705x405-logo Leroy-2020.jpg
Klart for Lerøy-lekene 2020!

Lerøy-lekene går som planlagt

5. og 6. september er det igjen klart for årets store høydepunkt for 13- og 14-åringene. Her finner du info om hvordan Covid-19 vil prege årets Lerøy-leker.

Det er igjen klart for Lerøy-lekene, og NFIF og arrangørene har jobbet på overtid for å imøtekomme føringene fra myndighetene og de utfordringene som er knyttet til gjennomføring grunnet covid-19. Helt siden pandemiens utbrudd har det vært laget alternative løsninger, og både kretser og arrangører har bidratt i prosessen. Nå er altså det meste i orden, og alt ligger til rette for at man skal kunne gjennomføre årets leker på tilnærmet normal måte.

Rjukan stepper inn for Hamar

Under arrangørmøte 25. juni ble det klart at Hamar IL & FIK Orion ikke ønsker å stå som arrangør på Østlandet. Arrangøren følte seg sikre på selve banestevnet, men utrygge på alle de ekstra hensyn og risikoer som måtte tas under dagens pandemi, særlig knyttet til overnatting og bespisning.

NFIF kontaktet Rjukan IL, som allerede er tildelt lekene fra 2021, og de kastet seg rundt, holdt styremøte samt eget arrangørmøte med forbundet og takket til slutt «ja» til å arrangere. Prosjektleder for Lerøy-lekene i Norges Friidrettsforbund, Magnus NæssTrosdahl, er svært fornøyd.

- Jeg er veldig takknemlig for at Rjukan stiller opp, og det er utrolig sporty gjort å snu seg rundt på så kort tid. Etter møte med klubben i forrige uke ble jeg enda mer beroliget, da jeg så hvor positive og løsningsorienterte de er. Dette kommer til å bli et flott arrangement, avslutter Trosdahl.

Tommy Storøygard i Rjukan friidrett trengte ikke mye tid på å bestemme seg sammen med resten av styret.

- Lerøy-lekene er et utrolig viktig arrangement for ungdommen og særlig med tanke på frafallet. Det hadde vært veldig synd om det skulle bli avlyst. Vi synes det var veldig hyggelig å bli spurt, og det vitner om at vi har gjort oss bemerket. Noen synes nok kanskje vi arrangerer litt vell mye stevner, men vi er glad i å arrangere og ikke redde for å ta på oss nye oppgaver. Ja, også følte vi kanskje at vi tok en for laget, sier Storøygård med glimt i øyet.

Makstak på 200 deltakere

Mens Rjukan overtar arrangementet på Østlandet, arrangerer Haugesund på Vestlandet, og Måndalen for Midt- og Nord-Norge som planlagt. Haugesund vil dessuten få arrangere ett år til, 2021, ettersom årets arrangement til en viss grad blir forringet. Det betyr at Breimsbygda IL overtar arrangementet på Vestlandet fra 2022.

Grunnet Covid-19 og myndighetens føringer vil det bli enkelte endringer for årets Lerøy-leker. Under følger endringene:

 • Arrangementet har et tak på 200 deltakere. Publikum er medberegnet disse, men funksjonærer og lagledere kommer i tillegg
 • Innmarsjen beholdes men 1-metersregelen blir desto viktig
 • Desinfisering hver dag, før og etter start
 • Premieutdeling der utøverne selv henter medaljer
 • Kun én fra laget får ansvar i de tilfeller der pokaler mottas
 • Banestafetten utgår, Donald-stafett går som normalt, men uten kontakt ved veksling
 • Antall lagledere må IKKE misbrukes
 • Kun cashless betaling i kiosker
 • Ingen buffet – deltakerne må regne med avstandsregler ved bespisning, samt mye posjonspakket mat
 • Alle foreldre skal fylle inn erklæring om at barna ikke er syke eller har symptomer
 • God avstand og god håndhygiene er alfa omega gjennom hele helgen.

Kvotetallene er tilpasset makstaket på 200, og er som følger:

Østlandet

Kvotetall

Vestlandet

Kvotetall

Midt- og Nord-Norge

Kvotetall

Akershus

50

Agder

40

Finnmark

15

Buskerud

20

Hordaland

65

Møre og Romsdal

40

Innlandet

30

Rogaland

65

Nordland

30

Oslo

40

Sogn og Fjordane

30

Nord-Trøndelag

40

Telemark

20

 

 

Sør-Trøndelag

30

Vestfold

20

 

 

Troms

30

Østfold

20

 

 

 

 

TOTALT

200

TOTALT

200

TOTALT

185

Dersom myndighetene skulle øke antall deltagere fra 200 til 500 fra september, vil antallet på 200 uansett stå seg for Lerøy-lekene. Den eneste virkningen en slik endring eventuelt vil ha, er at det kan tillates opp mot 300 publikummere i tillegg til de 200 deltakerne.

Det må også legges til at NFIF og arrangørene hele tiden er i kontakt med både NIF og helsemyndigheter og følger med på smittesituasjonen. Utviklingen i Norge kan gå begge veier, og lokale utbrudd kan skje over natten. Det må tas høyde for at enkelte kommuner/regioner kan bli satt i rødt, eller at innskjerpinger og avlysninger kan bli påtvunget fra høyere hold. Per i dag er uansett smitten lav, og utviklingen går i riktig retning.