Jubileum.jpg
Salum Kashafali og Eivind Henriksen på scenen under fredagens bursdagsfeiring i Kristiansand. Foto: Regine Johansen.

Friidretten feiret trippel-jubileum under NM

Norges Friidrettsforbund feirer som kjent 125 år i år. Samtidig fyller både Kristiansands Idrettsforening og Vest-Agder FIK de 100. Fredag kveld var Kristiansand kommune vertskap for en stor bursdagsfeiring av de tre jubilantene i forbindelse med årets Hovedmesterskap.

Under stødig ledelse av konferansier Nils-Ingar Aadne, og med musikalske innslag fra The Voice-finalist Sofie Fjellvang og video-innslag med ferske norske høydepunkter på friidrettsbanen, var det rigget for en kveld der fellesnevneren for alle de tilstedeværende var å hedre norsk friidrett på best mulig måte.

- Alle skal få være gode

Kristiansands ordfører, og kveldens vert, Jan Oddvar Skisland innledet kvelden med romantiske adjektiv om hvordan friidretten har formet seg på opp gjennom årene. Historiens første NM ble som kjent arrangert i Kristiansand helt tilbake i 1897. Årets mesterskap er for øvrig det femte i sørlandsbyen, og avslutningsvis gratulerte han jubilantene før leder av hovedkomiteen for årets mesterskap, Kim Høyer Holum, ønsket friidrettsfamilien hjertelig velkommen.
- Vi ønsker å fremme mangfoldet. Alle skal få lov til å være god og jakte drømmer, sa han i sin velkomsttale.

- Takket være dere

- Norsk friidrett er i vinden som aldri før. Dette er takket være dere i salen, våre utøvere og ikke minst trenere og ledere, innledet NFIF-president Anne Farseth i sin tale.
- Kristiansands Idrettsforening har alltid vært en klubb for både topp og bredde, dere har levert mange mesterskap og alltid vist «trygge arrangørhender». Dette er svært imponerende.
- På vegne av NFIF vil jeg også rettes en stor takk til kretsen, sa Farseth – som på vegne av forbundet overrakte en sjekk på 5000 kroner til hver av jubilantene øremerket arbeid rettet mot barn og unge.

NIF fulgte opp

Styremedlem i Norges Idrettsforbund, Erik Unaas, fikk stor applaus da han i sin hilsen og gaveoverrekkelse fra NIF poengterte at friidrett var den eneste idretten som oppnådde medaljer både i OL og Paralympics denne sesongen.
Unaas tok også gjestene med på en lynrask gjennomgang av norsk friidrettshistorie på tre minutter før det var duket for kveldens første aktive gjester.

Hårreisende øyeblikk

For da innslagene fra årets OL og Paralympics, med henholdsvis Eivind Henriksen og Salum Kashafali, ble vist på storskjerm kom det stående applaus da de to entret scenen.
Salum fortalte kort om reisen til Norge og hvor takknemlig han er for hvordan det norske folk tok han imot.
- Idretten skal ha en hel del av æren for at jeg ble invitert inn i en inkluderende arena, sa verdensrekordholderen og Paralympics-mesteren.
Eivind omtales som en sliter hvor den lange kampen mot OL-sølvet var alt annet enn enkel. OL i Tokyo ble en suksess av dimensjoner.
- Sånn er det når alt klaffer, sa Tjalve-gutten.

Hilsen fra regjeringen

Nestemann ut var kultur- og likestillingsminister Abid Raja.
- Friidretten er en stor og viktig bidragsyter når det gjelder norsk medaljehøst i internasjonale mesterskap. Og den norske friidretten er en viktig del av rekruttering av unge til idretten. Blant annet takket være store idrettsprestasjoner og uvurderlige idrettsstjerner. Heder og ære til jubilantene, sa ministeren i sin videotale.

Samarbeid er nøkkelen

Styremedlem i NFIF, men i denne sammenheng leder i Vest-Agder FIK, Kalle Glomsaker fulgte opp.
- Et NM er ikke bare arrangøren». Man skal også kunne stimulere til å få barn og unge inn i friidretten.
- NM kan ikke avholdes med mindre det foregår et tydelig samarbeid på tvers av ulike idrettslag. Vest-Agder ønsker å etterstrebe å opprettholde gode konkurransefasiliteter. Vi ønsker også å takke Kristiansand kommune for midler til videreutvikling av Kristiansand stadion, sa Glomsaker.
Innlegget ble avsluttet med en hyllest til og av Andreas Thorkildsen gjennom en videopresentasjon av hans karriere.

- Hvis guttene lykkes så lykkes jeg

Etter at NM-sponsor Mobit hadde overrakt en «Ida-sekk» med en hjertestarter i gave til arrangøren var det duket for Gjert Ingebrigtsen som fortalte om veien til OL-gull i Tokyo.
Takket være Henrik har familien innsett at man kan sette seg unormalt høye mål.
- Gutta sier stadig «Ikkje vis andre kor galen du e», sa Gjert.
- Hvis gutta lykkes, lykkes jeg, sa han knyttet til prosessen rundt det å realisere drømmene deres.

Drømmefinale

Kvelden ble avsluttet med livesending av LOS-fondets drømmefinale, der hele 300.000 kroner ble fordelt på finalistene som en hjelpende hånd til å drive videre på reisen frem mot drømmen - og som seg hør og bør blomsteroverrekkelse til hovedkomiteen for NM.

En bursdagsfest en 125-årsjubilant og to 100-åringer verdig var over, men friidretten fortsetter inn i nye år – både lokalt og nasjonalt.