IMG_0330.jpg
Pål Haugen Lillefosse forbedret den norske stavrekorden til 5.85 under Trond Mohn Games. Foto: Bildbyrån.

Lillefosse med norsk rekord på hjemmebane

Pål Haugen Lillefosse innledet en spennende midtuke med å forbedre den norske stavrekorden til 5.85 under onsdagens Trond Mohn Games i Bergen. Natt til torsdag fulgte Sondre Guttormsen opp med å vinne NCAA-finalen i stav på VM-arenaen i Eugene. Og torsdag kveld leverte Karoline Bjerkeli Grøvdal en meget bra 1500-meter i Diamond League-stevnet i Roma.

Presisering.png

Karoline nummer syv i Roma

Karoline Bjerkeli Grøvdal endte på en småpen syvendeplass på 1500 meter under torsdagens Diamond League-stevne i Roma. Tjalve-utøveren løp på 4:05.83, som er snaue tre sekunder bak pers og hun slo en del løpere med sterkere personlige rekorder. Vinnertiden ble, for Diamond League å være, ordinære 4:03.79 etter en andrerunde der haren løp på 1:09.35 da hun ventet på feltet som ikke fulgte den oppsatte farten på førsterunden. Ettersom farten var såpass bedagelig underveis ble det da vanskelig for Bjerkeli Grøvdal å utfordre sin personlige rekord.
Grøvdal lå bak i feltet de første rundene og begynte å plukke løpere da drøye 600 meter gjenstod. Hun gjorde dette hele veien inn og leverte en siste runde på like over minuttet etter et oppløp der hun løp forbi hele tre løpere. Resultater.

Sondre Guttormsen til topps i NCAA

Sondre og Simen Guttormsen fra Vidar var i aksjon i stav under NCAA Championships på VM-arenaen Hayward Field i Eugene natt til torsdag norsk tid. De leverte på et høyt nivå der Sondre vant med 5.75, mens Simen ble nummer fire med perstangering 5.65. Sondre er stabil på et meget bra nivå og har bare hoppet høyere utendørs tre ganger, senest for en drøy uke siden. Simen har også hoppet bra denne sesongen og han tangerte nå persen fra 26. mars.
Simen åpnet med å komme seg over 5.30 i første forsøk, mens Sondre åpnet konkurransen med å klare 5.45 i første forsøk. Deretter hoppet Simen på 5.50 og kom seg over i andre forsøk, før han gjorde det samme på 5.60. På 5.65 kom han seg over listen i første forsøk, der fikk storebror litt større problemer. Sondre rev i sine to forsøk på 5.65 og valgte deretter å flytte siste forsøk opp på 5.70. Det gjorde han lurt i ved å klare det i det eneste forsøket han hadde. Simen rev dessverre ut på 5.70.
Sondre kom over 5.75 i andre forsøk og dermed var hans andre Nationals-tittel for året i boks, han vant også innendørs. Han prøvde seg på norsk rekord 5.86, men det ble for høyt denne gangen. Han har nok absolutt den høyden inne, noe også Pål Haugen Lillefosse har, og Norge har nå to karer i starten av 20-årene som kan kjempe om medaljer i VM, noe som er fenomenalt. Resultater. 
Ytterligere fem norske utøvere skal i aksjon; Josefine Tomine Eriksen på 800 meter, Beatrcine Nedberge Llano i slegge, Ida Eikeng og Elise Hoel Ulseth i sjukamp og Arianne Morais i spyd. Tidsskjema for finaleuka.

Ellevillt av Lillefosse

Pål Haugen Lillefosse er i helt ellevill form og kom seg over 5.85 i stav under onsdagens Trond Mohn Games i Bergen.
Fana-utøveren tok naturligvis seieren og er på en delt tredjeplass i verden i år sammen med Ernest John Obiena, og kun bak verdensrekordholder Mondo Duplantis og Chris Nilsen.
Lillefosse forbedret den norske rekorden han satte innendørs i vinter med to centimeter.
Tidligere var det høyeste en nordmann hadde hoppet utendørs 5.81, noe Lillefosse gjorde i helgen og Sondre Guttormsen har klart to ganger tidligere. Lillefosse har vunnet EYOF, U18-EM og U20-EM og slått det som er av aldersrekorder i Norge i stav opp gjennom tidene. Nå har han, i en alder av 21 år, begynt å etablere seg i verdenseliten og det er nok veldig mye spennende i vente.

Lillefosse åpnet sin konkurranse med å komme seg over over 5.42 og 5.52 i første forsøk. Han spratt også over 5.62 i første forsøk, og gjorder det samme med 5.72. På utendørspers 5.82 kom bergenseren over i andre forsøk og bekreftet storformen. Han valgte deretter å legge listen opp på rekordhøyden 5.85. Han viste at han hadde høyden inne, men rev i de to første forsøkene. Han var borti listen i tredje forsøk, men listen ble heldigvis liggende og dermed var norsk rekord i boks.

Sterkt av kastkjempene

Tjalves Eivind Henriksen tok som ventet seieren i slegge med solide 77.47, som bare er 46 centimeter bak hans norske årsbeste.
Den regjerende OL-sølvinneren har nå levert flere konkurranser med kast på 77-tallet, og et kjempekast over 80 meter kan nok komme med fullklaff for Henriksen.
Den norske rekordholderen åpnet med 74.40 i første omgang, før han fikk sleggen til å fly 77.47 i andre omgang. Det ble ugyldig i tredje og fjerde omgang, før han stod over de to siste omgangene.
Gloppens Thomas Mardal kastet 72.99, var under halvmeteren bak årsbeste og ble nummer fire.

Thomsen i form

Marcus Thomsen var i form i kuleringen og forbedret sin årsbeste til 20.85 da han tok seieren. Resultatet er bare 18 centimeter bak hans to år gamle utendørspers. Innendørs støtte han 21.09 i fjor. Utøveren som representerer Norna-Salhus sikret bra med rankingpoeng og styrket sin posisjon blant de som ligger an til å få VM-plass på ranking.
Thomsen åpnet fint med 20.53 i første omgang, før det ble 19.97 i andre omgang og økning til 20.82 i tredje omgang. Karen fra Voss støtte 20.31 i fjerde omgang, før han avsluttet med 20.34 og pene 20.85 i de to siste omgangene.

Bra av Kashafali

Stevnet ble avsluttet med 100 meter for parautøvere og Salum Ageze Kashafali fra Norna-Salhus vant på fine 10.60/-1.5. Den paralympiske mesteren er stabil på gode tider og med god medvind kunne hans verdensrekord i T12 på 10.43 røket. Hans klubbkompis Vegard Dragsund Sverd ble nummer tre med 11.23 og Trygve Havro fra Gneist nummer fire med 13.16.

EM-krav på hinderløpere

Ull/Kisa-karene Jacob Boutera og Fredrik Sandvik leverte sterke løp på 3000 meter hinder. De ble nummer fire og seks med henholdsvis 8:27.18 og 8:28.08. Boutera var litt bak pers og målet om VM-kravet på 8:22.00, men fikk bra med rankingpoeng og styrket sin posisjon til å få VM-plass basert på ranking. Sandvik forbedret persen med 14 sekunder og er inne som nummer ti i Norge gjennom alle tider.

Haren måtte gi seg tidlig og siste halvdel av løpet måtte Boutera ta på seg drajobben.
Da 500 meter gjenstod ble Boutera forbiløpt og Sandvik løp forbi klubbkompisen ved passering en runde igjen.
Det krevdes en avslutningsrunde på 60-tallet for å klare VM-kravet, noe som ble for tøft for alle i feltet. Som vi har sett tidligere på hinder ble det litt tungt for Sandvik på oppløpet, men han klarte heldigvis å karre seg inn til EM-krav. Svenske Vidar Johansson vant på 8:24.98.

Showet inn til seier

Narve Gilje Nordås bestemte seg under et døgn før stevnet for å stille og showet inn til seier på 3000 meter.
Sandnes-karen løp på 7:43.53, som er vel to sekunder bak persen fra Lahti i fjor og han er nummer fem i verden i år på den forholdsvis sjeldent løpte distansen.
18 år gamle Dan Kibet fra Uganda viste offensiv løping og ble nummer to med 7:46.33.
Brandbus Magnus Tuv Myhre fortsetter med å perse og ble nummer tre med 7:48.07. Han avanserte til en 13. plass i Norge gjennom alle tider.
Ull/Kisas Per Svela perset til 7:52.73 da han ble nummer fire, mens Ren-Engs Esten Hansen-Møllerud Hauen løp under kravet til U20-VM da han perset til 8:14.06.

Feltet strakk seg tidlig ut med en førsterunde like over minuttet og haren stakk litt av med Dan Kibet.
Tuv Myhre tettet etterhvert luken og hadde Gilje Nordås i rygg. Første kilometer ble passert på 2:35 av teten og Tuv Myhre måtte etterhvert slippe haren og Kibet.
Nordås dro med Tuv Myhre i rygg og da førstnevnte hadde plukket inn Kibet med 600 meter igjen hadde Tuv Myhre måtte gi en luke.
Da en drøy runde gjenstod tok Nordås teten og klokken viste 6:45. Kibet yppet seg og tok teten igjen inn i siste sving. Nordås fyrte opp publikum i siste sving og hadde full kontroll på seieren på oppløpet. 

Grønstad bekreftet storformen

Tobias Grønstad fra Tjalve leverte nok et sterkt løp på 800 meter. Han ble nummer to med 1:46.74 og var da 72 hundredeler bak den personlige rekorden han satte tidligere i år.
Grønstad var bare 18 hundredeler bak den nederlandske vinneren Tony van Diepen, som løp på 1:44.31 for bare fem dager siden. Grønstad forbedret rankingen sin med noen få poeng og på siste oppdatering av «Road To Oregon» er han akkurat innenfor med poengsummen nå, men må nok forbedre den om det faktisk skal bli VM-plass. 

Jakob Ingebrigtsen fikk det litt tungt på oppløpet og kunne da ikke kjempe helt i tet. Sandnes-karen ble nummer fire med 1:47.22, snaue sekundet bak pers. Sigurd Tveit fra Kristiansand leverte et solid løp da han fikk samme tid som Jakob, som er pers med sekundet.
Tveit forbedret sin ranking slik at han nå er innenfor å få EM-plass på ranking,  og han er nummer 16 i Norge gjennom alle tider.
Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås løp også fort med 1:47.56, pers med fem hundredeler.

Jakob la seg som ventet bak fra start av og jobbet seg oppover til passering 400 meter.
Andreas Roth var hare og leverte en førsterunde på rundt 51, Tobias Grønstad lå bra til godt fremme i feltet. Australske Joseph Deng dro i fra feltet etter passering 400 meter, der Tobias Grønstad dro hovedfeltet. Grønstad så ut til å slite litt i siste sving, men leverte et bunnsolid oppløp og sikret seg en topplassering.

Veteran vant 300 meter

Elisabeth Slettum er i meget bra form og 35-åringen vant 300 meter på 37.22. Dette er under den offisielle norske bestenoteringen til Line Kloster på 37.31. Kloster løp på 36.96 i Sør-Afrika tidligere i år, men den tiden er verken notert hos NFIF eller World Athletics.
Bestenotering eller ikke, dette var uansett et meget fint løp av Skjalg-løperen. Belgiske Naomi van den Broeck, som har bodd mange år i Bergen og representerer Viking, ble nummer to med 37.74.
Linn Oppegaard fra Moss var 14 hundredeler bak pers da hun løp på 37.84, mens Tjalves Lakeri Ertzgaard perset til 38.20 og satte dermed norsk U23-bestenotering.

På 300 meter for menn ble Bastian Elnan Aurstad litt overraskende beste nordmann fra bane en. Steinkjer-karen løp på 33.60, og er topp 12 i Norge gjennom alle tider og var drøye halvsekundet bak Håvard Bentdal Ingvaldsens norske U20-bestenotering på øvelsen.
Nettopp Ingvaldsen ble nummer åtte med litt skuffende 34.31, tre plasser foran han havnet Gulars Andreas Haara Bakketun med pers 33.77. Briten Alex Haydock-Wilson vant på 32.65. 

Hynne sesongåpnet med andreplass

Tjalves Hedda Hynne ble nummer to på 800 meter i sesongåpningen med 2:03.57. Ungarske Bianka Keri vant med 2:03.13.
Hynne la seg bak Keri og de to var de eneste som fulgte haren Nora Kollerød Wold, som passerte på like under minuttet på førsterunden.
Ut på oppløpet ble det en kamp mellom Keri og Hynne om seieren. Den norske rekordholderen prøvde å komme seg forbi, men Keri viste seg som den sterkeste.
Ingeborg Østgård fra Ren-Eng ble nummer fire med årsbeste med 2:05.52. Årsbestenotering ble det også på kvinnen bak Pernille Karlsen Antonsen fra Vidar med 2:06.25.

Mauricio Ortega fra Cuba vant diskos med 60.25. Dessverre ble det ikke helt fullklaff for Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus med 57.93 som sitt lengste kast.

Lambertseters Andrea Rooth var like bak årsbeste da hun ble nummer to på 100 meter hekk med 13.52/-1.7. Vinneren Jade Barber fra USA løp på 13.08. Det ble jevnt på 100 meter for menn der danske Emil Kjær vant på 10.60/-2.2, tre hundredeler foran estiske Karl Erik Nazarov og syv hundredeler foran Gulars Jacob Vaula som leverte et meget solid løp i motvinden og har mye å hente hvis han presterer like godt i et løp der han får medvind.
Even Meinseth fra Gular slo av på slutten og løp på 11.21.
Hedda Kronstrand Kvalvåg fra Tjalve var beste norske i tresteg med 12.98/+2.0. Vinneren Karydi Spyridoula fra Hellas hoppet 13.58/+1.6.

Heta Tuuri fra Finland vant høyde med 1.83, eneste norske deltaker Hedvig Kallåk fra Tyrving ble nummer fem med årsbestenotering 1.70. Gloria Hooper fra Italia vant 100 meter på 11.76/-1.1. Filip Pravidca fra Kroatia vant lengde med 7.68w/+2.2, Gjert Høie Sjursen fra Gneist ble beste nordmann med 7.00/+0.8 og det holdt til en sjetteplass. Resultater.

Forøvelser før hovedstevnet

Tjalves Maria Sagnes Wågan vant 5000 meter på 16:08.22, snaue syv sekunder bak pers.
Gulars Ine Bakken var et par sekunder bak pers da hun ble nummer to med tiden 16:09.61.
Embla Matilde Njerve fra Bergens Turnforening hoppet 3.55 i stav. Hun perset og er blant de beste i Norge i J15 gjennom alle tider, 16 centimeter bak aldersrekorden til Lene Retzius.
Fanas Erlend Bolstad Raa forbedret persen i høyde til 2.09 da han vant øvelsen. Det ble også Fana-seier i tresteg, til Sondre Vie Ytrearne med 14.91w/+3.0. Resultater. 

Beste av Borge på tre år

Tjalves Sigrid Borge tok turen til England for å delta i stevnet LEAP på tirsdag. Hun vant spyd med 55.26, som er årsbeste og hennes beste kast siden mai 2019. Borge har en pers på 63.28 fra 2017, men har slitt med skader siden 2019 og er nå på vei til å jobbe seg tilbake mot gamle lengder. Kvinnen fra Osterøy leverte denne serien: 52.40, 55.26, X, X, 53.88 og 53.51.

Josefina Biernacki fra BUL ble nummer to på 100 meter hekk med 14.10/+1.2 under Skara Racet på mandag. Hun løp på 14.14w/+2.4 i forsøket og viste at hun har mulighet til å løpe under kravet til U20-VM på 13.97.
Edem Agbo fra BUL løp 100 meter på 10.63w/+2.2 i forsøket og ble nummer fire i A-finalen med 10.64/-0.8. Resultater.

Kristian Bråthen Børve fra Ull/Kisa løp inn til 6:03.05 på 2000 meter hinder (84cm) i G17 under Nasjonalt løpsstevne i Nittedal på mandag og løp dermed under kravet til U18-EM. Resultater. 

Les også pressemeldingen fra Team Warholm.