nfif-logo-705x405.jpg

VM i fjell- og terrengløping utsatt til februar 2022

Tidligere i år ble det klart at både IAU 24-timers verdensmesterskap som var planlagt til 2. og 3. oktober i Romania, og IAU 50 km verdensmesterskap som skulle blitt holdt i kinesiske Taipei 31. oktober ble avlyst. Nå er det også klart at heller ikke terrengmesterskapet i Chiang Mai i Thailand fra 11. til 14. november kan gå etter planen.

I en pressemelding fra World Athletics heter det:
"Etter diskusjon med våre thailandske kolleger fra den lokale organisasjonskomiteen, har vi blitt enige om at vi må ta den vanskelige avgjørelsen om å utsette det første verdensmesterskapet i fjell- og terrengløping som var planlagt i perioden 11. til 14. november 2021.
Beslutningen ble tatt etter å ha vurdert den nåværende usikre situasjonen angående folkehelseproblemene rundt Covid-19; ikke bare Thailand, men også våre egne land som kan påvirke helse og sikkerhet for våre idrettsutøvere og verter.
For tiden planlegger vi å med mesterskap den andre helgen i februar 2022, når de klimatiske forholdene er omtrent som i november. Bekreftelsen av datoen er imidlertid betinget av Covid-19-situasjonen de neste månedene. En endelig avgjørelse om hvorvidt utsettelse til februar 2022 fremdeles er mulig, eller om det skal flyttes til november 2022, vil bli tatt innen utgangen av oktober 2021. 

Terrengultra og uttak

John Strupstad, leder for NFIFs ultraløpsutvalget, forteller at det for terrengultra kan bety at man må starte uttaksvurderingen på nytt dersom det blir flytting til november 2022.
- Men per nå forholder vi oss til at det blir mesterskap i februar, sier Strupstad.
Da gjelder også tidligere annonserte uttakskriterier: "Amerikansk uttak" i NM terrengultra til VM i Thailand.
Det betyr at høstens utsatte NM terrengultra, som arrangers i Molde 11. september, blir det primære uttaksløpet til VM, forutsatt at Thailandarrangementet blir i februar. 
Da kan de to beste i NM for kvinner og menn belage seg på uttak til terrengultgra i Thailand. I tillegg vil utvalget åpne opp for en ekstra fra hvert kjønn basert på resultater i andre løp; gode resultater i løp med sterke felt.
Med mesterskap i november 2022 vil man sannsynligvis ha betydelig bedre grunnlag for uttak med tanke på at deltakelse i internasjonale løp blir lettere igjen, så det uttaket som gjøres etter NM vil bli vurdert på nytt ved en slik utsettelse. 
Se også: NM terrengultra Molde7topper

Avlyst tidligere i år

- Det kom ikke som noen stor overraskelse, men det er likevel kjedelig, sa leder av ultraløpsutvalget, John Henry Strupstad om avlysningen av de to ultraløpes-VM tidligere i år. 

26. juni sendte IAU ut en pressemelding der de forteller at ultraløpsmesterskapene på 24-timers og 50 km er avlyst. 

De uttatte norske løperne til VM 24-timers er informert om avgjørelsen, og er selvsagt skuffet. For dem er det nå NM på Bislett i slutten av november som blir neste mesterskapsmulighet.

I kunngjøringen fra IAU skriver generalsekretær Hilaty Walker blant annet:

"Vi er veldig lei oss for å måtte kunngjøre kanselleringen av både 2021 IAU 24-timers verdensmesterskap som var planlagt til 2-3 oktober i Romania, og IAU 50K verdensmesterskap som skulle blitt holdt i kinesiske Taipei 31. oktober".

Beslutningen om å avlyse arrangementene ble tatt i fellesskap med de lokale organisasjonskomitéene i Romania og Kina.

"I begge tilfeller ble beslutningene tatt etter å ha vurdert alle de aktuelle risikoene og fordelene ved å holde internasjonale mesterskap i de respektive vertslandene. De lokale situasjonene i hvert vertsland var forskjellige, men enda viktigere, vi måtte også vurdere den globale variasjonen i risiko. Sikkerheten til utøverne og tilskuerne var en prioritering, samt å sørge for at deltakerne fra alle regioner hadde en god sjanse til å delta i verdensmesterskapet", skriver Hilary Walker.