Salum_flagg.jpg
Salum Kashafali. Foto: Runar Steinstad, NFIF.

Gull til Salum Kashafali i EM ParaFriidrett

Salum Kashafali fra Norna-Salhus avsluttet årets EM i ParaFriidrett i polske Bydgoszcz med gull på 100 meter lørdag. Tidligere i mesterskapet tok Ida Nesse fra Tyrving sølvmedalje i diskos , mens Ida-Louise Øverland i dag var under kravet for deltakelse i Paralympics da hun ble nummer syv på 100-meteren. Her finner du alt om EM ParaFriidrett 2021.

Mesterskapets hjemmeside   Tidsskjema og resultater 
World Para Athletics Ranking   

Siden Norge for første gang deltok i EM Parafriidrett, i Assen i 2003, har det totalt blitt to gull, tre sølv og en bronsemedalje til de norske utøverne. De to gullmedaljenen kom ved Runar Steinstad, spyd i Stadskanaal i 2012, og ved Ida Nesse, diskos i Berlin i 2018. Nå kan vi legge til en tredje gullmedalje.

De norske resultatene i årets EM:

Tirsdag 1. juni:
SØLV: Ida Nesse - diskos finale F64
Ida Nesse fra Tyrving tok vår første medalje i mesterskapet med det meget gode resultatet 34.08 i diskos. Hun innledet med 33.00 og hadde så 33.28, 33.68, dødt, 34.05 og dødt. Vinner ble polske Faustyna Kotlowska som satte mesterskapsrekord med 34.58 i femte omgang. Ida, som vant øvelsen under EM i 2018, sikret seg dermed sin andre EM-medalje i karrieren. Tyrving-jenta, som er klar for Paralympics senere i år, var helelr ikke langt bak sin personlige rekord på 35.31.


Ida600em21.jpg

Ida Nesse. Foto: Runar Steinstad.

Femteplass: Ann Selda Deliler - 100 meter finale T63
I finalen på 100-meter ble det en femteplass til Ann Selda med tiden 18.65, syv hundredeler bak hennes personlige rekord.

Onsdag 2. juni:
Til finale: Vegard Sverd - 100 meter forsøk T13
Vegard kvalifiserte seg til finalen på 100 meter T13 etter et meget godt løp i forsøket på 11.67/-2.4. Han slo blant andre løpere med pb på 10.90 og 11.15.
Åttendeplass: Vegard Sverd - 100 meter finale T13
Dessverre pådro Vegard seg en kjenning i hamstring, og valgte å roe ned før det smalt til skikkelig. Da ble det en åttendeplass i finalen med 12.88/-0.9.
Syvendeplass: Salum Kashafali - Lengde finale T12
I sin første internasjonale para-konkurranse i lengde ble det en syvendeplass til Salum med 6.26/+1.2. Det skilte imidlertid ikke mer enn 14 centimeter opp til en bronseplass. 
Syvendeplass: Skjalg Kongssund - 400 meter finale T38
Til tross for sisteplass i finalen; i sitt første EM perset Skjalg seg med fire sekunder til 63:21. Og dette i en øvelse der han stilte for å komme i gang med mesterskapet. 1500-meteren senere i uka er hans primærdistanse. Vi gleder oss.
Til finale: Ida-Louise Øverland - 200 meter forsøk T47
Med 27.46/+1.6 i forsøket og tredjeplass i heatet gikk Ida-Louise automatisk videre til torsdagens finale.

Torsdag 3. juni:
Diskvalifisert: Vegard Sverd - 400 meter forsøk T13
Vegard ble diskvalifisert på grunn av tjuvstart.
Sjetteplass: Ida-Louise Øverland - 200 meter finale T47
Ida-Louise sikret seg en flott sjetteplass i finalen med tiden 27.57/-1.4, som hvis man ser på den kraftige motvinden er noe av det beste løpet hun har prestert på distansen, marginalt bak sin personlige rekord på 27.21 satt tilbake i 2019. Har nye muligheter på 100 meter fredag.

Fredag 4. juni:
Til finale: Ida-Louise Øverland - 100 meter forsøk T47
Ida-Louise hadde ingen problemer med å sikre seg avansement til lørdagens finale. Hun ble nummer to i sitt forsøksheat med 12.97/+0.6 og gikk dermed automatisk videre. Tiden er også bare ett hundredel bak hennes personlige rekord fra 2019.
Fjerde- og sjetteplass: Julie Saursaunet sikret seg en fin fjerdeplass, åtte hunderdeler bak bronsemedaljen, og Sofie Jansen en sjuendeplass i fredagens siste finale med norske utøvere. Finale 100 meter RR2/RR3. Sammenslått klasse.

Lørdag 5. juni:
Til finale: Salum Kashafali - 100 meter forsøk T12
Salum er klar for finalen etter å ha satt mesterskapsrekord med 10.75/+0.7 i forsøket. Hadde beste tid i kvalifiseringen med to tidels margin og er favoritt foran finalen.
Femteplass: Vegard Sverd - lengde finale T13
Det ble en femteplass til Vegard med 6.27/-1.8 - tre centimeter bak kravet som kunne utløst en kvoteplass til Paralympics. Vegard, som har slitt med en skade han pådro seg i finalen på 100 meter, ga seg etter tre omganger.
Syvendeplass: Ida-Louise Øverland - 100 meter finale T47
Ida-Louise satte ny perosnlig rekord med 12.90/+2.0 da hun ble nummer syv i finalen.Tiden er også under kravet som utløser en kvoteplass til Paralympics, så Hind-jenta hade en flott dag i Polen.
Syvendeplass: Skjalg Kongssund - 1500 meter finale T38
Skjalg ble nummersyv i finalen med 4:46.42 som er ny personlig rekord med drøyt ett sekund. 
GULL: Salum Kashafali - 100 meter finale T12
Salum Kashafli, som naturligvis også er kvalifisert for Paralympics senere i år, ble europamester på 100-meter på ny mesterskapsrekord 10.70.
- Jeg er godt fornøyd med gjennomføringen, og tiden var helt grei. Alt i alt var dette en god bekreftelse på at jeg er i rute. Det viktigste i dag var å gjøre jobben, og nå ser jeg fremover til Paralympics senere i år, sier Salum til friidrett.no.

Se hilsen til nasjonaldagen fra Norsk Parafriidrett.

Den norske troppen:

ida_nesse.jpg

Ida Nesse er regjerende Europamester fra 2018, og er en rutinert mesterskapsutøver. Hennes hovedøvelse er diskos, men hun har tidligere også deltatt i kule i ulike sammenhenger. Ida er allerede godt i gang med sesongen, og har så langt i år et resultat på 35.07. Det er hennes nest beste resultat i karrieren. Tyrving-jenta er en av favorittene i dette mesterskapet, et stempel hun bærer med trygghet. Ida er også en aktuell kandidat til Paralympics i Tokyo senere i år. Hun blir trent av sin far Jo Nesse.

ann_selda_delier.jpg

Ann Selda har slitt en del med skader, men er nå på vei tilbake til den formen hun var i for et par sesonger siden. Hun reiser til Polen med et godt treningsgrunnlag, og har hatt dette mesterskapet som mål lenge. Hun løper allerede første dag av mesterskapet. Det er samme dag som Ida Nesse kaster, slik at det vil være to jenter som innleder dette mesterskapet for Norge sin del. Det blir veldig gøy å følge Ann Selda i dette mesterskapet, og ikke minst er det veldig gledelig å ha henne tilbake i troppen.

vegard_svard.jpg

Vegard har vist god fremgang det siste året, og han har satt personlig rekord i alle øvelsene sine. Han er relativt fersk på 400 meter, så det skal bli veldig spennende å se hvor langt Vegard kommer her. Vegard satser for fullt på friidrett, og trenes av Jan Hordvik. Han er treningskompis med Salum og Ida Louise. Hans første øvelse dette mesterskapet er 100 meter, hvor han håper å komme videre fra forsøket. På 400 meter debuterer han i mesterskap-sammenheng i EM, men ut fra resultatene hans på trening er han klar til å ta utfordringen på strak arm. Lengde har blitt mindre prioritert, men like fullt er dette en øvelse Vegard har vist seg å være god i ved tidligere anledninger. Han hopper sist dag i årets mesterskap.

salum_kashafali.jpg

Bergenseren er regjerende verdensmester på 100 meter. Salum gjorde sitt inntog i paraverden i mai 2019, hvor han også satte verdensrekord i første forsøk. Siden da har han vært en ubestridt ener på 100 meter i sin klasse. Samme år vant han VM i Dubai, og gjorde et av de beste resultatene i øvelsen noensinne. Dette blir han aller første EM som parautøver og han vet det er bygget opp forventninger rundt ham selv. Han seiler opp som favoritt i mesterskapet, men som alle vet så skal løpet løpes først. Han har hatt en fin vinter hvor han lagt ned mye arbeid og er mer enn klar for at utendørssesongen skal brake løs. Salum har også valgt å bli med på lengde i dette mesterskapet, noe vi aldri har sett han gjøre tidligere. Salum gjør det med andre ord dobbelt så spennende for oss. Han er selvfølgelig en selvskreven kandidat til Paralympics. Trenes av Jan Hordvik

sklag_kongssund.jpg

Skjalg har 1500 meter som hovedøvelse, men har også valgt å stille på 400 meter for å komme i gang med mesterskapet. I EM er målet å få mesterskapserfaring og løpe ned sin egen pers på 1500 meter som han satte så seint som 15. mai i Sveits på 4.47,67. Det er et tøft felt han løper i, og han er den desidert yngste utøveren av de som har oppnådd kravet til EM. Vi tror på Skjalg når han etter perseløpet i Sveits uttalte at han løper enda raskere i EM. Skjalg trenes av Dag Kåshagen i Moleven, og er en del av Team YNG Paris2024. Det er ungdomssatsingen til ParaFriidrett, der målsettingen er Paralympisk deltagelse i Paris i 2024. Med ytterligere to sekunders rekordforbedring er han straks nede på 4:45.00 som er B-kravet til Paralympics i Tokyo. Det gir dessverre ingen billett til Tokyo, men indikerer at han allerede nå er på et flott nivå.

ida_louise_overland.jpg

Hennes unge alder til tross; Ida Louise har rukket å bli en rutinert mesterskapsløper. Med flere medaljer på junior-nivå er hun nå sakte, men sikkert på vei inn i den voksne para-verdenen. Hun har rukket å være med på et VM, i Dubai i 2019, og har kjent på dette med prosedyrer rundt et mesterskap. Hun gjør sin sesongdebut under EM etter en lang treningsperiode. Kan sloss om en finaleplass om dagen er god.

julie_saursaunet.jpg

Julie er ranket som nummer fire i Europa med sine flotte 19.83, og vil være med å kjempe om medalje i den sammenslåtte klassen RR2/RR3. I 2018 ble hun numemr seks, men har vesentlig høyere ambisjoner denne gang hvis hun får til et godt løp. Julie løper med en løpesykkel, en trehjuling der du sitter på setet og løper. På den måten kan det løpes, uten at det legges vekt på føttene.

sofie_jansen_2.jpg

Sofie er en ny utøver i mesterskapssammenheng og løper i klasse RR2. Hun skal konkurrere mot blant andre Julie, som er i klasse RR3, og som dermed har en bedre funksjonsgrad enn Sofie. Det blir tøft for Sofie å hevde seg i EM i den sammenslåtte klassen, men Sofie viser fin utvikling, og vi bør forvente en fin personlig rekord under gode forhold.