Barneløp.jpg
Foto: Eirik Førde

Alle barn skal ha premie!

Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser om barneidrett sikrer at friidretten utføres på barns premisser. Les mer om hva det betyr i praksis for friidrettsklubbene.

Friidrettsklubbene våre får tidvis henvendelser om hvorfor stevner for barn arrangeres som de gjør. Vi må da kunne gi en god begrunnelse som er i tråd med idrettens utviklingstanke, bestemmelsene og barnas rettigheter. Slik vil også foreldre og andre interesserte lettere forstå at praksisen vår har utgangspunkt i ønsket om livslang idrettsdeltakelse, på breddenivå så vel som på elitenivå.  

Hvorfor har vi bestemmelser og rettigheter?

Barn skal ha gode opplevelser på trening og i konkurranser. I idretten skal barna ha det sosialt, føle seg trygge, ønske å prøve nye ting og ikke være redde for å feile. Alt dette må være til stede for at barna skal kunne utvikle seg idrettslig. Bestemmelser og rettigheter er altså utarbeidet for å sikre langsiktig utvikling og deltakelse for friidrettsutøvere.

Hvordan bruke bestemmelsene

Trygg og morsom barneaktivitet forutsetter gode klubbmiljøer som setter barna i sentrum. Et godt miljø bygges gjennom at alle kjenner og støtter hverandre, kan alles navn, er i aktivitet, får prøve nye ting, og opplever både mestring og utfordring. Videre er det avgjørende at konkurranseaktiviteten er tilpasset barnas alder, slik at friidretten skjer på deres premisser. Barn er ikke mini-voksne.

Barneidrettsbestemmelsene gir oss noen føringer for hva friidrettsstevner må ta hensyn til. Fra seks til åtte år skal konkurranse skje lokalt, primært i egen klubb. Fra ni år kan barna konkurrere regionalt (krets). Fra elleve år kan barna konkurrere i åpne, nasjonale stevner, og det er først nå lov å rangere resultatlisten dersom arrangør finner dette formålstjenlig.

Alle barn til og med tolv år skal ha premie om noen får premie. Det vil si at en fra elleve år kan gi premiere til de på premiepallen i øvelsen, men at alle de andre også skal få en for innsats og deltakelse. Disse reglene er ufravikelig, og alle friidrettsarrangementer skal forholde seg til disse reglene.

Tips for premiering

  • Arranger en medalje-/premieseremoni for barna. 
  • Premien barna får, er for innsats og mestring som er viktige faktorer for barns idrettslige utvikling. 
  • Lagkonkurranser er gøy og premie for laginnsats er stas.  

Lenke til brosjyre om Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser om barneidrett

Lenke til håndboken Friidrett for barn og ungdom

For spørsmål om bestemmelser og rettigheter, kontakt Seksjonsleder barn, ungdom og kompetanse Matias Lavik på mail matias.lavik@friidrett.no eller telefon 452 04 125.