Norsk ungdomsstatistikk i friidrett

 

Den foreliggende versjon er 7. utgave ajourført per 1.1.2011

Ajourføringer 2008 og 2009 ved Helge Brueland..

Hovedkilder

 

 

I tillegg til hovedkildene er det benyttet en del krets- og klubbstatistikker, hvorav  Rogaland, Hordaland og Akershus er de eneste som også har utarbeidet alle tiders-statistikk for gutter og jenter.

Jeg har dessuten gått gjennom stevnerapporter for 1961, -62 og mesteparten av 1980-tallet.
Ellers har jeg fått hjelp og materiale fra en rekke enkeltpersoner; første og fremst Jan Jørgen Moe og Børre Lilloe, men også fra en rekke kretser: Unni Helland (Oslo), Anne Jorun Rakstad (Oppland),  Helge Brueland (Rogaland),  Stein Fossen (Hordaland), Rolv Gitlestad (Vest-Agder), Willy Hauge (Romerike/Akershus), Rolf Justad (Buskerud) og Hans J. Næss (Østfold). Jeg vil også takke dere andre som har sendt meg resultater etc. 

 

Omfang

Statistikken omfatter både nåværende og tidligere øvelser for årsklassene 13 t.o.m. 18 år. For sesongene før 1968 vil det være huller i statistikken pga. mangelfullt underlagsmateriale.
I og med at de tidligere ungdomsstatistikkene manglet angivelse av sted og dato vil det også i mine lister være enkelte hull som jeg etter hvert håper å få fylt.

 

Automatiske kontra manuelle tider

På sprint og hekk benyttes automatiske tider i hovedlistene og manuelle tider som supplement.
For lengre løp er det ikke skilt på automatiske og manuelle tider.

 

Øvelsesutvalg

60 m og 100 m er også innendørs resultater inkludert. De er markert med en ”i”. I tillegg er dårligere utendørs resultater tatt med som supplement. 
I hekk er resultatene forsøkt gruppert etter hekkehøyde, men her er problemet at resultatlister ofte ikke angir hekkehøyder. Også når det gjelder antall hekker (for eksempel 7 eller 10 på 300 m hekk) er det forsøkt skilt på dette, men her har bl.a. Norge og Sverige i perioder hatt forskjellige regler som kompliserer dette.
Det er videre benyttet separate lister i lengde og tresteg for satssone kontra planke. Her kan det også ha blitt feil av samme grunner som nevnt for hekk.

Når det gjelder slegge har det vært visse variasjoner i strenglengden. Det er derfor ført separate lister for h.h.vis 100, 110 og 119,5 cm strenglengde for 4 kg slegge.
I spyd 0,8 kg for gutter er det ført separate lister før og etter 1.1.1986. Det er foreløpig ikke gjort tilsvarende skille for jenter da det er svært usikkert hvor stor effekten av endret spydtype har for det nivået vi der snakker om. En senere adskillelse skulle imidlertid være enkelt. 

Ellers er det tatt med resultater og øvelser som i perioder ikke har vært tillatt for enkelte årsklasser, men normalt er disse markert med *.

 

Avslutningsvis vil jeg oppfordre alle som har korreksjoner eller forslag til endringer om å sende/meddele meg dette.

 

Oslo, 2006-04-25

 

Tore Johansen