IMG_0163.jpg
Egentlig trives Stian Dahl Sommerseth bedre i skog, mark, fjell og bratte bakker enn på Karl Johan i hovedstaden. Foto: Henrik Aasbø.

- Målet er motbakke-NM og jeg håper på EM

- Jeg mener man har alle muligheter til å bli god i Nord-Norge, sier 25-årige Stian Dahl Sommerseth. Han har NM i motbakkeløp som sesongens store mål, men håper også å bli uttatt til EM. Torsdag 26. mai arrangeres det første uttakningsløpet til EM; Storehaugen Opp i Lærdal.

En ung, veltrent mann kommer løpende langs Karl Johans Gate i hovedstaden, passerer Stortinget med lette steg og fortsetter opp mot Egertorget.

Han ser ut til å være i sitt rette element. Men det er to feil her.

Han er opprinnelig fra Tromsdalen og er helt klar på at han skal tilbake dit en eller annen gang. Og i bygatene er han ikke i sitt rette element. Det er ute i skog, mark og fjell han helst vil løpe, og han trives aller best når bakkene blir skikkelig bratte.

- Men er det mulig å bli skikkelig god i Nord-Norge, da?
- Ja.
Svaret kommer kontant, og vi tror et øyeblikk at spørsmålet er ferdig besvart. Men det er det ikke.

- Lyst og vilje

- Alt er mulig der oppe. Jeg ser ingen begrensninger. Men jo da, man er langt unna både de beste miljøene, konkurransene, klubbene og trenerne. Det er et faktum. I tillegg er det full vinter fra oktober til mai, og vi har heller ingen innendørsfasiliteter å trene i.

- Men vi får noe annet, fortsetter han.

- Vi som bor der oppe får en innebygget lyst og vilje til å slå oppover, noe jeg tror ikke finnes maken til så mange andre steder.

87559B1E-893B-4943-9C89-95A5117CEE67.png

Han er bestemt, og setningene kommer ferdig formulert.

- Det er fullt mulig for oss i nord til å bli blant verdens beste, selv i store sommeridretter, sier Stian Dahl Sommerseth, og trekker fram syklisten Andreas Leknessund som et godt eksempel.

- Ingen begrensninger

- Tromsø er en god posisjon for en storby. Du befinner deg like under flotte fjell og kan løpe opp på nærmeste topp nesten uansett hvor du befinner deg. Og da snakker vi ikke om en ås, men om et ordentlig fjell.

- Så, nei. Det er ingen begrensninger. Men det betyr ikke at vi ikke skal ha en hall, legger han til.

Vel vitende om at nærmeste friidrettshall befinner seg i Steinkjer, cirka 16 timers biltur unna «Nordens Paris».

- Men hvorfor flyttet du da?

- Fordi jeg fikk jobb her, sier førstekonsulenten i Samferdselsdepartementet, der han jobber i veiseksjonen. Han er nyutdannet jurist.

- Det er et smalere arbeidsmarked i Tromsø. Det er nok lettere å vende snuten nordover igjen når CV’en ikke lenger bare er et blankt ark.

- Og jeg skal tilbake. Helt klart.

- Bitt av en basill

Det var under NM i motbakkeløping i Førde i fjor at han slo gjennom. En sterk sølvmedalje kun 24 sekunder bak ofte så suverene Johan Bugge var en prestasjon som ble lagt merke til.

Følg også motbakke på deres egen Facebook-side

Og satsingen fortsetter.

- Ja, det er motbakkeløping jeg satser mot. Fotball sluttet jeg med i 2016. Da ble jeg introdusert for en verden som hørtes utrolig spennende ut. Jeg ble bitt av en basill jeg ikke visste noe om. Jeg har alltid likt å være ute, og jeg bodde under store fjell i Tromsdalen. Der var det bare å snøre på seg skoene og løpe opp og ned så fort og så lenge man ville. Det er en drøm.

- Jeg lever drømmen nå, sier Dahl Sommerseth.

Vi treffer ham like etter jobb i departementet. Kledd i kortbukse og treningsjakke, skiller han seg betydelig ut fra de andre – og dresskledde – byråkratene som kommer ut døra rett over gata fra den mye omtalte høyblokka.

Det var i fjor høst han flyttet, og har funnet seg vel til rette i sin nye leilighet på Grünerløkka.

Miljø med sterke løpere

- Jeg satser på motbakkeløping nå, og så ser jeg på sikt fram mot enda lengre løp. Men det må være i skog, mark og fjell, understreker han.

Og bekrefter at terrengultra kan være meget aktuelt om noen år.

Men selv om han har flyttet til Oslo, representerer han fortsatt Tromsø Løpeklubb, der han også sitter som styremedlem.

- Når det går bra for Tromsø Løpeklubb, går det bra for meg også. Det var de som lærte meg å løpe, forklarer han.

- Jeg bor her i Oslo, men jeg involverer meg i moderklubben – og møter dem når det er mulig. Det er fin aktivitet når det gjelder gateløp der opp, men jeg har litt andre ambisjoner. Derfor har jeg nå knyttet meg til et miljø her i Oslo, med løpere som har de samme ambisjonene og målene som jeg har.

Etter at han flyttet sørover har han funnet seg godt til et miljø med sterke løpere som Karoline Kyte, Patrick Stangbye, Sylvia Nordskar og Halvdan Emil Færø, og har fått Sindre Buraas som trenere.

For øvrig en Sindre Buraas som denne sesongen selv gjør ei skikkelig satsing på motbakkeløp.

- Ambisjoner om å vinne

- Hvilke mål har du satt deg for sesongen?

- Det store målet for sesongen er NM i motbakkeløp i Sauda. Deretter håper jeg å kunne bli uttatt til EM i Spania senere på sommeren.

Motbakke tror på internasjonalt gull

- Dermed blir også de tre uttaksløpene viktige. Jeg stiller ikke på startstreken i et eneste motbakkeløp uten ambisjoner om å vinne, understreker Stian Dahl Sommerseth.

Første store test kommer Kristi Himmelfartsdag, 26. mai. Da går Storehaugen Opp i Lærdal, det første av tre kvalifiseringsløp som danner grunnlaget for uttak til EM. Her blir det første 300 flate meter, deretter 3,4 kilometer med totalt over 900 meter med stigning.

De to neste uttaksløpene blir så Bergen Fjellmaraton 2. juni og Hovlandsnuten Opp (NM) i Sauda 11. juni.

- Bygge motor

Treningsfilosofien er enkel, forteller tromsdalingen.

- Den som har størst kapasitet vinner. Derfor handler det om å bygge motor. Vi løpet tre til fem intervaller i uka med en intensitet som gjør at man kan gjøre det, selv om man er i full jobb.

Om riktig intensitet sier han:

- Jeg har aldri brukt laktatmåler. Jo, jeg har pulsbelte, men har ikke brukt det så mye at jeg har vært nødt til å bytte batteri ennå…

Med andre ord, han mener å ha kontroll på intensitetsstyringen uten tekniske duppeditter og hjelpemidler.

I Tromsdalen gjør man det i naturen, og på den naturlige måten.