ultra skog.jpg
Robert Sørlie og Morten Eilifsen kjemper seg fram gjennom Molde7topper i 2019. Lørdag kjempes det om NM-gull i samme trasé. Foto: Molde7topper

Tøff ultraløype når fire VM-plasser skal deles ut

Lørdag går NM i terrengultra av stabelen i Molde. I våte og tunge løyper skal det også kjempes om fire VM-plasser.

- Etter mye nedbør i det siste er det søkkvått ute i marka, så jeg kan allerede nå love at det blir våte og tunge løyper, sier løpsleder Thomas Sandhaug i Molde og Omegn Idrettsforening (MOI).
- Vi venter bare på at yr.no skal feie vekk noen regndråper som ligger ute nå. Det er meldt østavær, og det pleier som regel å bety minimalt med nedbør her oppe, forklarer han.
Uansett er det meldt lite vind. Det er alltid en fordel.
Dette er fjerde gang MOI forsøker å arrangere NM i terrengultra. Pandemien har medført flere utsettelser, men:
- Nå skal alt være klart, sier Thomas Sandhaug.

De to beste til VM

I tillegg til NM-medaljene, kjempes det også om to plasser for hvert kjønn i VM i terrengultra. De to beste er automatisk klare for tur til Thailand. Dette mesterskapet skulle gått nå i høst, men i skrivende stund ser ut til at VM 2021 går av stabelen i februar 2022.
I tillegg til de to beste i Molde lørdag, skal det tas ut én løper av hvert kjønn senere i høst.
Årets NM i terrengultra er en del av Molde7topper, der et løp på 19 kilometer over sju topper også inngår. To løp over henholdsvis tre og fem topper utgår i år på grunn av pandemien.

2700 høydemeter

For to år siden ble M7ultra arrangert i samme trasé, så noen av deltakerne kjenner nok litt til løypa fra før. Start og mål er ved Molde Idrettspark, og løypa har en samlet stigning på hele 2700 høydemeter.
Det skulle med andre ord være nok av utfordringer, sjøl om lengden på 50 kilometer er i korteste laget for et norgesmesterskap i terrengultra.
Det er NM for både seniorer og veteraner i Molde denne helga.

- Kamp om gullet

Det ferske mesterskapet ser ut til å bli stadig gjevere. NM terrengultra har kun vært arrangert fire ganger tidligere, og det er to år siden forrige gang. I følge Olav Engen, mangeårig forkjemper for ultraløping og medlem av Norges Friidrettsforbunds ultraløpsutvalg, kan det i år bli en kamp om gullet mellom så mange som seks-sju løpere av hvert kjønn.
- Og hvem vinner?
- Vanskelig å si, men jeg holder Sara-Rebekka Færø Linde fra Varegg og Tobias Dahl Fenre fra Siljan IL og Grenland Ultrarunners som favoritter. Men det er flere sterke løpere i feltet, understreker Engen.

Vunnet seks ultraløp

I kvinneklassen er for eksempel Sylvia Nordskar fra OSI en vinnerkandidat. Hun vant NM forrige gang, i 2019.
- Jeg ser jo at hun har vunnet de seks ultraløpene hun er registret med, senest 48-kilometeren i Lofoten Ultratrail i år.
Engen nevner i tillegg hennes klubbvenninne Molly Bazilchuk, Liv Richter fra Romerike Ultraløperklubb, Mari Fenre fra Siljan/Grenland Ultrarunners og Kirsten Hindhammer Amundsgaard fra Skåla IL. Sistnevnte har vunnet de to siste utgavene av Molde7topper ultra, i 2018 og 2019.

- O-løperne kan overraske

- I herreklassen har Tobias Dahl Fenre vunnet de fire siste ultraløpene han har stilt opp i med god margin. Men han utfordres blant andre av bergenseren Erland Åkra Eldrup, bosatt i Bodø der han løper for Bodø Bauta, Gjermund Nordskar fra Sogndal IL og Anders Kjærevik fra BFG Bergen Løpeklubb.
Store deler av løpet i Molde går på ganske bra stier, men Olav Engen utelukker likevel ikke at noen orienteringsløpere kan blande seg inn i teten. Han tror disse kan komme spesielt sterkt mot slutten av løpet.
- O-løperne kan overraske, spesielt i siste del der det går mye nedover kan de komme sterkt, tror Engen, som sjøl har masse erfaring med kart og kompass.
I tillegg er han spent på om veteraner som Ola Hovdenak fra Romsdal Randoneeklubb, Lars Olaf Haaheim fra Varegg Fleridrett og Robert Sørlie fra Trollheimen Fjellsportklubb kan blande seg inn – i alle fall i medaljekampen.
Hovdenak vant herreklassen i Molde7topper sist det ble arrangert, i 2019.
Tittelforsvarer i NM, Erik Sebastian Krogvig, stiller ikke på start etter at han forrige helg løp – og vant – Ultra Trail du Mont Blanc i Chamonix.