NMhalv.jpg
Fra starten av fjorårets løp. Foto: Arrangøren.

NM halvmaraton avslutter NM-sesongen 2018

Når årets NM i halvmaraton går av stabelen i Stavanger lørdag, som en del av 3-Sjøersløpet, markerer det også avslutningen på NM-sesongen 2018.

Årets NM er en del av den trettende utgaven av 3-Sjøersløpet. Traséen er en rundløype som har start og mål på samme sted, ved Stavanger Forum på Tjensvoll i Stavanger. Arrangøren GTI Friidrettsklubb har lagt inn en stor innsats for å levere et bra løp for både løpere og publikum.

Se spesifikk informasjon om NM på arrangørens hjememside

Runa Skrove Falch fra Vidar og regjerende vinner av løpet Vienna Søyland Dahle fra Skjalg seiler opp som de to største favorittene i kvinneklassen, sammen med Royals Ida Bergsløkken. Søyland Dahle viste fin form under Hytteplanmila for noen uker siden med 33.30 på 10 kilometer og har løpt på 1.14.30 på halvmaraton tidligere denne sesongen. Skrove Falch bruker løpet som oppladning til maraton senere i høst og hennes pers på halvmaraton er 16 sekunder raskere enn Dahle sin bestetid.

Bergsløkken har tatt fine steg som løper i det siste og løp inn til pers på halvmaraton med 1.14.35 i København tidligere i høst, forøvrig i samme løp som Dahle perset i. Haldens Tessa Frenay, som har notert tider på alt fra 800 meter og oppover i år er en annen det blir spennende å følge. Løyperekorden for kvinner lyder forøvrig på 1.15.44, som Susanne Wigene noterte i 2013.

Muligheter for gode tider i herreklassen

I herreklassen kan det fort bli gull til en Rogalands-løper med navn som Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes, Zerei Kbrom Mezngi fra Skjalg og Ørjan Grønnevig fra Stavanger påmeldt. Sistnevnte har imponert i løpet tidligere med 1.05.02 i 2015, som er løyperekord. Grønnevig pleier å være i god form om høsten og det blir spennende å se hva han får til. Både Brkineh og Mezngi har begge perser på 1.06-tallet på halvmaraton. De tøffeste utfordrerne til disse tre blir nok to blad Fissehatsion fra Tjalve i Senay og Okubamichael. Sistnevnte har løpt distansen såpass raskt som 1.04.25, mens Senay har en pers på 1.04.54, begge fra Oslo Maraton i 2015.

Faktisk er alle vinnerne av de seks siste utgavene i herreklassen påmeldt. Brkineh vant 2012-2014, Grønnevig vant naturligvis da han satte løyperekord i 2015, Senay var raskest i 2016 og Mezngi er regjerende vinner. Det er meldt gode forhold på lørdag og blir det satt fart kan løyperekorden utfordres.

Arrangørens hjemmeside 

Over 2600 løpere er allerede påmeldt til årets løp som NM er en del av, men arrangøren håper fortsatt at det på løpsdagen er mulig å bikke 3000 påmeldte og sette ny deltakerrekord. 

Løypa til 3-Sjøersløpet går rundt «3-sjøer» i Stavanger, nemlig Stokkavatnet, Hålandsvatnet og Mosvatnet. Underlaget er stort sett grus/tursti (75-80 prosent) og ved målpassering får alle løpere medalje, drikke, varm mat og tilgang til tørr og varm hall. 

For et bedre inntrykk av arrangementet sjekk ut løpets instagramprofil. Her vil man på løpsdagen også være aktive med å legge ut ulike bilder og videosnutter.