Bjørn Tore Taranger og Therese Falk ble norske mestere i 24-timers denne helgen. Foto: Per Inge Østmoen.

Falk og Taranger norske mestere i 24-timers

Det kan vanskelig sies å være en overraskelse at Bjørn Tore Kronen Taranger fra BFG Bergen Løpeklubb og Therese Falk fra Romerike Ultraløperklubb vant NM 24-timers. Underveis ble de utfordret av andre, men til slutt ble det klare seire til NM-favorittene.

Det vil si; Therese vant NM, men Anna Grundahl vant 24-timersløpet. Totalt var det 156 løpere på startstreken i årets Bislett 24-timers, som ble løpt på den 546 meter lange innendørsbanen på Bislett stadion.

Nesten rekord på Taranger

Taranger løp 256,443 km, og vant også Bislett 24-timers totalt med britiske Craig Holgate på andreplass med 245,794 km. Sølv i NM gikk ganske overraskende til finnmarkingen Terje Sandness, som nå løper for Sandnes IL. Han avanserte på listene gjennom hele døgnet, og endre opp på solide 227,452 km. Men altså i klar avstand fra vinneren. Også Neil Dryland fra Romerike Ultraløperklubb avanserte mange plasser de siste fem-seks timene, og endte opp på femteplass i løpet totalt og på bronseplass i NM (214,703 km).

Dette med skiftninger i resultatlista er jo noe som hører med til så lange løp, og på 24-timersløp der det løpes i korte runder er det flere som står av underveis enn i ultraløp i A-B løyper. En av de som sto av underveis var Didrik Hermansen som underveis var i teten ved flere anledninger. Han ga seg etter drøyt 16 timer etter at han fikk problemer med magen og ikke klarte å holde på maten.

Taranger vant NM 24-timers for femte gang, og det betyr at han har vunnet alle de norske mesterskapene som er arrangert på distansen. Han er jo kjent for aldri å gjøre et dårlig løp, og har en beryktet stayerevne. For to år siden satte han norsk rekord på Bislett 24-timers (NM) med 257,606 km.
- Jeg kunne nok satt norsk rekord også denne gangen, men tapte for mye på at det var for trangt og dårlig disiplin i løpebanen, sa Taranger etter løpet. Han var bare 1,163 km fra sin egen rekord da sluttsignalet løp på årets løp.

Grundal med ny banerekord, men Falk vant NM

Også i dameklassen var det flere løpere som snuste på ledelsen underveis, men det siste halve døgnet var det ganske klart at det kom til å stå mellom Therese Falk og svenske Anna Grundahl i seierskampen. Til langt ut på morgenen søndag så Falk ut som en vinner med opptil åtte runders ledelse (ca fire km), men også hun fikk problemer med magen og klarte ikke å holde unna for Anna den siste timen. Anna Grundahl vant dermed Bislett 24-timers på ny banerekord 231,832 km.

Therese - som vant Bislett 24-timers både i fjor og forfjor ble dermed nummer to, men like fullt NM-vinner med et sterkt resultat: 227,400 km. Hun er den første norske kvinneløperen som har vunnet NM 24-timers to ganger. Sølvmedalje i NM og tredjeplass totalt gikk til Mari Nustad Mauland fra Spirit Stavanger FIK, som debuterte på 24-timers med sterke 218,511 km. Mari har jo imponert på flere 100 miles (161 km) lange terrengultraløp, men dette var jo noe ganske annet. NM-bronsen sikret Ninette Banoun seg med 215,387 km

Hele seks norske kvinner løp over 200 kilometer. Totalt var åtte kvinner over 200 kilometer mens det var 13 herrer som klarte det samme.

24 timer/hours : Women