Legendariske Midnight Sun Marathon feiret i går 30-årsjubileum i det som ble en gedigen folkefest til tross for øsende regn i Tromsøs gater.
Midnight Sun Marathon:
Helt siden TUIL Friidrett startet Midnight Sun Marathon i 1990, har løpet hatt en helt unik posisjon blant løpere over hele verden. Deltakere fra over 70 nasjoner reiser jorda rundt for å få med seg løpet, og i år var dessuten journalister fra både USA og New Zealand på plass for å dekke løpet. Gjennom tidene har dessuten utøvere som Grete Waitz, Vebjørn Rodal, Oddvar Brå og Fred Lebow (grunnlegger av New-York Marathon) deltatt i løpet, og i 2016 var også Kongefamilien gjester i den arktiske hovedstaden og kastet glans over arrangementet.
Maratonflammen tent på fredag
Men Midnight Sun Marathon er så mye mer enn bare selve løpene. I tilknytning til arrangementet tilbys det både jubileumskonserter, pastaparty, frokostløp, og guidet løpetur. Mest sagnomsust i år var allikevel kanskje tenningen av maratonflammen fredag kveld. Daglig leder i Midnight Sun Marathon, Nils Hætta, forteller om flammen som var ny av året.
- I forbindelse med 30-årsjubiléet var «The Marathon Flame» fra Athen og byen Marathon invitert til Tromsø. Vi arrangerte en fakkelstafett på 20 etapper på fredag, som ble avsluttet med tenning av den store flammeholderen på Stortorget.
Maratonflammen skal symbolisere den menneskelige vilje, og bærer budskap om maratonbevegelsen i verden, prinsippet om rettferdig konkurranse, og idrett som sunn livsstil. Både visepresidenten i SEGAS (Det Greske Friidrettsforbundet), Ioanis Lioumpas, styremedlem i SEGAS Paraskevi Pahatouridis, og medlem av Athens Marathon og tidligere ordfører i byen Marathon, Spyros Zagaris, hadde tatt turen hele veien fra Hellas for å være med på åpningen. De var også med på prisutdelingen på søndag, og var generelt et eneste stort smil gjennom hele helgen.
(Maratonflammen var ankommet Tromsø i anledning 30-årsjubileet - Foto: Zoltan Tot)
Stor folkefest tross regnvær
Selv om værgudene ikke var helt på lag med årets arrangement, og regnet stort sett bøttet ned hele lørdagen, la det allikevel ingen demper på festen. Gatene var godt fylt opp av publikummere som lagde god stemning langs hele løypa. Nils Hætta har ikke tall på hvor mange mennesker som har vært innom og sett løpet, men er allikevel svært fornøyd med gjennomføringen av årets arrangement.
- Jeg satt på med følgebilen etter maratonflammen på fredag, og allerede da var mange møtt opp langs løypa. Jeg har ikke tall på antall publikummere, men drøyt 6000 løpere fra hele verden var påmeldt, og alt har gått bra!
At samfunnsnytten er enorm for hele regionen fikk arrangøren bevis på da de fikk Nord-Norges markedsføringspris i Januar i år. De skal dessuten gjennomføre en markedsundersøkelse i etterkant av løpet.
- Den vil nok gi oss endel svar på hva Midnight Sun Marathon betyr for lokalsamfunnet. Det er uansett masse som ikke kan måles i kroner og øre. Den stoltheten som hele arrangørstaben sitter igjen med etter et sånt arrangement betyr enormt mye. Å vite at man har vært med på å lage et arrangement som tiltrekker seg folk fra hele verden er stort, sier Hætta.
(Tromsøs gater var fylt opp av publikummere som lagde god stemning. Her fra barneløpet - Foto: Zoltan Tot)
Sterke resultater i vanskelige forhold
Det var knyttet stor spenning til hvordan været ville slå inn på løperne, og hvorvidt løyperekordene ville ryke. Det var satt av pengepremier til de tre beste damene og herrene på både maraton og halvmaraton. I tillegg ville løpere som satte ny løyperekord også få pengepremie.
Først ut var TINE mila, der Tromsø løpeklubbs egen Kathrine Kvernmo stakk av med seieren i dameklassen og kom i mål rundt 20 sekunder før Anna Svendsen i Tromsø skiklubb. I herreklassen slo Erik Lomås fra Salangen IF til og vant for fjerde(!) året på rad! Tiden ble 30:44 og soleklart foran resten av feltet.
Klokken 20:30 var det tid for Maratonøvelsen, og i herreklassen skulle duellen nok en gang stå mellom Strindheims Ebrahim Abdulaziz og Sandnes Frew Zenebe Brkineh. De to lå lenge sammen alene i tett, men etter rundt 3,5 mil dro Abdulaziz i fra og løp til slutt inn til en solid førsteplass og ny løyperekord (2:20:31). Han slettet dermed Knut Hegvolds 23 år gamle rekord fra 1996, med 24 sekunder!
Alle de tre beste herrene var for øvrig under 2:55:00 og fikk dermed premiepenger alle mann.
I damenes maraton ble det aldri noen spenning rundt hvem som skulle ta seieren. Lillehammer IFs Marthe Katrine Myhre løp i ensom majestet gjennom store deler av løpet. Hun har også tidligere deltatt og synes det er flott løp, men denne gangen ble dessverre opplevelsen preget av været.
- Selve løpsopplevelsen var en av de verste jeg har hatt. Kulda og regnet gjorde at jeg «fikk det» allerede etter kun 5 kilometer. Jeg ble dessuten liggende alene å løpe, og det er aldri noen god følelse. Jeg får ta det som en treningstur,
Smiler en blid Marthe Katrine Myhre, som fortalte at hun hadde ligget rett ut i badekaret på hotellet i 45 minutter etter løpet!
Siste løpere ut i Tromsønatten var halvmaratonløperne som startet 22:30. Yngvild Kaspersen fra Tromsø løpeklubb hadde vunnet TINE mila både i 2017 og 2018, men var i år klar for halvmaraton. Som i dameklassen for kvinner, dro også Kaspersen alene i fra relativt tidlig i løpet. Hun gjorde et fantastisk løp i regnværet og var kun små sekunder fra å ta løyperekorden fra 2011. Hun kunne allikevel glede seg over førsteplassen samt 30 000 kroner i premiepenger for sluttid under 1:19:00.
I herrenes halvmaraton satte Håvard Fjærli fra Namdal løpeklubb et høyt tempo tidlig, og ble også han liggende alene i tet. Verken Sture Andersen (Tromsø løpeklubb) eller Stian Dyrseth (Bratsberg IL) klarte å henge på, og det ble raskt klart at det ville bli en sterk tid av Fjærli. Inn til mål passerte Namdalingen på 1:06:24, og dermed kunne også han innkassere 30 000 kroner i premiepenger for sluttid under 1:07:00.
Daglig leder, Nils Hætta, synes det var stor stas med både løyperekord og pengepremier for gode sluttider.
- Noen av løyperekordene har stått i mange og tyve år, så det var artig at de ble tatt. Det er heller ikke hvert år vi har utbetaling på de tre beste herrene på maraton, de to beste kvinnene på halvmaraton, samt beste kvinnelig i maraton og beste mannlige i halvmaraton.
Helgen ble avsluttet på med medaljeutdeling på Scandic Ishavshotell, søndag klokken 13:00.
Norges Friidrettsforbund ønsker å gratulere Nils Hætta og hele hans organisasjonskomité med 30-årsjubileum, og med enda et fantastisk gjennomført arrangement.
(Vinner av dameklassen i maraton, Marthe Katrine Myhre, samt nummer to i herreklassen i maraton, Frew Zenebe Brkineh - Foto: Magnus Trosdahl)
De tre beste i hver øvelse: (Fullstendige resultater finner du her)
Maraton, menn
Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim IL 2:20:31
Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL 2:23:40
Lasse Finstad 2:29:06
Maraton, kvinner
Marthe Katrine Myhre fra Lillehammer IF 2:50:49
Heather Noone, Irland 2:58:19
Elisabeth Niedereder, Østerrike 3:05:17
Halvmaraton, menn
Håvard Fjærli, Namdal løpeklubb 1:06:24
Sture Andersen, Tromsø løpeklubb 1:11:09
Stian Dyrseth 1:11:55
Halvmaraton, kvinner
Yngvild Kaspersen, Tromsø løpeklubb 1:16:44
Hilde Aders, Kvæfjord IL 1:18:45
Ina Høiland, Tromsø løpeklubb 1:21:36
TINE Mila (10 km), menn
Erik Lomås, Salangen IF 30:44
Kristian Ulriksen, Tromsø løpeklubb 31:48
Kjell Arne Trælnes, Sømna IL 32:07
TINE Mila (10 km), kvinner
Kathrine Kvernmo, Tromsø løpeklubb 37:05
Anna Svendsen, Tromsø skiklubb 37:26
Silje Hansen 37:32