vetvm2.jpg
Med "Golden" på pannebåndet var det liten tvil om hva Christian Marthinussen var på jakt etter. Her gratuleres han av sprintlegenden Francis Obikwelu som vant 40-44 års klassen på 6.90. Foto: Torrey Enoksen

Sensasjonelt VM-gull på 60-meter i Torun

Fremgangen i norsk friidrett fortsetter, også hos de yngre veteranene. Onsdag tok Fana-løperen Christian Marthinussen en sensasjonell gullmedalje i veteran-VM på 60-meteren.

- Jeg sa til alle på Fana IL sin facebook-side at jeg skulle reise til Torun for å ta VM-gull. Nå har jeg klart det, sier Marthinussen.

Det er ikke hver dag at en norsk sprinter er en av medaljefavorittene i et verdensmesterskap. Men denne onsdags formiddagen i Polen skulle 35-åringen fra Fana utenfor Bergen vise verden at spådommen han presenterte før avreise til sitt aller første internasjonale mesterskap skulle slå til.

Mandag innledet han sin kamp for medalje med å løpe på 7.07 i forsøket. Det var kun den sjette beste tiden.

Selv om årsbestetiden hans fra NM i Haugesund i februar i år var 6.86, var det få av konkurrentene som tenkte på at han kunne ta gullet fra åttende bane. Marthinussen var ikke den raskeste ut av blokken, og midtveis lå han på en plass midt i feltet. 

Derfra og inn klarte han imidlertid å holde høyere tempo, og det nærmest usynlig for Mantas Semcenko fra Litauen i bane fem som var regnet som storfavoritt.

Nærmest ut av syne for konkurrentene kastet Fana-løperen brystkassen først over målstreken til sterke 6.91 - tre hundredeler foran Semcenko som tok sølvet og Rondrick Parker fra USA på bronse.

- Jeg bare bestemte meg for å løpe det jeg hadde i dag. Det var fantastisk at jeg lyktes, sier Marthinussen.

Etter gulløpet sitt fikk han møte en annen storløper som hadde tatt sitt aller første gull i veteran-VM; Francis Obikwelu som i en alder av 40 år gjorde comeback med sterke 6.90.

- Dette var fantastisk! Denne medaljen må inspirere aktive i slutten av 30-årene og begynnelsen av 40-årene til å stille opp i veteran friidrett, mener norsk hovedleder Kalle Glomsaker.

Før fjerde dag av veteran-VM er avsluttet har Norge så langt tatt fire gull-, en sølv- og to bronse-medaljer.

Mandag ble Marius Gansen verdensmester i spyd menn 55, og tirsdag fulgte Elise Marie Wåle opp med gull i vektkast kvinner 75 med 11.54, før Arne Tefre sikret seg gullet i tresteg menn 60 med 11.55.
Samme dag tok Anny Undheim sølv på 400-meteren i kvinner 60 med tiden 69.97.