Akershus IMG_0086.JPG
Denne gjengen hadde all mulig grunn til å juble. Akershus-kretsen hadde rett og slett en jubelhelg på Rjukan! Foto: Thore-Erik Thoresen

Flott avslutning på Lerøy-lekene 2020

Så var Lerøy-lekene 2020 omsider over – og for en spenning det ble til siste slutt!

Østlandet (Rjukan) - Akershus jublende til topps

Etter å ha vært utfordret av Østfold gjennom lørdagen, ristet Akershus-gjengen konkurrentene av seg og satte et heidundrende punktum med seier på den avsluttende stafetten. Dette ble sluttstillingen på Rjukan:

Akershus 373

Østfold 360

Buskerud 311

Vestfold 296

Telemark 283

Innlandet 238

Oslo 217

Bak disse tallene skjuler deg seg en endeløs rekke av gode prestasjoner, pers’er og til og med en splitter ny rekord i Lerøy-lekene!

Sondre tok Sondres rekord

Oslos utøvere var ikke blant de hyppigste fremme ved seierspallen, men slik 13-åringen Sondre Strande Omland gjennomførte 1500 meteren sin, burde han omtrent ha hatt sin egen pall.

4.18,75 er en meget voksen tid av en så ung løper. Og resultatet settes i et eget perspektiv når den gamle rekorden, som var fra 2004 og tilhørte selveste Sondre Nordstad Moen, var på 4.25!

- Jeg løper til daglig for SK Vidar og løper gjerne alt fra 60 til 10.000 meter, kom det fornøyd fra «Sondre den nye».

- Hadde du en plan før start?

- Ja, den gikk ut på å løpe fra de andre fortest mulig.

Planen ble gjennomført til prikke!

Sondre Strande Omland med sin fantastiske tid på 1500 meter. Ny rekord for Lerøy-lekene. Foto: Thore-Erik Thoresen

Sterk i sleggeburet

Der Sondre Strande Omlands tid ga 1135 poeng på Tyrving-tabellen og var beste resultat blant guttene, ble 1114 poeng for 43.56 i slegge for 14-åringen Julie Lie Karlberg beste jenteresultat.

- Jeg har slegge som min eneste favoritt i friidrett, det er slegge jeg satser på og jeg har veldig bra treningsmuligheter hjemme på Notodden, sa Julie, som dermed satte punktum for sesongen og allerede nå gleder seg med å måle krefter «med resten av landet». For da blir det UM-start!

Julie Lie Karlberg var «dronningen av sleggeburet» på Rjukan søndag. Foto: Thore-Erik Thoresen

En annen kaster med godt resultat søndag, var Oslos Edvin Rooth som lempet spydet 46.15 meter av gårde til 1011 Tyrving-poeng.

- Målet er å komme meg over 50 meter, og det er bare spyd jeg satser på, meldte Lambertseter-gutten med veldig gode familiegener i friidrett.

Edvin Rooth til topps med solid innsats i sin favorittøvelse. Foto: Thore-Erik Thoresen

Takker miljøet i Nittedal

- Jeg har mye å takke det gode miljøet hjemme i Nittedal for resultatene mine, strålte Cassandra Ødegård Nilsen etter gullet på 200 meter hekk. En strålende, klar seier på 29,99.

- Jeg er dessverre den eneste 14-åringen som trener i Nittedal, men jeg har drevet friidrett siden jeg var seks-syv år gammel, og spiller fotball ved siden av.

Cassandra Ødegård Nilsen var en hyppig gjest på seierspallen. Her i aksjon på 200 meter hekk. Foto: Thore-Erik Thoresen

Seks glade lakser

Helt mot slutten av de to vellykkede dagene på Rjukan, plukket hver krets ut sin kandidat til hedersbetegnelsen «Gladlaks 2020». Dette var utøverne som ble plukket ut:

Akershus: Wilma Torbiornssen

Buskerud: August Grimlie

Innlandet: Mathilde Slettan

Oslo: Tida Sanyang

Telemark: Matteo Vestbøstad

Vestfold: Tajei Aunan

Østfold: Fredrik Bjercke Johansen

Felles for alle seks er at de er glade, inkluderende, sprer glede og heier på lagkameratene sine.

Seks «glade lakser», fra venstre: Vilda Torbiornssen, Akershus, August Grimlie, Buskerud, Mathilde Slettan, Innlandet, Tida Sanyang, Oslo, Matteo Vestbøstad, Telemark, Tajei Aunan, Vestfold, og Fredrik Bjercke-Johansen, Østfold.
Foto: Thore-Erik Thoresen

Midt- og Nord-Norge (Trondheim):

Rjukan kom suverent fra oppgaven som arrangør av Lerøy-lekene etter å ha overtatt for Hamar på kort varsel. Enda kortere var varslet da Trondheim steppet inn for Måndalen.

- Trondheim laget et superfint, flott arrangement, lød dommen fra generalsekretær Kjetil Hildeskor.

- Jeg synes de fikk veldig mye ut av arrangementet, det var godt organisert, stemningen blant utøverne var god og alle var rett og slett fornøyde. Det betyr mye for 13- og 14-åringene at Lerøy-lekene lot seg arrangere, og i dag er vi alle takknemlige for Trondheims bidrag.

Vertskapet suverene på hjemmebane

- Jeg vet ikke om det er noen som kan ha sanket flere poeng i disse lekene, undrer Ola Sakshaug i Trondheim etter å ha sett Sør-Trøndelag sanke til sammen 394 poeng på disse to dagene.

Bak Sør-Trøndelag fulgte Møre- og Romsdal med 313, Nord-Trøndelag 294, Troms 288, Nordland 272 og Finnmark med 52 poeng.

På Øya i Trondheim fikk man, i likhet med på Rjukan, oppleve en ny rekord for disse lekene på 1500 meter:

Sør-Trøndelags Håkon Moe Berg løp distansen på 4.13,48 og slettet dermed en rekord som har stått siden 2006!

Hannah Rebekah Murai-Ubby, også hun sør-trønder, vant 60 meteren på superraske 8,27, og hadde ikke akkurat god hjelp av vinden som var – 0.-3.

Vestlandet (Haugesund):

- Også i Haugesund var det kjempebra! Et flott arrangement med en positiv arrangør som la alt til rette for utøverne, melder styremedlem Hilde Stokvold Gundersen. – At det var «Vestlandsvær» kan ingen gjøre noe med, men det ble oppnådd mange gode resultater og selv om Hordaland igjen gikk til topps, var marginene mindre enn på lenge.

Hordaland stakk ifra i Haugesund

Etter lørdagen var avstanden mellom naboene Rogaland og Hordaland to fattige poeng i sistnevntes favør. Da status ble gjort opp søndag ettermiddag, var avstanden adskillig større:

Hordaland 278, Rogaland 255, Agder 204, mens Sogn og Fjordane sanket 85 poeng.

- Vi hadde mange gode enkeltresultater, men dessverre ble mange ødelagt av vinden, melder stevneleder Thomas A. Bergh.

I finalen på 60 meter i G14 vant Sander Havn Turøy fra Hordaland på 7,76 og var heldig med vinden (+0.3). Fullt så heldig var ikke Vegard Oppedal Rinde, Hordalands, som vant tresteg med 12.01 (+ 2.5).

Enda sterkere vind hadde Philip Kaufmann fra Rogaland, da han vant lørdagens 60 meter hekk på 9,93 med motvind 3.7!