Karoline Bjerkeli Grøvdal etter fjorårets Hytteplanmila. Foto: Morten Olsen.

Solid av Bjerkeli Grøvdal og Gilje Nordås

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Narve Gilje Nordås innfridde forventningene og vant Hytteplanmila på lørdag. Begge var bak tidene de løp i fjor, men under litt vanskelige forhold leverte de likevel solid.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp et solid løp på 10 kilometer under lørdagens Hytteplanmila med 31:23 og tok naturligvis en klar seier i kvinneklassen. Tjalve-løperen var snaue minuttet bak hennes fremragende tid fra i fjor på 30:32. Årets tid fører henne opp på en andreplass i Europa i år og faktisk har bare 17 europeiske kvinner løpt raskere gjennom alle tider, det inkluderer da Grøvdal selv og Ingrid Kristiansen. På verdensstatistikken er Isfjordens store datter nummer 15 denne sesongen.

Bjerkeli Grøvdal åpnet med 2:57 på første kilometer og 3 kilometer ble passert på 9:11. Halvveis viste klokken 15:22 og det er rapportert at det var motvind siste halvdel, noe som naturligvis spilte inn på tidene og gjorde løpet ekstra tungt. Starten ble forøvrig utsatt en halvtime grunnet kø over Sollihøgda etter en bilberging, noe som heller ikke er helt optimalt.

Svenske Samrawit Mengsteab ble nummer to med 33:38, sekundet foran Mathilde Theisen fra OSI. Sistnevnte leverte da nok et solid løp i det som har vært en fantastisk sesong for henne. Hun plasserer seg inne topp 20 i Norge gjennom alle tider. Flere unge kvinner løp bra, Runars Mari Roligheten Ruud ble nummer fem med 34:42, Vidars Anna Marie Nordengen Sirevåg nummer syv med 34:46 og Runars Ina Halle Haugen nummer åtte med 34:47. De plasserer seg da som nummer fem, syv og åtte i U20-klassen i verden denne sesongen, mens Nordengen Sirevåg er nummer to i U18-klassen i verden i 2021.

Gilje Nordås med god kontroll på seier

Narve Gilje Nordås fra Sandnes vant herreklassen på 28:55, 27 sekunder bak tiden han hadde i fjor. Han dro hele veien og kunne etterhvert løpe inn til en ganske komfortabel seier, 26 sekunder foran Isaac Tesfamichael. Verdens beste orienteringsløper Kasper Fosser fra Heming viste at han også løper fort på asfalt med 29:37 og en tredjeplass. Totalt løp seks mann under halvtimen, hele 12 færre enn i fjor. Runars junior Abdullahi Dahir Rabi kan nevnes etter å ha løpt på 30:03 og han er da fjerde beste europeiske junior på 10 kilometer gateløp denne sesongen.

Narve Gilje Nordås dro allerede fra start og som vanlig under Hytteplanmila gikk den fort. Det ble passert på 2:43 og ved passering 3 kilometer på 8:24 hadde han bare med seg Ull/Kisa-duoen Senay Fissehatsion og Awet Kibrab og Steinkjers Isaac Tesfamichael. Opp til passering halvveis på 14:04 hadde Kibrab måtte slippe. Etter passering halvveis måtte Fissehatsion slippe og det var først opp mot passering 9 kilometer at Gilje Nordås ble ensom i tet. Luken økte deretter mye inn mot mål. Resultater.

Andrea Modin Engesæth fra Runar ble nummer 47 på 6 kilometer terrengløp under Nuttycombe Invitational i USA på fredag da hun løp på 20:51.9 for sin skole University of New Mexico, som vant lagkonkurransen. Hun løp et godt disponert løp der hun plukket plasser hele veien i feltet der hele 266 kvinner kom i mål. Resultater.