ArildBusterudVM2018.jpg
Arild Busterud foran tavla etter at den nye verdensrekorden var et faktum. FOTO: Privat

Verdens beste Busterud

Arild Busterud var storfavoritt til VM-gullet i vektkast i menn 70 i Malaga tirsdag. Men måten han forsvarte favorittstempelet på er det bare en kraftkar fra Løten som kan klare.

Han satte like godt verdensrekord, ikke bare én gang, men tre ganger! Den 7,26 kg tunge vekta, som er en mellomting av ei slegge med veldig kort streng og en veldig tung slengball som kasts som ei slegge, landet til slutt på 23,15 meter. Det er en rekordforbedring av amerikaneren Ed Burkes (tidligere OL deltaker) tidligere verdensrekord med hele 83 centimeter.

Busterud tok kommando tidlig i konkurransen da han dro til med 21,71 i den andre omgangen. I neste forsøk kom den første forbedringen av den tidligere verdensrekorden, da han slengte vekta til 22,95! I fjerde omgang ble han den første vektkasteren over 70 år som kastet over 23 meters streken, da han fikk opp 23,15 meter. I den påfølgende omgangen var han igjen over 23 meters streken, denne gangen 23, 12!

Dette var Busterud andre gull under årets VM i den spanske solkystbyen Malaga, etter at han tok gull i kule, før han fulgte opp med sølv i slegge og diskos.

Busterud var ikke den eneste som har kastet langt i innledningen til veteran VMs andre uke. Søndag tok Bjørn Terje Pay en sterk sølvmedalje i herrenes 40 års klasse da han kastet 49,23. Jorunn Hole fulgte opp medsamme valør i kvinner 55 da hun i siste omgang fikk opp 40,25 meter med en kilosen.

Tirsdag fikk Live Båsen bronse i kvinnenes 60 årsklasse med et lengste kastpå 28,05. Tormod Bønes løp inn til bronse på 800 meteren i herrenes 75 års klasse på 2.51,66. Bronse ble det også på Grete Rivenes i vektkast, hennes andre i dette mesterskapet, i kvinnenes 70 klasse. Bronse ble det og   Elise Marie Waale i 75 års klassen