ås 4.png
Ås IL Friidrett får snart gleden av nye friidrettsfasiliteter

Ås-friidretten på vei inn i varmen

Drømmen om bedre innendørsfasiliteter for friidrett i Ås nærmer seg realisering etter at entreprenørfirmaet Metacon fra Rakkestad har vunnet konkurransen om å bygge den nye fleridrettshallen i Ås.

Hall for mange idretter under ett tak

Den nye hallen skal oppføres i tilknytning til Ås Videregående skole og den eksisterende Åshallen, rett ved Ås togstasjon, og den skal stå klar sommeren 2022. Den omfatter blant annet en fullverdig spilleflate for ballidrettene (1125 kvm), basishall for turn (500 kvm) og eget areal for friidrett (600kvm). Samlet bruttoareal er 4.375 kvm, og det inkluderer også tribune for om lag 400 tilskuere, styrkerom og publikumsareal. Friidrettsarealet vil inneholde 4 baner på 60 meter (pluss 15 meter til start og oppbremsing), lengdegrop, muligheter for kule, spyd, stav og høyde og kastbur for diskos og slegge. Det vil med andre ord bli et komplett innendørs anlegg for teknisk friidrett. Friidrettsutøverne vil også ha glede over mye treningsutstyr både på eget areal, i turnhallen og i styrkerommet. Det er strengt tatt bare en rundbane som mangler for at anlegget skulle være komplett. Arealet for turn og friidrett vil være fysisk adskilt fra ballhallen med en fastvegg, mens det er opptrekkbar foldevegg mellom friidrett og turn. Denne løsningen gir friidrett og turn mye halltid, samtidig som at fastveggene sørger for at det blir lite støy fra aktivitetene på spilleflaten, blant annet fra basket. Turn og friidrett vil tidvis låne areal av hverandre for lengre tilløp, og en matte på 36 kvm i turnhallen vil kunne bli brukt som stavmatte.

Ås-Idretten tar grep – utvikler egen modell

Modellen er utviklet av idretten selv, som et svar på de opprinnelige planene fra Ås kommune og Akershus fylkeskommune om å bygge en enkel flerbrukshall. Ås vært blant kommunene med dårligst halldekning i Akershus, men dette vil bedre seg etter hvert som det blir bygd flerbrukshaller ved skoleutvidelser. Dessverre for idrettsmangfoldet i Ås bygges flerbrukshallene med en spilleflate for ballidrettene, der friidretten så langt ikke har fått treningstid. Da Ås videregående skole hadde behov for å leie mer hallkapasitet i Åshallen, ble det desto viktigere å få frem at disse hallene ikke dekket behovene til alle idretter. Åshallen har jo dessuten en ideell beliggenhet midt i tettstedet Ås, og det ville være lettere å finansiere et større hallprosjekt med fylkeskommunen som bruker og leietaker på dagtid.

Friidrettgruppa i Ås IL tok tidlig ansvar for å synliggjøre friidrettens behov og gode eksempler på idrettshaller (som Nes Arena), og det ble etablert en egen hallgruppe på tvers av idretter i Ås IL. Idrettsrådet bidro i dialogen med kommunen, og etter hvert snudde det. Både fylkeskommunen og kommunen var enige om at idrettens skisser til større hall var spennende, og idretten kom med i brukergruppen. Mens kommunepolitikerne diskuterte om det skulle bygges en hall med eller uten tribune ved inngangen av 2018, har både  kommunestyret og fylkestinget ett år senere vedtatt at det skulle bygges en hall med tre adskilte flater – for ballidrett, turn og friidrett. Akkurat slik idrettens representanter hadde tegnet den. Den nye modellen gir en voldsom økning i effektiv treningstid innendørs for både turn og friidrett i Ås, men også ballidrettene kommer gunstig ut når turn (og friidrett) ikke lenger trenger treningstid på ballflatene. Den gir med andre ord et stort løft for breddeidretten.

Et referanseprosjekt til inspirasjon?

God beliggenhet må dessverre ofte kompensere mot andre hensyn. En utfordring i prosjektet var å holde et lavt fotavtrykk på hallen, fordi økt grunnflate ville redusere utendørsarealet til gym på den videregående skolen. Dermed var det ikke mulig å bygge hall med rundbane, men det ble tegnet inn en kompaktløsning inspirert av løsninger fra flere friidrettshaller og etter gode råd fra mange ressurssterke ildsjeler i friidretten.

En annen del av prosjektet har vært å finne gode løsninger på plassering av våtrom, styrkerom, publikumsareal og binde dette sammen med den eksisterende Åshallen på en funksjonell måte. I tillegg skal utvidelsen av hallen bygges på et areal med dårlige grunnforhold, og samlet sett var det derfor ventet at hallen ville bli dyr å bygge. Det ble derfor gjort to viktige grep ved anbudskonkurransen for at prosjektet skulle bli gjennomført innnfor rammen på 115 mill. kroner (inkludert spillemidler): For det første flyttet man alt av løst utstyr over i en opsjon, som ikke skulle løses ut dersom dette overskrider rammen. For det andre fikk tilbyderne mulighet til å endre på hallen så lenge funksjonene ble ivaretatt. Dermed var gleden ekstra stor da det viste seg at vinner av anbudskonkurransen kunne bygge hallen langt billigere enn anntatt. Faktisk er vinnerbudet på 71,4 mill. kroner hele 38 prosent lavere enn kostnadsrammen. Vinnerbudet inkluderer utstyr, og entreprenøren har kun gjort små endringer på hallens utforming.

Fylkeskommunen er begeistret for løsningen, og de mener at dette kan være et referanseprosjekt som også andre kommuner bør se nærmere på. Den gjennomførte anbudskonkurransen viste også noe annet: På tross av krevende tilpasninger til gammel hall og grunn i Ås, så blir ikke hallen spesielt dyr å bygge. Den bør derfor absolutt være til inspirasjon for andre friidrettsgrupper som ønsker kortreiste kompaktløsninger.

Ås 1.png
LØPEBANE: Slik ser entreprenøren for seg at løpebanene vil se ut. Illustrasjonen er en skisse. Foto: Metacon AS

Ås 2.png

SKISSE: Slik kan hallen se ut fra utsiden. Illustrasjonen er en skisse. Foto: Metacon AS

Ås 3.png

Plantegninger av hallen. Kun det nye tilbygge med friidrettsfasiliteter. Friidrettsområde i blått.