimeter bak bronsemedaljen og perset med godt over to meter. Sterkt å heve seg så mye til en stor andledning og Espenes er inne som nummer tre i G16 i Norge gjennom alle tider med 700gram-spydet.

Aldersrekord på langhekk

Andreas Haara Bakketun, IL Gneist, vant sitt heat på 400 meter hekk på sterke 53.55. Tiden er pers med over halvannet sekund og han hadde beste tid i semifinalen. Dette er også aldersrekord i G16.

Flere til finale

Gårsdagens sølvvinner på 100 meter Stephan Skogheim Kyeremeh kom seg greit til semifinalen på 200 meter. Gutten som representerer IL i BUL vant sitt forsøksheat på 22.14 (vind +0.9). Senere på dagen vant Skogheim Kyeremeh sin semifinale på 21.75 (vind -0.3) og han hadde da beste tid i semifinalene.


Stephan Skogheim Kyeremeh
Foto: Eirik Førde

Karoline Jæger, Aremark IL, gjorde en sterk trestegkvalifisering og kom seg til finale da hun hoppet 11.73.

Hans-Magnus Haukøy, IL Gneist, fikk ikke helt fullklaff på 1500 meter og ble nummer elleve med 4.14.38.

Fullstendig resultatliste 

Oppsummering av dag to:

Stephan Skogheim Kyeremeh, IL i BUL, løp inn til en sterk sølvmedalje på 100 meter. Unggutten noterte den strålende tiden 10.68, som er under aldersrekorden til Pål Haugen Lillefosse og Filip Bøe i G16 på 10.73, dessverre var medvinden for sterk til at det blir godkjent som rekord (+4.5).

Sterkt av Hvidsten og Flåtnes

Helle Henriksen Hvidsten, Modum FIK, endte på en fin fjerdeplass i slegge. Hun fikk opp et lengstekast på 57.58 og var da 104 centimeter bak bronsemedaljen.

Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK, gjorde sin nest beste lengdekonkurranse noensinne da han hoppet 7.06 i kvalifiseringen. Han hadde da det femte beste resultatet i kvalifiseringen og var syv centimeter bak pers, men medvinden var for sterk til å få godkjent resultatet (+4.4).

Markus Rooth, IK Tjalve, kom seg dessverre ikke i mål i semifinalen på 110 meter hekk.

Fullstendig resultatliste 

Oppsummering av dag en:

Helle Henriksen Hvidsten, Modum FIK, er medaljeutfordrer i slegge og viste fin form med 59.45 som sitt lengste kast i kvalifiseringen og kom seg greit til finale. Hvidsten hadde forøvrig det femte lengste kastet i kvalifiseringen.

Stephan Skogheim Kyeremeh, IL i BUL, kom seg til finalen på 100 meter. Han tangerte sin pers på 10.80 i semifinalen da han løp inn til seier i sin semifinale og hadde beste tid totalt. I forsøket noterte han 10.85 (vind +0.2) og vant da sitt heat.

Pål Haugen Lillefosse, IL Gneist, er favoritt i stav og kom seg til finale med ett hopp. Han kom seg over 4.40 i første forsøk og det holdt til finaleplass.

Fagerli røk ut

Maria Helene Fagerli, Storfjord IL, røk ut i forsøket på 100 meter da hun løp på 12.88 i vind -1.2 og ble nummer seks i sitt heat.

Fullstendig resultatliste 

Øvrig informasjon

Vi vil oppsummere friidretts-innsatsen hver kveld, men kommer ikke til å ha live-dekning. Her henviser vi til arrangørens hjemmeside.

Se for øvrig Anders Huun Monsen sin forhåndsomtale.

Norges Friidrettsforbund har teke ut følgjande tropp til å representere Norge ved dei kommande ungdomsleikane EYOF i Györ, Ungarn i perioden 24.- 29. juli 2017.

Oversikten viser utøver, klubb, øvelse og personlig trener.

Jenter:
Maria Helene Fagerli, Storfjord IL, 100m – Odd Geir Fagerli
Martine Hjørnevik, Norna-Salhus IL, 100m hekk – Tor Haugland
Hedda Marie Kjølberg Hauge, Ski IL, stav – Atle Guttormsen
Karoline Jæger, Aremark IL, tresteg – Unn Merete og Lars Jæger
Helle Hvidsten, Modum FIK, slegge – Nils Henriksen
Kaja  Mørch Pettersen, Larvik Turn, spyd – Dag Inge Hansen
4x100m stafett


Gutter:
Stephan Skogheim Kyeremeh, IL i BUL, 100m, 200m – Per Jose Clemente Skancke og Karl Børre Davidsen-Flatås
Mouhamed Abounnachat, Sem IF, 800m – Monica og Ståle Jan Frøynes
Hans-Magnus Haukøy, IL Gneist, 1500m – Bjarte Eikanger
Lars Agnar Hjelmeset, Nittedal IL, 3000m – Odd-Bjørn Hjelmeset
Markus Rooth, IK Tjalve, 110m hekk – Espen Rooth
Andreas Haara Bakketun, IL Gneist, 400m hekk – Heidi Benserud
Pål Haugen Lillefosse, IL Gneist, stav – Paavo Moilaanen
Henrik Flåtnes, Tønsberg FIK, tresteg, lengde – Odd Bergh
Fabian Weinberg, Kristiansand, diskos -  Michael Weinberg
Bendik Espenes, Strindheim IL, spyd – Stig Lien
4x100m stafett