High five.jpg

NFIF og Nestlé-lekene lanserer familiegym

Alle barn trenger å bevege seg, og det blir ekstra tydelig for mange familier i disse dager med mye innetid, ingen organiserte aktiviteter, ingen leking eller tur i barnehagen eller gym på skolen. Men også voksne trenger bevegelse, og vi har laget et eget familiegym-opplegg der voksne og barn kan være i bevegelse og trene sammen.

Opplegget med videoer som viser øvelsene finner du her.

Hele familien kan leke og være i fysisk aktivitet sammen. Man kan utfordre hverandre og gjøre tilpasninger som utligner fysiske forskjeller. Kanskje åtteåringen knuser alle i hinkeslalåm? 

Ute og inne 
Mange av øvelsene fungerer helt klart best med litt god plass, og er best å gjøre ute, men det er også mulig å få gjort noe inne. Å være ute i skogen gir andre muligheter enn om du er på en åpen plassi hagen eller innendørs. Det å kombinere og variere er det vi anbefaler. 

Utstyr 
Det er mange øvelser og aktiviteter man kan få gjort helt uten utstyr, men for barn kan det å bruke noe utstyr være veldig motiverende og bidra til å fremme læring og bevegelsesglede.
Helt vanlige terninger, en kortstokk, tomme melkekartonger eller plastflasker, et hoppetau eller rep
, rokkeringer, noen baller, duploklosser eller togskinner, esker til å hoppe over eller en bøtte sånn at du kan kaste på blink er eksempler på utstyr vi har brukt. 
Kanskje dere kan lage noe utstyr sammen? Male på melkekartonger, rulle sammen aviser og teipe rundt og bruke det til å slå på ballonger slik at de holder seg i lufta? 

Hvor lenge
Helsedirektorater anbefaler at alle barn skal være i moderat fysisk aktivitet 60 minutter daglig. Tre dager i uka bør aktiviteten være med høy intensitet (slik at man blir andpusten). På denne linken kan du lese konkretisering av anbefalingene.

Anbefalingen fra helsedirektoratet til voksne (inkludert eldre) er at de bør være fysisk aktive i minimum 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke. Dette er miniumumsverdier og ytterligere helsegevinster oppnås ved å øke dosen og bevege seg mer. Her er anbefalingene. 

30-dagers treningsprogram for voksne 
«Dine 30» er helsedirektoratets kampanje for den voksne befolkningen. Det betyr at alle voksne oppfordres til å ha 30 minutter med aktivitet hver dag.