IMG_1675.jpg
Erik Johannes Rosvold. Foto: Bildbyrån

Dobbeltseier til Tjalve for fjerde år på rad

Lagserien 2022 er første året hvor lagserien følger kalenderåret og hvor innendørsresultater nå teller på lik linje med utendørs resultater. Det har påvirket poengsummene positivt, og det er mange flotte prestasjoner.

Her er sluttstillingen med forbehold for feil og mangler.
Samlelisten for 3. divisjon kvinner justert 6. februar.

Førstedivisjon menn:

H122.png

Tjalve har vært helt suverene i årets serie og oppnådde den nest høyeste poengsummen noensinne med nåværende regelverk hva antall øvelser angår og siden nåværende poengtabell ble iverksatt i 2003.
Tjalve vinner for niende år på rad, og for syttende gang totalt av de tjue årene.

Sandnes forsvarte sin sølvplass fra i fjor med en klart bedre poengsum og ikke så langt bak sin bestenotering fra 2013 hvor de vant.
Med en imponerende sluttspurt passerte Norna-Salhus sin byrival Gneist og gjeninntok posisjonen som Bergens beste lag, på tross av at Gneist oppnådde sin beste poengsum noensinne.

Det har vært et høyt nivå i mellomsjiktet, aldri før har det vært ti lag over 22.000 poeng. Det høye nivået vises ved at Tønsberg falt fire plasser fra året før, selv om poengsummen var høyere.

Tre lag fra Hordaland rykker ned, to av dem etter å ha rykket opp i år. Nittedal rykker også ned etter fire år i toppdivisjonen.

Førstedivisjon kvinner:

K122.png

Tjalve er omtrent like suverene i kvinneklassen, og er nær sin egen poengrekord fra i fjor. Tjalve har vunnet fire år på rad og seksten av de siste tjue årene.
Den store positive overraskelsen er Sandnes som nyopprykket lag klatrer helt opp på andreplass, første gang noensinne på pallen og med en forbedring av sin poengrekord på rundt 1.700 poeng.
Tyrving leverer også alltid godt, og har nå vært på pallen ti år på rad.

Også blant kvinnene var det høyt nivå blant lagene bak pallen med flere poengrekorder.
Haugesund sørget for at begge nyopprykkede lag fra Rogaland sikret fornyet tillit.
Etter tre sjetteplasser på rad må Stjørdal ta veien ned en divisjon.
Nyopprykkede Tønsberg og Fana rykker også ned sammen med Nittedal som dermed rykker ned i begge klasser.

Andredivisjon menn:

H222.png

Både Fana og Vidar rykket rett opp igjen etter nedrykket, og Fana satt i tillegg ny poengrekord for divisjonen. De får følge av Ranheim og Osterøy som begge var rett under opprykk i fjor. Ranheim var i toppdivisjonen i 2019, mens vi må tilbake til 2014 for å finne sist gang Osterøy var der.

Tre av de nyopprykkede lagene klarte å holde plassen.
Dimna opplever dessverre nedrykk to på rad, mens vi blant de andre nedrykkslagene finner Fri som ikke har vært på nivå tre siden 2006.

Andredivisjon kvinner:

K222.png

Akkurat som i fjor ble det raske returer til toppen for tre av lagene som rykket ned året før. De får følge av Ullensaker/Kisa IL som med en veldig god poengsum sikrer seg en debut i toppdivisjonen neste år. Med bare 23 av 25 mulige øvelser var Vidar bare drøye 100 poeng bak poengrekorden i divisjonen.

I bunnen rykket de to lagene fra Vestfold ned sammen med Asker Skiklubb som kun fikk et år på nivå to. og Laksevåg som har vært der de seneste fire år.

Tredjedivisjon menn:

H322.png

Kristiansand vinner på en flott poengrekord og første lag over 15.000 poeng. Også Moelven presterte svært bra og tangerte den gamle rekorden. Begge disse lagene har vært oppe i divisjonssystemet tidligere.
De får følge av to lag som begge blir debutanter.
Sørild har riktignok vært på øverste nivå med sitt kvinnelag, men for herrelaget blir det en ny utfordring. Fyllingen er i kraftig framgang, fra sin 37. plass i fjor ble det opprykk for bydelsklubben fra Bergen.

Antall lag over minimumsgrensen på 5.000 er opp i år, fra 133 til 148 lag.
Se oversikt.

Tredjedivisjon kvinner:

K322.png

Både Steinkjer og Tjalve 2. lag rykket rett opp igjen etter nedrykket året før, Steinkjer med den tredje beste poengsummen noensinne i divisjonen. De får følge av Ask og Sarpsborg, to lag som ikke vært på nivå to med sine kvinnelag, selv om de har erfaring med sine herrelag.

Antall lag over minimumsgrensen på 5.000 er gledelig opp fra 114 i fjor til 136 i år.
Se oversikt.

Første- og andredivisjon.
Tredjedivisjon menn.
Tredjedivisjon kvinner.

All historikk samlet på ett sted:

Serieutvalget har samlet all historikk fra 2003-2022 i ett regneark. Her kan man se de beste lagene i de ulike divisjonene år for år, all-time best-lister både samlet og for hver krets og en oversikt over alle lag år for år sortert på krets.