IMG_8319.JPG
Det norske vinnerlaget i guttenes juniorklasse. Foto: Runar Bålsrud.

Fire norske gull under nordisk terrengmesterskap

Det ble fire av fire mulige gull for Norge i juniorklassene under nordisk mesterskap i terrengløp i svenske Tullinge på søndag. Norge og Sverige endte på topp på medaljestatistikken, begge med fire gull, to sølv og to bronsemedaljer.

Resultater nordisk mesterskap terrengløp.

Ingeborg Østgård ble dagens første nordiske mester da hun vant kvinnenes juniorklasse etter å ha løpt seks kilometer på 23:25.
Ren-Eng-løperen hadde lik tid som danske Sofia Thøgersen, men krysset målstreken først.
Finske Ilona Mononen, som ble U20-europamester på 3000 meter i sommer, tok bronse, mens Vidars Anna Marie Nordengen Sirevåg og Vareggs Thea Charlotte Knutsen fulgte opp sterkt med fjerde- og femteplass med 23:32 og 23:36.

IMG_8330.JPG

De norske gulljentene i juniorklassen. Foto: Runar Bålsrud.

Alle de fem norske ble topp ti da Runars Mari Roligheten Ruud ble nummer åtte og Skjalgs Sara Busic nummer ti. Østgård lå midt i tetgruppen hele løpet, men viste seg som den sterkeste på slutten og leverte nok et sterkt løp i sin fremragende sesong. Norge tok en klar seier i lagkonkurransen, der plasseringsiffrene på de tre beste løperne gjelder. Norge fikk 10 poeng, mens sølvvinner Sverige og bronsevinner Danmark fikk begge 24 poeng.

Helt overlegen

I herrenes juniorklasse satte som ventet danske Axel Vang Christensen fart og det gjorde at feltet var strukket ut allerede etter førsterunden.
Halvveis i det seks kilometer lange løpet bestod tetgruppen bare av tre mann, danskene Vang Christensen og Joel Ibler Lillesø og norske Abdullahi Dahir Rabi, mens Esten Hansen-Møllerud Hauen jaktet syv sekunder bak. Opp mot passering tre runder hadde Dahir Rabi løpt råsterkt og fått en luke til danskene som herjet på tartanen i sommer. Han ledet dermed med hele ti sekunder på Vang Christensen, mens Hansen-Møllerud Hauen og Philip Massacand passerte som nummer fire og fem 27 og 29 sekunder bak lederen.

Runars Abdullahi Dahir Rabi kunne kontrollere inn til gull og vant hele 15 sekunder foran Vang Christensen, som tok bronse på 3000 meter hinder under sommerens U20-EM og har løpt 5000 meter på 13:44.52 i år. Ibler Lillesø, som ble U20-europamester på 5000 meter i sommer, måtte ta til takke med bronse 25 sekunder bak Rabi. Sistnevnte leverte et løp i europeisk toppklasse og det kan bli uhyre spennende om han holder formen til EM i Dublin om en måneds tid.

Ren-Engs Esten Hansen-Møllerud Hauen har hatt en imponerende høstsesong og kronet det nå med fjerdeplass, 32 sekunder bak Dahir Rabi. Gneists Philip Massacand løp inn til femteplass, åtte sekunder bak Hauen. Mathias Vanem Aas fra Steinkjer og Kristoffer Sagli fra Aure ble nummer syv og åtte, mens siste nordmann Tord Franke Ulset fra Selsbakk endte på en tolvteplass i det nordiske mesterskapet. Norge tok også i denne klassen en klar seier i lagkonkurransen med 10 poeng, Danmark ble nummer to med 21 poeng, mens arrangørnasjonen Sverige ble bronsevinnere.

IMG_8322.JPG

Mathilde Theisen. Foto: Runar Bålsrud.

I kvinneklassen var det en tetgruppen som slet seg løs på den andre av seks runder. Tetgruppen på fem løpere bestod av fire svensker og norske Mathilde Theisen fra OSI. Halvveis i løpet hadde Moa Enmark måtte slippe og Theisen var i tet med tre svensker. Sara Christiansson fortsatte å dra og etter passering fem runder var det bare Charlotte Andersson som hang på, mens Theisen hadde grepet om bronsemedaljen. Christiansson hadde god kontroll på gullet og vant elleve sekunder foran Andersson. Theisen, som har hatt enorm fremgang de siste to sesongene, løp inn til bronse i sin første opptreden med flagget på brystet. Theisen løp de 9 kilometerne på 34:24 og var 17 sekunder bak gullvinneren.

IMG_8325.JPG

Bronsejentene i kvinner senior. Foto: Runar Bålsrud.

Gulars Ine Bakken lå hele tiden innenfor topp 10 og endte på en åttendeplass. Tjalves Kristine Eikrem Engeset markerte seg fremme i teten fra start av, men endte på en ellevteplass 1:20 bak gullet. Førdes Karoline Holsen Kyte ble nummer femten. Det norske laget endte med 22 poeng og tok bronse i lagkonkurransen, der Sverige tok et klart gull foran Finland.

Sølv til Lillefosse

David Nilsson tok på seg drajobben i herreklassen og ledet på de to første passeringene. Etter tre kilometer var det bare Gulars Bjørnar Sandnes Lillefosse som delvis hang med, to sekunder bak svensken. Halvveis hadde luken økt til seks sekunder opp til svensken, mens Lillefosse hadde åtte sekunder ned til Linus Rosdal på bronseplass. De to øvrige norske løperne Erik Udø Pedersen fra Ull/Kisa og Mathias Flak fra Steinkjer lå mer beskjedent plassert på henholdsvis ellevte- og 15.plass.

IMG_8327.JPG

Erik Udø Pedersen (110), Bjørnar Sandnes Lilllefosse (108) og Mathias Flak (111). Foto: Runar Bålsrud.

Luken opp til Nilsson økte til 13 sekunder etter fire runder og 21 sekunder etter fem runder for Lillefosse. Da en runde på 1,5 kilometer gjenstod hadde Lillefosse fem sekunder ned til bronseplassen. Svenske David Nilsson kunne løpe inn til et klart gull da han forsvarte tittelen fra 2019 etter å ha løpt på 29:11 og sørget Sverige har vunnet de fire siste gullmedaljene i herreklassen i nordisk mesterskap i terrengløp. Bjørnar Sandnes Lillefosse løp inn til sølv 18 sekunder bak gullet og han var syv sekunder foran bronsevinner Oliver Löfqvist. Erik Udø Pedersen hadde en positiv utvikling i løpet og endte på en sjetteplass, mens Flak ble nummer elleve i det nordiske mesterskapet. Norge endte på en sølvplass i lagkonkurransen. Sverige hadde forøvrig hele syv mann topp ni, et par av de utenom nordisk mesterskap, og vant lagkonkurransen klart.

Øvrige resultater denne uka:

Senay Fissehatsion fra Ull/Kisa og Pernilla Epland fra Stord var raskest i lørdagens 3-sjøers halvmaraton med henholdsvis 1:05.43 og 1:15.41. På andrepalss fulgte Frew Brkinhe fra Sandnes med 1:07.17 og Adele Henriksen fra Gular med 1:19.05. Resultater

Fredag forrige uke løp Andrea Modin Engesæth fra Runar conference i terrengløp i USA og ble nummer 19 for sin skole New Mexico. Hennes skole tok de syv første plasseringene og vant da lagkonkurransen klart. Resultater.