En ny stadion, to nye arrangører og med den tredje arrangøren, som «oser rutine»: Klart for Lerøy-lekene 2024!
Mens Rjukan er en rutinert arrangør, skal de to andre delene av Lerøy-lekene 2024 ut i helt nytt terreng. Både i Gjesdal og Kristiansund er forventningene himmelhøye! Norsk Friidretts fremtid: 13- og 14-åringene er klare for Lerøy-lekene!
- Vi har vel ikke arrangert et større stevne i Kristiansund siden forrige årtusen, humrer styreleder Tron Kjønnø i Norodd Friidrett. Han er ikke alene om å glede seg over at gamle, ærverdige Atlanten stadion nå fremstår i ny, flott og imponerende utgave. Bare minnene er tilbake om en fullstendig håpløs stadion, som bar sitt navn etter det bølgende havet der ute. Norodd og friidretten kjempet en seig kamp for å få et nytt anlegg, og i fjor var Atlanten omsider klar for bruk.
- Nå er vi rett og slett i paradis, konstaterer Tron og nevner det gedigne 700 kvadratmeter store klubbhuset, som ikke bare er et klubbhus, men som også gir tak over tribunen!
Rundt regnet 230 deltagere kommer til Kristiansund og skal innkvarteres på det som tidligere het Atlanten videregående skole.
En 50 mann- og kvinner sterk dugnadsgjeng skal lose arrangementet trygt igjennom via medaljeseremonier og helt frem til søndagens utdeling av vandrepokalen til beste krets.
- Kan du avsløre litt av den sosiale delen av programmet?
- Vi jobber med diskotek lørdag kveld, og i tillegg har vi et flott badeland hvor vi har forhandlet oss frem til subsidierte billetter, sier Tron Kjønnø.
Og den stolte arrangøren kan forresten markere et aldri så lite jubileum i år: Norodd ble stiftet i 1929, og dermed kan medlemmene gratulere seg selv med 95 årsjubileum!
Dette er kretsene som skal konkurrere om medaljer og pokal på i Kristiansund:
Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.
Arenaen for Lerøy-lekene avdeling Vestlandet, ligger fantastisk til!
Disco, sjokolade og selfie i Gjesdal!
I Gjesdal legger man listen for både det sportslige så vel som for det sosiale høyt når det for første gang skal arrangeres Lerøy-leker på stedet. Hør bare meldingen fra arrangøren:
«Lørdag kveld starter vi med grillfest før vi går over til disco-party på klubbhuset vårt. Vi har også fått på plass en selfieboks som vil være tilgjengelig hele lørdagen. Dette blir gøy!!»
Og skulle det være utøvere som fremdeles ikke har tatt ut alt inne på stadion, blir det kåring av kveldens danseløve og -løvinne iløpet av disco-kvelden! Her lokker arrangøren med en meget velsmakende premie: «Noen som er glad i sjokolade? 2 kg sjokolade går til årets danseløve/løvinne!»
- Vi kan melde om rundt regnet 150 deltagere og alle skal innkvarteres på en skole like ved stadion, melder daglig leder Caroline Espevik i Gjesdal IL. Med seg har hun en dugnadsgjeng på mellom 50 og 100 innsatsvillige klubbmedlemmer.
- Og Hordaland er som vanlig best der vest…?
- Nei, i år vinner Rogaland, lyder det skråsikkert fra Gjesdal!
Det er kretsene Rogaland, Hordaland og Agder som skal gjøre opp på det flotte anlegget i Gjesdal.
Rjukan har alltid hatt et godt grep på forholdene for sine gjester til Lerøy-lekene
Rjukan klar – for femte gang!
- Det blir femte gang vi ønsker velkommen til Lerøy-lekene, sier stevneansvarlig Tommy Storøygard. Han og staben på Rjukan har opparbeidet seg enormt med rutine som arrangør av disse lekene siden de fikk ansvaret i 2019.
- Totalt kommer det 235 deltagere og samtlige skal overnatte på skolen i nærheten av stadion, opplyser Tommy.
Etter at Agder-kretsen er overført til Vestlandet, har Innlandet nå overtatt det ledige draktsettet. På Rjukan skal disse syv kretsene gjøre opp:
Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Østfold og altså Innlandet.
Sosialt er det svømmehallen som blir et sentralt og som vanlig populært innslag når det handler om sosialisering lørdag kveld.
20 år gamle rekorder
Tre av rekordene i Lerøy-lekene, også omtalt som Ungdomslekene, er ikke bare de tre eldste rekordene, men de kan også markere et jubileum! De ble alle tre satt for 20 år siden:
* Line Kloster fra Akershus gikk over 1.68 i høyde i J14
* Oda Utsi Onstad fra Oppland registrerte 7,85 på 60 meteren
* Lars Tangnes Frantzen fra Hedmark sprang 200 meter hekk på 26.76
Hva angår Line Kloster, ble hun ti år etter sin høydeseier i Ungdomslekene, tatt ut på EM-laget i Zurich, der hun sprang 4x400 meter stafett for Norge! Og som om ikke dette var nok, ble Line 20 år etter sin Lerøy-rekord tatt ut til å representere Norge i de olympiske leker i Paris hvor hun var i aksjon på 4x400 meter stafett og på 400 meter hekk.
Også tre andre rekordholdere var med i Paris i sommer: Henriette Jæger har Lerøy-rekorden på 200 meter hekk J14 fra 2008, og Beatrice Nedberge Llano har sleggerekorden i J14 fra 2011. Pål Haugen Lillefosse har «en bøtte rekorder», fem i tallet, fra 2014 og 2014 på 60 meter, hekk og stav, men skade satte dessverre en bom for hans OL-start.
PS: Lerøy-lekene arrangeres i år for syvende gang, men fellesbetegnelsen «Ungdomslekene» skriver seg fra Donald Duck-lekene tilbake i 1968! Etter to års pause ble dagens format med regionale leker innført for 20 år siden, og da ble også rekordene registrert!
2023: Dette ble sluttstillingen i Trondheim:
Sør-Trøndelag 298
Nord-Trøndelag 262,5
Møre og Romsdal 256,5
Troms og Finnmark 218
Nordland 217
I Byrkjelo endte det slik:
Hordaland 302
Rogaland 241
Sogn og Fjordane 197
Innlandet 136
Og på Rjukan:
Akershus 364
Østfold 332
Buskerud 301
Vestfold 286
Oslo 285
Agder 284
Telemark 231