IMG_1302.jpg
Liggende med krampe i målområdet tar NM-vinner Mari Fenre imot gratulasjoner fra Marjo Liikanen. Foto: Henrik Aasbø.

Favorittseire i lørdagens NM i terrengultra

- Takk for turen, sier den sittende mester, Mari Fenre, til finske Marjo Liikanen. De to var suverene i kvinneklassen, mens Didrik Hermansen innfridde og vant mennenes klasse under lørdagens NM i terrengultra i Oslo.

Arrangementets nettside.

IMG_1303.jpg

Topp tre i herreklassen med medaljer. I midten vinneren Didrik Hermansen, flankert av sølvvinner Erland Eldrup (til venstre) og Kristoffer Eftedal. Foto: Henrik Aasbø.

Det var en variert og tøff utfordring IL Koll hadde sørget for da årets norske mestere i terrengultra skulle kåres.
Start og mål var lagt til Kringsjå skole like sør for Sognsvann i Oslo, og på de siste tre milene fulgte NM-løypa samme trase som den populære løpet Nordmarkstraver’n, som for øvrig fylte 50 år denne helga.
Men før de kom til den vanlige startplassen ved Stryken måtte NM-deltakerne ta seg gjennom 53 kilometer med meget teknisk og tøft terreng som i sin helhet gikk langs blåmerkede stier.
Vår ekspert, Olav Engen, fikk helt rett da han i intervjuet foran mesterskapet hadde Mari Fenre og Didrik Hermansen som klare favoritter. Men ingen av dem vant uten en spennende duell.

- Hun var helt rå

- Det var ei kul løype og det gikk veldig bra helt til den siste kilometeren, smilte Mari Fenre fra Siljan IL. 35-åringen gjorde intervjuet liggende i målområdet, og sleit fortsatt med kramper som begynte å komme på de siste noen hundre meterne inn mot mål.
- Jeg har aldri hatt kramper før, la hun til.
Sånn skal det være, men tar ut alt i ei tøff NM-løype.
Sammen men Marjo Liikanen laget hun en spennende duell i kvinneklassen, der den finske tidligere landslagsløperen i orientering førte gjennom den teknisk krevende første delen av løypa.
Sandnes-baserte Liikanen har bodd 20 år i Norge, og kunne derfor kjempe om NM-medaljer.
- Hun var helt rå i de tekniske partiene og jeg fikk ligge i ryggen på henne og ta det som læring. Perfekt trening, mente Fenre, som har sin styrke når det går oppover.
- Det gikk veldig lett oppover i dag, og da vi kom inn på grusen kjente jeg at jeg hadde mer å gå med. Da var det bare å «gunne på», sier hun.

- Må kose seg underveis

- Etter rundt 70 kilometer prøvde jeg bare å kose meg. Skal man først løpe 83 kilometer, må man jo sørge for å kose seg underveis, smiler en glad Fenre – mens krampene i den ene leggen trykker til igjen.
Da det var rundt fem kilometer igjen hadde hun opparbeidet seg et klart forsprang til den finske løperen, og inn mot mål var hun aldri truet. Bortsett fra tendensene til krampe.
- Hvis vi ser litt fram i tid er det VM i Thailand i november, hva tror du om det?
- Jeg er bare sykt glad for at jeg ble tatt ut. Da jeg hørte det, skjønte jeg at jeg måtte trene godt og satse, og er spent på hvordan det går.
Med tiden 8.21.52 var Fenre ett minutt og 39 sekunder foran Liikanen fra GTI i mål. Anna Louise Astad Sørlie fra Heming tok bronsemedaljen med tiden 9.47.05.

- Det ble en langspurt

Didrik Hermansen fra Romerike Ultraløperklubb fant seg sjøl på tiendeplass da løperne passerte Vettakollen. Men han ante at noen av de yngre løperne hadde startet litt for hardt.
Og 42-åringen fikk rett.
- Jeg åpnet forsiktig for å spare muskulaturen på de tøffe stiene. Jeg ville ha gode bein til grusveien etter Stryken. Og det fungerte bra. Etter hvert begynte jeg å plukke løpere, sier den rutinerte ultraløperen.
Etter å ha tatt igjen Erland Eldrup fra Bodø Bauta Løpeklubb, ble det litt rykk og napp, og etter hvert fikk Hermansen et overtak.
- Jeg ville absolutt ikke ha noe spurtoppgjør så derfor ble det en langspurt på de siste fem kilometerne, smiler Hermansen. Vinnertiden ble 7.22.35; ett minutt og 15 sekunder foran Eldrup.
- Hva tenker du om dine VM-sjanser senere i høst?
- Jeg har jo deltatt i to VM før, og begge ganger endte jeg på tiendeplass. Så et klart mål må være å komme blant de ti beste, mener Didrik Hermansen.

- Har anlegg for dette

Bronsemedaljen i herreklassen gikk til Kristoffer Eftedal fra Sandefjord TIF, 13 minutter og 12 sekunder bak Hermansen. Etter to fjerdeplasser i NM var pallen en fin oppmuntring for ham.
Helt til slutt vil vi advare litt for fjerdemann, Ludvik Rød Benco, den 25 år unge - i denne sammenheng - Skedsmo-gutten som løper for Romsdal Randonee Klubb under studier i Molde.
- Jeg har funnet ut at jeg har anlegg for dette, og vil satse mer framover, sier den tidligere fotballspilleren, som under pandemien ble ultraløper.