IMG_1935.jpg
Johnni Håndstad ble kåret til årets ildsjel. Foto: friidrett.no.

Johnni Håndstad ble årets ildsjel på Friidrettsgallaen

Lørdag kveld ble årets Friidrettsgalla arrangert på Thon Hotel Arena på Lillestrøm. Johnni Håndstad ble kåret til årets ildsjel, og i tillegg ble det delt ut en rekke andre priser. Fullstendig oversikt finner du her.

Friidrettsgallaen er en del av av Norsk Friidretts samlingshelg på Lillestrøm, som innbefatter Høstmøtet, Trenerseminaret og Friidrettsfkoneferansen.

Oversikt over helga på Lillestrøm finner du her.

Kåringene er, med unntak av prisen som Årets Trener - som er i regi av Trenerforeningen, Årets Friidrettens dag og prisene fra European Athletics basert på innsendte nominasjoner.

Bildene som er lagt ut her på siden kan fritt brukes av klubber og media mot kredittering Foto: friidrett.no.

Disse fikk priser:

Årets klubb - Moelven IL.

Kriteriene for prisen: Årets klubb er en klubb som lever opp til visjonen «Friidrett for alle – hele livet». Momenter som vektlegges ved tildeling av prisen er årets klubb er - i ikke prioritert rekkefølge:

  • Medlemsvekst.
  • Bredden av aktivitetstilbudet (trening og konkurranse-aktivitet).
  • Kompetansehevende aktivitet.
  • En klubb som setter fokus på helheten i klubben.
  • En klubb som utvikler alle områdene i organisasjonshjulet.
Dag Kåshagen. Foto: friidrett.no.
Dag Kåshagen. Foto: friidrett.no.

Juryens begrunnelse: Årets klubb er en klubb som lever opp til visjonen «Friidrett for alle – hele livet». I sin egen visjon bruker de både begrepene bredde og topp. De tilbyr aktiviteter for barn, ungdom og voksne og legger særlig vekt på å inkludere utøvere med funksjonsnedsettelser. De har hatt en betydelig vekst i antall aktive medlemmer, de har utøvere som hevder seg både nasjonalt og internasjonalt og de arrangerer både stort og smått. De har en klubbhåndbok som forteller hva klubben skal jobbe med og hvem de er til for, og de jobber med å utvikle organisasjonen sin. I 2022 kunne de med stolthet arrangere åpningsstevne på en helt ny arena og det gjorde de med å invitere til et annerledes-stevne. Årets klubb i norsk friidrett i 2022 er Moelven IL.

Årets unge trener - Magnus Kringstad fra IL i BUL Oslo.

Kriteriene for prisen: Årets unge trener er under 30 år og er engasjert i en friidrettsklubb/-gruppe i Norge. Momenter som vektlegges ved tildelingen er:

  • Kompetansenivå.
  • Hvordan treneren jobber med utøverutvikling og treningsmiljøet i gruppa treneren er trener for.
  • Hvordan treneren fremstår som rollemodell i miljøet.
Magnus Kringstad. Foto: friidrett.no.
Magnus Kringstad. Foto: friidrett.no.

Juryens begrunnelse: Friidrettsklubbene i Norge roper etter flere kompetente trenere, og prisvinneren i denne kategorien er nettopp det. Årets unge trener tar treneroppgaven på alvor og er like opptatt av at barn skal få prøve friidrett og oppleve mestring som å følge opp ungdoms- og juniorutøverne sine som satser på friidrett. Fra begrunnelsen til forslagsstilleren siteres det: «Med denne personen som trener opplever enhver utøver personlig oppfølgning og et tilrettelagt program basert på ambisjoner og alder». Prisvinneren er født i 1998 og hører til i Osloklubben Il i BUL. Årets unge trener er: Magnus Kringstad fra IL i BUL Oslo.

Årets trener - Bjørn Åge Herdlevær, Fana IL.

Årets trener for 2022 er en utmerkelse i regi av Trenerforeningen.

Bjørn Åge Herdlevær. Foto: friidrett.no.

Bjørn Åge Herdlevær. Foto: friidrett.no.

Trenerforeningens begrunnelse for tildelingen: Bjørn Åge Herdlevær blir tildelt utmerkelsen «årets trener» først og fremst for hans mangeårige arbeid med stavhopperne i bergensregionen, noe som kulminerte med bronsemedalje til Pål Haugen Lillefosse under årets EM i München.
Pål har også forbedret den norske rekorden flere ganger i år, både innendørs og utendørs, og han ble tildelt Kongepokalen under NM i 2022.
Til tross for sin relativt unge alder har Bjørn Åge god fartstid som trener. Allerede i 2010 var den første av hans utøvere på landslaget, den gang i mangekamp. Siden har det vært en jevn strøm av utøvere som har gjort gode prestasjoner. Vi kan nevne at det har blitt norske juniorrekorder, deltagelser i aldersbestemte mesterskap, deltagelser i EM, gull i norske mesterskap og nå til sist nevnte prestasjoner av Pål.
Som trener er Bjørn Åge godt lokalt forankret i klubb og krets.
Bjørn Åge har et genuint ønske om å utvikle seg selv. På alle reiser og mesterskap søker han mot andre trenere og grupper og han forstår at dette er nødvendig for å utvikle egne utøvere. Han ser egen utvikling i tett sammenheng med utøvernes utvikling. Han tilbyr også sin kompetanse til andre klubber, samt på kretsens samlinger - klubbtilhørighet er ikke viktig. Nylig har han vært på en rundtur til andre klubber hvor han hadde med staver og viste utøvere og lokale trenere hvordan man kommer i gang med stavtrening. Årets trener er: Bjørn Åge Herdlevær, Fana IL.

Priser fra European Athletics:

European Athletics Member Federation Award - Kalle Glomsaker, Mandal & Halse IL og NFIF.

Kalle Glomsaker. Foto: friidrett.no.

Kalle Glomsaker. Foto: friidrett.no.

Denne prisen tildeles personer som gjennom en årrekke har vist et ekstraordinært bidrag til sitt nasjonale forbund, European Athletics eller begge deler. Prisen tildeles vanligvis forbundsledere, arrangører, trenere og andre personer foreslått av presidenten i deres nasjonale forbund.
For 2022 tildeles prisen til Kalle Glomsaker, Mandal & Halse IL og NFIF.

European Athletics Coaching Awards - Leif Olav Alnes, IK Tjalve og Jan Hermann Hordvik, IL Norna-Salhus.

Jan Hermann Hordvik. Foto: friidrett.no.

Jan Hermann Hordvik. Foto: friidrett.no.

Leif Olav Alnes. Foto: friidrett.no.

Leif Olav Alnes. Foto: friidrett.no.

Denne prisen skal bygge opp under og anerkjenne trenernes viktige rolle. Treneren til hver europamester for senior blir automatisk nominert til prisen.
I tillegg inviteres alle de 51 nasjonale forbundene som er tilsluttet EA å nominere trenere basert på kriteriene «excellence in coaching».
For 2022 tildeles European Coaching Awards følgende personer:
Leif Olav Alnes, IK Tjalve og Jan Hermann Hordvik, IL Norna-Salhus.

Årets unge leder - Fride Vågen fra IL Norna-Salhus og Hordaland friidrettskrets.

Kriteriene for prisen: Årets unge leder er under 30 år og er engasjert enten i en friidrettsklubb, krets/region eller sentralt i NFIF. Momenter som vektlegges ved tildelingen er:

  • Engasjement og kompetanse.
  • Initiativ og handling/tiltak lederen har satt i gang.
  • Hvordan lederen framstår som rollemodell i miljøet.

Fride Vågen. Foto: friidrett.no.

Fride Vågen. Foto: friidrett.no.

Juryens begrunnelse: Alle organisasjoner trenger ettervekst og fornyelse, og prisvinneren i denne kategorien utmerker seg som en som tar ansvar og utfører lederskap. Den unge prisvinneren har tatt initiativ til og gjennomført nye tiltak, særlig i friidrettskretsen. Prisvinneren var også en meget dyktig og godt likt hovedleder på Lerøy-lekene for laget vedkommende ledet – og det var ikke et lite lag. Prisvinneren er født i 2002 og forvalter ansvaret som rollemodell for de som er enda yngre på en super måte. Årets unge leder er Fride Vågen fra IL Norna-Salhus og Hordaland friidrettskrets.

Årets arrangement på bane - Lerøy-lekene Østlandet arrangert av Rjukan IL Friidrett & Triathlon.

Kriteriene for prisen: Årets arrangement på bane har utmerket seg som et godt arrangement der arrangøren har klart å legge forholdene godt til rette for både utøvere, publikum og andre interessenter. Andre momenter som også vurderes ved tildelingen er:

  • Særegenhet og originalitet.
  • Miljøhensyn.
  • Profilering og markedsføring.
  • Arrangørens ressurser og forutsetninger.

Matilde Flor Størvold, Malene Storøygard og Ibrahim Farah Hussein. Foto: friidrett.no.

Matilde Flor Størvold, Malene Storøygard og Ibrahim Farah Hussein. Foto: friidrett.no.

Juryens begrunnelse: Gode arrangementer har en arrangør som er godt forberedt, der både utøvere, ledere/trenere og publikum kjenner at de er godt ivaretatt. Årets arrangement på bane utmerket seg ved å være nyskapende, svært godt tilrettelagt for alle og hadde en genial måte å forsterke mestring på. Arrangøren bruker sitt egenutviklede arrangementssystem der for eksempel alle som setter personlig rekord automatisk får en applaus, noe som kanskje er ekstra viktig når utøverne er i den alderen de er. Og dette er bare toppen av kransekaka på et allerede supert arrangement. Årets arrangement på bane i 2022 er Lerøy-lekene Østlandet arrangert av Rjukan IL Friidrett & Triathlon.

Årets arrangement utenfor bane - Mensen Ernst Minneløp arrangert av IL Modig.

Kriteriene for prisen: Årets arrangement utenfor bane har utmerket seg som et arrangement der arrangøren har klart å legge forholdene godt til rette for både utøvere, publikum og andre interessenter. Andre momenter som også vurderes ved tildelingen er:

  • Sikkerhet og risikovurdering.
  • Miljøhensyn.
  • Godt tilrettelagt for barn og ungdom, og generelt mangfold i deltakelsen.
  • Profilering og markedsføring.
  • Særegenhet og originalitet.

Dag Einar Bøtun. Foto: friidrett.no.

Dag Einar Bøtun. Foto: friidrett.no.

Juryens begrunnelse: Dette særegne arrangementet, med røtter tilbake til 80-tallet, er vel så populært blant deltakere som publikum. Her finnes tilbud til alle aldersklasser og et godt tilrettelagt alternativ for rullestolbrukere. Med løpstraséer i spektakulære omgivelser evner arrangøren ikke bare å gi deltakere og publikum en unik opplevelse, men også via sin kreative profilering Og å synliggjøre en av Norges første og største langdistanseløpere og hans bragder i livet. I år ble løpet arrangert for 36. året på rad, og etter tradisjonell kransnedleggelse ved minnesteinen kunne deltakerne igjen hylle løperkongen i dette originale minneløpet.
Årets arrangement utenfor bane går til Mensen Ernst Minneløp arrangert av IL Modig.

Årets Friidrettens dag - Moss IL.

Anne-Britt Tollefsen. Foto: friidrett.no.

Anne-Britt Tollefsen. Foto: friidrett.no.

Juryens begrunnelse: Denne prisen kommer kanskje litt uventet på da den ikke er annonsert på forhånd. Men bakgrunnen for prisen er at NFIF i år, som en del av idrettens ekstra innsats på å komme på beina igjen etter to år med korona, har delt ut aktivitetspakker til klubber som har arrangert Friidrettens Dag. Prisvinneren var en av mange som søkte og mottok pakken, men skiller seg ut i måten de forberedte og gjennomførte arrangementet på. De inviterte til friidrettsdag for hele familien der alle kunne prøve de øvelsene de selv ville. Alt fra hinderløype og 40 meter hekk til stav. Det var gratis å delta, og alle deltagerne fikk medalje. Klubbens mange ungdomstrenere var øvelsesledere og aktivt med i arrangementet.  Årets Friidrettens dag er Moss IL.

Årets ildsjel - Johnni Håndstad fra BUL Tromsø og Troms friidrettskrets.

Kriteriene for prisen: Årets ildsjel har, uansett alder, gjort en solid frivillig og uegennyttig innsats i friidretten utover det man kan forvente. Årets ildsjel kan ikke være ansatt i klubben eller kretsen.

Juryens begrunnelse: Denne ildsjelen har vært engasjert i friidretten svært lenge. Prisvinneren er allsidig og har spilt en særdeles viktig rolle i to ulike klubber. Prisvinneren er ikke redd for å ta ordet, har vært stevneleder og trener, trår til som dommer og er sentral i styrearbeid og utvalg. Spesielt innenfor et område er denne ildsjelen en viktig fagressurs. I sommerferien sin brukte vedkommende mye tid på oppussing og snekring, og nei, det var ikke på hytta si, men på et friidrettsstadion. Noe prisvinneren for så vidt har besøkt et stort antall av, men akkurat dette stadionet betyr nok aller mest. Stadionet heter Valhall og årets ildsjel er: Johnni Håndstad fra BUL Tromsø og Troms friidrettskrets.