IMG_9849.jpg
Malin Edland fra Tjalve vinner kvinnenes seniorklasse foran klubbvenninnen Sigrid Jervell Våg. Foto: Roger Midtstraum.

Tjalve og Ull/Kisa dominerte NM i terrengløp

NM terrengløp kort løype ble arrangert i Trondheim i helgen. Det ble dobbeltseier til Tjalve i kvinner senior og Ullensaker/Kisa i menn senior lørdag, og seire i ditto klasser i stafetten søndag. I Slovakia satte Magnus Græsli en flott ny personlig rekord på 10km kappgang. Vi oppsummerer en begivenhetsrik friidrettshelg i inn- og utland.

Hjemmeside NM terrengløp kort løype og stafetter.
Resultater NM terrengløp kort løype lørdag.
Resultater NM terrengløp stafetter søndag.

Direktesport.no sin stream fra NM terrengløp lørdag.

Edland sterkest i kvinneklassen

Tjalves Malin Edland ledet an feltet i kvinner senior da en runde, og da halve løpet, var unnagjort. Et tosifret antall løpere hadde noenlunde kontakt med teten. Edland fortsatte å dra på andrerunden og etterhvert skilte hun, klubbvenninne Sigrid Jervell Våg og Grethe Tyldum seg ut som de sterkeste. De to Tjalve-løperne kvittet seg med Tyldum før oppløpet og gullkampen stod dermed mellom Edland og Jervell Våg.

Edland hadde ledelsen ut på oppløpet og det ble en jevn spurt, men Edland holdt unna og stakk av med sitt første NM-gull i terrenget. Begge ble forøvrig klokket inn på 6:41. Edland fikk da "revansje" fra 2019, da hun tok sølv bak Jervell Våg. Jervell Våg tok også gull i 2018, men fikk da ikke sitt tredje i terrengløp kort løype. Steinkjers Grethe Tyldum sikret seg bronsemedaljen fire sekunder bak vinneren og forsvarte dermed plasseringen fra fjorårets mesterskap.

Boutera med sitt første

Det gikk i forholdsvis rolig tempo på førsterunden i seniorklassen for menn og en stor gruppe hadde kontakt med teten. Feltet ble dratt litt mer ut på andrerunden da Ull/Kisa kjørte lagtempo med fire menn i front. Da en runde gjenstod var ni mann i tetgruppen som ble dratt av Sigurd Ruud Skjeseth. Jacob Boutera tok over drajobben og han fikk en luke sammen med Fredrik Sandvik. Marius Vedvik jobbet febrilsk bak disse for å tette luken, men klarte det aldri. Sandvik åpnet spurten og kom seg forbi Boutera, ut på oppløpet avanserte Boutera forbi klubbkompisen og ble norsk mester for første gang. Tiden ble forøvrig 8:52 både på han og Sandvik.

C5613167-38FB-4D25-A915-9B454D0129C0.png

Gulars Vedvik hadde god kontroll på bronsemedaljen, seks sekunder bak gullet. Vedvik forsvarte bronsemedaljen fra i fjor og tok sin syvende NM-medalje i terrengløp kort løype, noe som er en imponerende merittliste.

God kontroll for juniorvinnerne

Ingeborg Østgård gjorde som ventet kort prosess i kvinnenes juniorklasse og ble norsk mester i terrengløp kort løype for første gang. Ren-Eng-løperen gjorde unna de 2 kilometerne på 6:55 og vant 39 sekunder foran Herøys Ingrid Kilvær Nilssen, mens det ble bronse til Strindheims Selma Nevin. Østgård kan legge et NM-gull til det som har blitt en innholdsrik medaljesamling med gull og sølv fra U20-EM på henholdsvis 1500 meter og terrengløp, seier i nordisk mesterskap i terrengløp, norgesmester på 1500 meter og flere gull på juniornivå i Norge. Hun viste at en innholdsrik og solid vinter med ski på beina ikke har kostet altfor mye og det blir spennende å følge henne på tartanen fremover.

Menn junior ble som ventet jevnere enn kvinneklassen. Svorkmos Vegard Warnes tok på seg drajobben og den tidligere fotballspilleren, som noterte sin første tider på bane i fjor, ledet halvveis med Spirits Johannes Dalland like bak etter å ha løpt fort i utforbakken. Warnes viste seg som den klart sterkeste på andrerunden og krysset målstreken på 6:00, med det hadde han en seiersmargin på ni sekunder til BUL-Tromsøs Sindre Swan Moland, som hadde en strålende avslutning på løpet der han løp forbi to mann på det korte oppløpet. Det ble jevnt om sølvet mellom han og Selsbakks Tord Franke Ulset, men Swan Moland ble dømt foran. Dalland var også med i medaljekampen, men endte uten medalje sekundet bak sølvet etter å ha stivnet på siste del av andrerunden.

Mesterskapet ble innledet med ungdomsmesterskap for aldersbestemte klasser. Vinnerne i jenteklassene ble Eline Skaar fra Nittedal (J15), Malin Søtorp Solberg fra Sarpsborg (J16) og Hedda Opsøen fra Haugesund (J17), mens gutteklassene ble vunnet av Magnus Øyen fra Rindal (G15), Kristian Bråthen Børve fra Ull/Kisa (G16) og Nikolai Solum fra Ull/Kisa (G17). Best tid i ungdomsklassene hadde Søtorp Solberg og Bråthen Børve. Sølvvinnerne i de to 16-årsklassene Oda Bråten Richenberg fra Lillehammer og Nahom Tesfalem Tewelde fra Sturla bør også nevnes da de hadde bedre tider enn vinnerne i klassen over.

I veteranklassene gikk NM-gullene til Henning Offigstad fra Bratsberg IL (MV 35-39), klubbkameraten Luke Campbell (MV 40-44), Lars Ole Hageskal fra Kyrkseterøra IL (MV 45-49), Thomas Eidsmo fra Freidig IL (MV 50-54), Øyvind Langørgen fra Strindheim IL (MV 55-59), Bjarne Lien fra Strindheim IL (MV 60-64), Kjell Eriksen fra Ogndal IL (MV 65-69), Hjalmar Schøitz fra Tønsberg FIK (MV 70-75), Harry Sollie fra Byåsen (MV 70-79) og Gunnar Østerbø fra Fredig IL (MV 80-84). Ingen kvinnelige veteraner stilte til start. Resultater.  

IMG_9875.jpg

Fredrik Sandvik og Sigurd Ruud Skjeseth. Foto: Hans Jørgen Borgen.

Søndag var det klart for stafetter under norgesmesterskapet i terrengløp kort løype. Stafettlagene bestod av to løpere som løp tre etapper à en kilometer hver og også søndag vant Tjalve og Ullensaker/Kisa seniorklassene.
Tjalve stilte med gårsdagens to sterkeste kvinner i Malin Edland og Sigrid Jervell Våg, noe som naturligvis gjorde dem til soleklare favoritter. De innfridde og fikk en luke allerede tidlig på stafetten. De kunne løpe inn til gull drøye halvminuttet foran Haugesunds Kristine Dommersnes og Vilde Våge Henriksen. Strindheim med Ingrid Nyhus og Hanne Mjøen Maridal havnet på bronseplass.

Et tosifret antall lag hadde noenlunde kontakt med teten da to etapper var unnagjort i stafetten for menn. På tredjeetappen begynte favoritten Ull/Kisa å markere seg i teten og hadde med seg Gular og Lillehammer i rygg etter fire etapper.
Sigurd Ruud Skjeseth leverte en bra femteetappe og fikk en luke i tet på syv sekunder ned til Gular, Lillehammer og Svorkmo. På sisteetappen løp Ull/Kisas Fredrik Sandvik i tet og Gulars Marius Vedvik dro gruppen bak, der Svorkmos Vegard Warnes var den første som måtte gi seg i medaljekampen. Sandvik hadde full kontroll på gulvet, mens Vedvik og Tore Akerlie fikk sølvet etter at Vedvik kvittet seg med Lillehammers Elmer Mulleri Skalle mot slutten, Skalle og Petter Johansen måtte da «ta til takke» med bronse. Resultater.

Nok en pers av Græsli

Leinstrands Magnus Græsli forbedret persen på 10 kilometer kappgang for andre gang på en snau måned da han gikk inn til 44:27 i Dudince på lørdag. Han forbedret dermed persen fra Podebrady med 52 sekunder og ble nummer to i U18-klassen.
Han er på en delt tolvteplass i U18-klassen i verden i år og delt sjetteplass som beste europeer, noe som lover bra før sommerens U18-EM. Græsli avanserte til en tredjeplass i G17 i Norge gjennom alle tider. Han er på plassen foran Tore Strømøy og ti sekunder bak Erling Andersens aldersrekord.

IMG_9865.png

Henriette Jæger var tilbake i konkurranse på lørdag, hun hoppet 2.72 i lengde uten tilløp i et seriestevne i Aremark og forbedret persen fra i fjor med fire centimeter. Aremark-utøveren måtte avbryte sesongen i mai i fjor og det er meget gledelig at hun nå er tilbake.

Solid diskoskasting på Lambertseter

Det ble levert lange diskoskast under Vårkast på Lambertseter stadion på torsdag. Brandbus Lotta Flatum kastet 55.08 og forbedret dermed persen med over halvannen meter. Hun stod før sesongen med 53.42 som pers, noe hun tangerte i sesongåpningen i Portugal for en drøy måned siden og nå ble det altså personlig rekord.

Flatum har da hatt en fremragende sesongåpning. Hun nærmer seg for alvor Mette Bergmanns norske U23-rekord på 56.18, og er oppe på en fjerdeplass i Norge gjennom alle tider.
Flatum åpnet med 50.69, før det ble 55.08 i andre omgang. Deretter kastet hun 51.42 og ugyldig, før det ble fine 53.88 i nest siste omgang og hun avsluttet med ugyldig. Flatum ligger på en sjetteplass på årets europeiske U23-statistikk.

Tjalves Markus Rooth deltok i nok en diskoskonkurranse og kastet 49.13, pers med over halvannen meter. Han hadde en jevn og fin serie: X, 47.87, 49.05, 46.96, 47.70, 49.13. Rooth skal gå sesongens første tikamp neste helg og har vist i det siste at diskosformen er solid.

Pers av Eikeng

Ida Eikeng presterte bra under UW-WSU Dual Meet, som er en konkurranse mellom skolen Urædd-utøveren studerer på University of Washington og Washington State University.
Eikeng åpnet dagen med å hoppe 6.01/+1.0 og bli nummer to i lengde. Dette var første gang hun hoppet over seks meter i øvelsen, og alle hennes seks hopp var over 5.70. Det ble også andreplass på 100 meter hekk med 13.57/-0.5 som er hundredelet bak årsbeste og to tideler bak pers. Resultater. 

Laksevågs Beatrice Nedberge Llano vant slegge under ASU Twilight Invitational etter et lengstekast på 68.23, som er en drøy meter bak årsbeste. Resultater.  

Gateløp på menyen denne helgen

Weldu Negash Gebretsadik fra BUL ble nummer 14 i Vienna City Marathon med 2:17:19, som nok var litt bak målet for VM-deltakeren fra 2019. Han var med i tetgruppen fra start av med passering 14:57 på 5 kilometer og 29:58 på 10 kilometer. Han hadde også kontakt med teten da halvmaraton ble passert på 1:03:22. Gebretsadik begynte å slite litt etter det og det ble en tung avslutning på løpet. Cosmas Matolo Muteti fra Kenya vant på 2:06:53. Resultater. 

Massemønstringene var tilbake i Oslos gater da Sentrumsløpet ble arrangeret på lørdag. Hoveddistansen 10 kilometer ble vunnet av Tjalves Annie Bersagel og svenske Samuel Tsegay. Bersagel løp på 34:29 og vant 21 sekunder foran svenske Sanna Mustonen, mens Vidars Runa Skrove Falch tok tredjeplassen med tiden 35:11. Tsegay løp på 29:56 og hadde en solid avslutning på løpet etter å ha passert halvveis på 15:23, han lå da sammen med Ull/Kisas Awet Nftalem Kibrab, som ble toer på 30:45. Tredjeplassen løp Gulars advokatfullmektig Johannes Teigland inn til med 30.58. Annie Bersagel passerte forøvrig halvveis på 17:33 med Runa Skrove Falch og Sanna Mustonen fem sekunder bak.

Det ble også arrangert Sentrumssprinten over 800 meter og vinnerne ble Tjalves Solveig Hernandez Vråle og Vollans Ånung Viken med henholdsvis 2:12 og 1:51. Frida Byfuglien fra Lillehammer og Magnus Warvik fra Vidar vant 5 kilometer på 18:22 og 15.41. Resultater. 

Flere resultater fra USA

Norodds Elise Hoel Ulseth deltok i flere øvelser under South Dakota Challenge. Hun ble nummer 13 på 200 meter med 25.41W/+5.9 på fredag. På lørdag vant hun 100 meter hekk på 13.84W/+5.1, hun var også raskest i forsøket med 14.06W/+4.0. Hun ble nummer 19 på 100 meter med 12.31W/+4.5 og nummer 34 i kule med pers 11.43. Resultater.

Jon Nerdal fra Norna-Salhus ble nummer tre i slegge under LSU Alumni Gold med 65.56. Resultater. 

Elisabeth Thon Rosvold ble nummer ni i diskos med 48.97 og nummer 21 i kule med 13.45 under Michael Johnson Invitational. Resultater.

Ålesunds Sigrid Kleive vant spyd under J. Fred Duckett Twilight med 41.52 og ble nummer ni i lengde med årsbeste 5.73/+0.8. Resultater.