mangekampnm21.jpg
Representanter fra NM komiteen. Fra venstre: Dag Kåshagen, Innlandet friidrettskrets, Knut Johansen er leder i arrangementskomiteen, Leif Engebretsen er stevneleder og Terje Mæhlum er ansvarlig for anlegg og utstyr. Foto: Kåre Strande.

NM mangekamp på Hamar er en mulighet for mange

Det går fort mot sesongstart utendørs og nå har også regjeringen lansert planene for en gradvis gjenåpning av Norge. Dermed øker sjansen for at vi etter hvert kan gjennomføre både treninger, samlinger og ikke minst konkurranser. En av de første konkurransene som står på terminlista er NM i mangekamp, som arrangeres på Hamar 29. og 30. mai.

Mangekampmesterskapet har en klasse for stort sett alle. I tillegg til seniorklassen er dette et mesterskap for både ungdom, juniorer og veteraner.
I tillegg har arrangøren invitert tretten- og fjortenåringene til et mangekampstevne som går samme tid og sted. For disse klassene er det sekskamp, og følgende øvelser inngår: 60 meter, lengde og kule/spyd på dag en, og korthekk, høyde og 600 meter på dag to - og det er likt for jenter og gutter.

Link til info om påmelding, øvelsesutvalg overnatting finner du her.

Fagernes satser allsidighet

Friidrettsklubben i Fagernes IL har de siste årene prioritert allsidighet, og de bestemte seg for tre år siden om å sette mangekamp i hovedfokus i langtidsplanen i FIL friidrett .
-Bakgrunnen for dette var at vi så en tendens til for tidlig spesialisering, med dertil flatere utviklingskurve i aldersgruppa 15 til 19 år, samt at vi i trenergruppa trengte nye utfordringer. Å gå litt ut av komfortsonen med sprint, hekk og hopp har vært både sunt og spennende, for både utøvere og trenere, sier hovedtrener Kåre Strande.
- Vi håper at dette på litt lengre sikt kan skape mangekjempere og gode friidrettsutøvere i FIL friidrett. Vi ser i jentegruppa 15 til 17 år ofte en stagnasjon, og sågar en tilbakegang, blant enkelte utøvere i deres spesialøvelser. Når vi trener og konkurrerer i mangekamp kan disse utøverne trene, konkurrere og sette personlige rekorder i øvelser de vanligvis ikke trener så mye på, noe som gir mestringsfølelse også i motgang, sier han.
- Under innendørs-NM i mangekamp i 2020 i Nes Arena hadde vi med fire utøvere. Under NM mangekamp på hjemmebane i august 2020 hadde vi med tre jenter i 15-årsklassen. Når det gjelder gruppa 13 og 14 år har vi i dag fire, fem utøvere som er aktuelle for deltakelse i NM mangekamp i sommer, avslutter han.

Stevneleder for NM i mangekamp, Leif Engebretsen, sier det er gledelig å se at klubber gjør bevisste valg for å motivere til allsidighet, og håper å se mange 13- og 14-åringer og andre mangekjempere i Hamar siste helgen i mai.