Jesper Lundin fra BUL-Tromsø løper inn til seier i juniorklassen. Foto: Bjørn Erik Nesse.

Tunge og reale forhold under NM i terrengløp

Det ble Gular-seier i begge seniorklassene under NM og UM terrengløp kort løype på Storetveitmarken i Bergen på lørdag. Det var en kupert løype med vått gressunderlag som gjorde at det ble tunge og reale forhold for løperne. Under Norgesløpet imponerte blant annet Ingeborg Østgård og Ina Halle Haugen.

Gulars Ine Bakken løp inn til sitt første NM-gull da hun vant kvinneklassen. Hun løp de to kilometerne på 7:08 og vant to sekunder foran Christina Toogood fra Sandnes. Steinkjers Grethe Tyldum løp inn til bronse da hun var sekundet bak Toogood. Det var et ganske stort felt samlet halvveis, der Bakken og Toogood ledet an, førstnevnte viste seg som den sterkeste avslutteren av de to, mens Tyldum faktisk var ti sekunder bak halvveis og løp en god siste halvdel. Vareggs Thea Charlotte Knutsen imponerte nok en gang og med tiden 7:13 vant hun J17 fem sekunder foran Osterøys Nora Bergan. Kvinner junior ble vunnet av Ingeborg Eikeland fra Gneist, Amalie Melby Arnesen fra Ask vant J16, mens Kristiane Teig fra Sauda vant J15.

Strindheims Trond Einar Moen Pedersli tok på seg drajobben fra start i seniorklassen for menn og feltet strakk seg tidlig ut. Bjørnar Sandnes Lillefosse, Even Brøndbo Dahl og Marius Vedvik fulgte bak. Sandnes Lillefosse var i tet etter første kilometer, som ble passert på 3:07. På andrerunden ble en tetgruppe bestående av Sandnes Lillefosse, Vedvik og Brøndbo Dahl etablert, mens de to Steinkjer-løperne Isaac Tesfamichael og Mathias Flak prøvde å få kontakt. De to sistnevnte var to og fire sekunder bak teten etter to kilometer.

Lillefosse fortsatte å ha teten med Vedvik og Brøndbo Dahl i rygg på sisterunden. Mannen fra Strandebarm løp solid utfor og fikk en liten luke. Orions Even Brøndbo Dahl kom seg forbi Vedvik og tok opp jakten på gullet, men Lillefosse holdt unna på slutten og ble norsk mester etter å ha løpt de tre kilometerne på 9:19. Han var da sekundet foran Brøndbo Dahl, mens Gulars Marius Vedvik tok bronsemedaljen på 9:25.

Medaljevinnerne i UM Gutter 16. Fra venstre Johannes Sture, Ole Daniel Prigge og Imre Marius Skiftesvik Opdahl. Foto: Bjørn Erik Nesse.

Menn junior og ungdomsklassene løp 2 kilometer og den raskeste var Jesper Lundin fra BUL-Tromsø, som vant juniorklassen. Han løp på 6:15 og var fem sekunder foran andremann Vetle Solbakken fra Skjalg. Det ble Skjalg også på bronseplass da Johannes Dalland løp på 6:21. Ole Daniel Prigge fra Nybrott løp på 6:23 og vant G16, mens vinneren av G15 Dagfinn Gjerstad fra Osterøy løp på 6:24. Philip Morken fra AKS-77 ble ungdomsmester i 17-årsklassen etter å ha løpt på 6:28. Resultater.

To Gular-gull også på søndag

Under NM i terrengløp kort løype på Storetveitmarken i Bergen var det søndag klart for stafett i meget vindfulle forhold. Stafettlagene består av to løpere som løper tre etapper hver a 1000 meter og som på lørdag ble det to Gular-gull. Gårsdagens mester Ine Bakken fikk en luke allerede på sin første, og stafettens andre, etappe og Gular ledet med fire sekunder etter to etapper. Denne luken økte for hver etappe og hun kunne løpe inn til gull 25 sekunder foran Varegg, der Thea Charlotte Knudsen tok inn litt på sisteetappen. Bakken hadde med seg Ingrid Kristiansen på vinnerlaget og Gneist tok bronsemedaljen 41 sekunder bak Gular.

Det ble Gular-seier også i herreklassen. Marius Vedvik løp først for det laget og vekslet i tet sammen med Steinkjers Isaac Tesfamichael. Bjørnar Sandnes Lillefosse sørget for at Gular hadde en luke ned på tre sekunder til Steinkjer etter to etapper. Vedvik økte ledelsen med ni sekunder på tredjeetappen. Avstanden økte hele veien inn til mål og Gular vant på 18:16, 34 sekunder foran Steinkjer der Tesfamichael løp med Mathias Flak. Bronsemedaljen løp Gular 2 inn til. Resultater.

Perstangering av Kvan Edman

Ferdinand Kvan Edman leverte et solid løp på 10 kilometer under Norgesløpet på Jessheim på lørdag. Tjalve-løperen hadde god kontroll på seieren og løp inn til 28:56, identisk med tiden han hadde under fjorårets løp. Ull/Kisas Senay Fissehatsion ble andremann med 29:39 og Brandbus Magnus Tuv Myhre løp inn til tredjeplass på 30:03. Raskeste kvinne på milen var Stords Pernilla Eugenie Epland med 34:12 og det er gledelig å se at hun er på vei tilbake etter skadeproblemer. Tyrvings Astrid Brathaug Sørset ble nummer to etter å ha løpt på 34:48.

På 5 kilometer kom ni mann seg under 15 minutter og den raskeste var Ull/Kisas Sigurd Ruud Skjeseth som løp på 14:24 og vant fem sekunder foran Haldens Trym Tønnesen. Ren-Engs Ingeborg Østgård og Runars Ina Halle Haugen hadde en meget spennende duell om seieren i kvinneklassen og med 16:10 vant Østgård sekundet foran Halle Haugen. De to juniorene som tok henholdsvis gull på 1500 meter og bronse på 3000 meter under sommerens U20-EM er nummer fem og seks i U20-klassen i verden på distansen på gateløp i år. Østgård noterte sin første tid på en distanse som er lengre enn 3000 meter og er nummer ni i Norge gjennom alle tider, mens Halle Haugen perset med tre sekunder. Resultater.

Elnan Aurstad avsluttet sesongen med aldersrekord

Bastian Elnan Aurstad har hatt en ellevill sesong og fikk sitt nasjonale gjennombrudd under NM da han satte to strålende aldersrekorder og tok sølv på både 400 meter og 400 meter hekk. Steinkjer-karen avsluttet sesongen med å løpe 300 meter hekk (84cm) på hjemmebane på Guldbergaunet på torsdag. Han løp på 37.19, forbedret aldersrekorden i G16 med 64 hundredeler og egen pers med 79 hundredeler. Han har ikke fått helt fullklaff på distansen tidligere denne sesongen, men nå satt alle hekkepasseringene bra og dermed var nok en aldersrekord i boks for den meget lovende løperen.

Andrea Modin Engesæth åpnet sin terrengløpssesong med en 29. plass i Joe Plane Invitational i Notre Dame, Indiana, på fredag. Runar-løperen plukket plasseringer hele løpet og løp de fem kilometerne på 16:50.1, med det var hun 40 sekunder bak vinneren Mercy Chelangat. Resultater.