Eivind 3 Florø 2015.png

… det hele startet på Nadderud

Kommende helg samles Friidrett-Norge til fire store fester: Hovedmesterskapet i Kristiansand og Lerøy-lekene på Rjukan, i Haugesund og i Måndalen.

Mange arrangører og enda flere navn på lekene har vært innom forgjengerne til Lerøy-lekene. For sleggesølvvinner Eivind Henriksen startet veien mot eventyret på Nadderud i Bærum:

- Den gang het det Regionale Ungdomsleker, minnes 30-åringen. Skjønt 30… Tirsdagen etter at NM-flagget i Kristiansand er overrakt neste års arrangør, Stjørdal, runder Eivind 31! Gratulerer så mye i forkant!

- Hvor gammel var du første gang du ble tatt ut til disse Regionale Ungdomslekene, som forgjengeren til Lerøy-lekene het?

- Det var faktisk første gang de lekene ble arrangert. Da var jeg i 14-årsklassen. Og Eivind husker godt hvor han konkurrerte for første gang på et mer «alvorlig plan»:

- Det var på Nadderud stadion i Bærum.

- Måtte du overnatte - for første gang ute på en konkurranse?

- Nei, siden det var såpass nærme der jeg er oppvokst, bodde jeg hjemme. De andre kretsene ble innlosjert på skolen rett ved banen.

«Dette er det største som har hendt Tjalve siden Holmenkollstafetten ble oppfunnet», utbrøt daglig leder, Matias Lavik, da friidrett.no søkte kontakt med sølvgutten fra Tokyo. Den 4. august bør bli offisiell flaggdag for alle medlemmer av Tjalve!

- Var du Tjalve-medlem som 14-åring?

- Nei, på den tiden konkurrerte jeg for Bjørndal IF, sier sølvgutten.

Mange gode var med
- Husker du noen av det årets konkurrenter, som du eventuelt senere møtte i konkurranser og mesterskap?

- Klart jeg husker mange av dem, og vi har møttes i flere konkurranser og UM i årene etter, sier Eivind og ramser opp navn på noen av dem som fremdeles konkurrer: Vladimir Vukicevic, Line Kloster og landslagsspiller i håndball, Stine Bredal Oftedal, var med i Regionale Ungdomsleker på Nadderud!

- Var pappa Bjørn med som trener/lagleder?

- Han var nok med som trener/lagleder ja!

- Har du tatt vare på din første premie/medalje?

- Jeg har tatt vare på det meste av premier jeg har fått og spesielt medaljer. Den aller første ligger nok sammen med de andre medaljene i en skoeske hjemme hos mor og far, kommer det med et smil.

Har stor verdi
- Hvor stor verdi har det for unge utøvere å bli tatt ut til slike ungdomsmesterskap?

- Jeg tror dette er en viktig konkurranse for unge da de har noe å strekke seg etter for å bli tatt ut. Det å jobbe mot et uttak, synes jeg alltid var gøy, for da skulle en møte de beste fra de andre kretsene.

- Følger du litt med i rekrutteringen til slegge - og har du eventuelt sett noen gode talenter?

- Ja, jeg følger litt med på rekrutteringen rundt om i landet. Jeg jobber også med et kretsprosjekt hvor sleggekastere fra kretsene rundt Oslo kan komme og trene med meg. Det ser veldig bra ut, og jeg håper jeg kan bidra til at flere unge får øynene opp for slegge.

- Husker du ditt første møte med tunge redskap i et kastbur?

- Jeg var 11 første gang jeg prøvde slegge. Det var en tre-kilos og jeg kastet 20 meter. Jeg lærte å rotere i løpet av vinteren og kastet 42 meter med 2 kilos og 36 med 3-kilos året etter, minnes Eivind, som kastet både diskos og kule og litt spyd.

- Men det var slegge jeg fikk til best og satte mange aldersrekorder.

Kan bli 12 strake

Veien fra Nadderud til Kristiansand stadion har gitt Eivind mye å glede seg over. Dersom ting utvikler seg normalt, vil han ta sitt 12. strake NM-gull. Han har vært på pallen i hvert eneste slegge-NM siden 2007! Det startet med bronse før to sølvmedaljer, og siden har han vært å finne på pallens topp i det mesterskapet.

En annen «slegge-konge», Sverre Strandli, stoppet på 11 NM-gull totalt, men bare seks av den var såkalt «strake».

 

Her finner du reportasjer om Lerøylekene denne helgen i tillegg til friidrett.no:

Midt-Norge:

https://www.facebook.com/lekenemidtognordnorge/

Østlandet:

https://www.facebook.com/lekeneostlandet/

Vestlandet:

https://www.facebook.com/lekenevestlandet/